- Araplarda Ezber, Kitabetten Daha İleri ve Daha Kuvvetlidir

Adsense kodları


Araplarda Ezber, Kitabetten Daha İleri ve Daha Kuvvetlidir

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Sat 28 May 2011, 11:06 am GMT +0200
ARAPLARDA EZBER KİTABETTEN DAHA İLERİ VE DAHA KUVVETLİDİR

Arapların ümmî (okuma-yazma bilmeyen) bir millet olduklarım, içlerinde yazı bilene ender rastlandığını hepimiz biliyoruz. Yazıyı bi­lenler de güzel bir surette yazamaz; dolayısıyla yazdıklarına hata kanşma ihtimali çok fazla olurdu. Yazanlar güzel bir biçimde yazsalar bile, bu sefer de içlerinden okuma bilenler doğru dürüst okuyamaz­lardı. Bunun bir neticesi olarak, özellikle Ab d ül melik b. Mervan döneminden evvel, harekeli ve harekesiz harflerin birbirinden ayrıl­masını sağlayan noktalama işaretleri henüz tesbit edilmediği için ya­zıda hata ve karışıklık ihtimali oldukça fazlaydı. Bu itibarla tarihî vak'aların kaydında, haberleşme, alış-veriş ve diğer işlerinde tek gü­venceleri hafızaları olmuştur. Öyle ki, sonunda bu melekeleri, bir hayli gelişmiş ve ezberledikleri konularda, hata ve unutkanlığa mâruz kalmaları ihtimali oldukça azalmıştır. Bu durum, yazıya gü­venen ve yazıyı alışkanlık hâline getirmiş milletlerde bunun aksine­dir. Çünkü onlarda ezberleme melekeleri gerilemiş; bunun bir sonu­cu olarak da ezberledikleri hususlarda hata ve unutma oranı fazla­laşmıştır. Bu durumları, günlük hayatımızda da müşahede edebili­riz.

Örneğin; âmâ olan birisinin, gözleri gören bir insandan daha kuvvetli bir hafızaya sahip olduğunu görürüz. Bunun nedeni, onun bütün güven ve gayretini hafızasına vermiş olmasıdır. Ama gören kimsede bu, böyle değildir. Çünkü o, ihtiyaç duyduğu zaman bakabi­leceği bir kitaba itimad etmektedir.

Aynı şekilde, okuma-yazma bilmeyen fakat ticaretin içinde yoğ­rulan bir tüccar da bir günde yüzlerce satış yapar ve kânnı-zararını, alacağını-vereceğini, bir tanesinde dahi yanılıp unutmadan hafıza­sında tutabilir. Ancak aynı Özelliği, bu işi daha çok öğrenme yoluyla yapan bir tüccarda görmek mümkün değildir. Çünkü o, ticarethane­sinde defter tutar; alış-veriş, alacak-verecek konusunda defterlerine itimad eder. Bu yüzden, defter kayıtlarım tutmadıkları zaman, onla­rın çok çabuk unuttuklarını görürüz.

Bunun bir benzerini de körlerin işitme duyularında görmek mümkündür. Onların bu duyulan, gözleri görenlerinkinden çok daha kuvvetlidir. Bunun nedeni ise görme hassalarını yitirdikleri vakit, daha Önce gözleri ile temyiz edecekleri pek çok eşyayı anlamada, işit­me organlarını kullanıyor olmalarıdır. Böylece işitme duyuları kuv­vetlenmiştir.

Yine, yırtıcı hayvanların görme, işitme ve koklama duyulannm, insanmkinden kat kat kuvvetli olduğunu biliyoruz. Zira onlar, hayat­larında bu duyulara insandan daha fazla muhtaç olup bu duyularını daha çok kullanmaktadırlar.

Şüphesiz, Araplann hafıza melekelerinin güçlenmesinde de içinde bulunduktan tabiat şartlan, yaşam biçimleri, keskin ve kıvrak zekâları, anlayışlarının kuvvetli oluşu, dillerinin üslûbu ve beyân yollan konusundaki engin yetenekleri yardımcı olmuştur.

 

mevlüde06
Sun 30 August 2015, 10:44 am GMT +0200
Kesinlikle katiliyorum soylenenlere..Araplar bizim yaziya verdigimiz onemi hafizaya ezbere verdiklerinden bu yetenekleri oldukca ust seviyede ve gelismis..ezber cok onemli aslinda ona gereken agirligi gostermemeiz lazim.
Allah razi olsun paylasiminiz icjn

Rüveyha
Mon 31 August 2015, 03:44 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah..Arapların ezber yetenekleri Rabbimizin onlara verdiği en büyük ikramlardan biri.Bir kere Kur-anı Kerime çok vakıflar,en önemliside bu.Mevlam bizlerinde ezberleme kabiliyetimizi artırsın İnşaAllah

mevlüde06
Thu 11 February 2016, 04:55 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah;amin ecmain inşallah.abla.baya bir zaman geçmiş konuyu ilk okuduğumda.tekrardan hatırlamış olduk .Allah razı olsun.
öyle ahat bi dönemdeyizki her şeye bir tıkla ulaşabiliyoruz.buna olan güvencemizden de hıfzetme gereği duymuyoruz ve  ezber kabiliyetimiz yavaş yavaş köreliyor.Rabbim hafızamızı kuvvetli kılsın,ezber gücümüzü arttırsın inşalalh

damla6d
Thu 11 February 2016, 05:24 pm GMT +0200
Bismillah.."Araplarda ezber daha kuvvetlidir."Çünkü arapça sonuçta kendi ana dilleri olduğu için bana göre..Sonuçta bizim dilimizde türkçe bir şeyi ezberlemek daha kolay olur..Rabbim razı olsun..

HALACAHAN
Sat 27 August 2016, 02:23 pm GMT +0200
Arapça arapların ana dili olduğu için ezberlemeleri daha da kolay olmaktadır..Ama ezber yapma yeteneği kişiye özgü bir durumdur bence de ..Hem kuranı kerim i okuup hem anlamak konusunda şanslı durumdalar araplar ..Rabbim hizlerede ezberleme kuvveti versin ..okuyup amel etmemizi nasip eylesin ..

melda 6D
Sat 27 August 2016, 02:30 pm GMT +0200
Subhanallah... Rabbim öyle bir şekilde yaratmış ki . Kiminin bir yerden alıyorsa bir yerden veriyor. Benim kısa süreli belleğim yüksek uzun süre dikkat etmezsem tutamıyorum.

ceren
Sat 27 August 2016, 02:41 pm GMT +0200
Aleykümselam.Arapların yaşam alanları göz önüne alındığında hafızalarının daha iyi ve kuvvetli olduğu biliniyor.Rabbimin verdiği tüm her leye binlerce şükür inşallah....