- Arapça Sünnetin tedvini

Adsense kodları


Arapça Sünnetin tedvini

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Sat 26 December 2009, 11:18 pm GMT +0200
Arapça Sünnetin tedvini metni tercümesi

Müslümanlar Medine-i münevvereye yerleştiklerinde, resulullah s.a.v çoçuklara mahellelerinin mescidinde okuma yazmayı emretti. Rasulullah s.a.v zamanında dokuz  mescid vardı, katipler işin başında k.kerimi yazmaya önem verdi. Bu durum vakitlerinin büyük bölümünü alıyordu. Rasulullahın hadisleri çok idi belirli bir noktada durmuyordu, onun her olay hakkında bir sözü vardı. Allah’ın ayetlerinin çoğunun hakkında bir şerhi ve tefsiri var idi,
Katiplerin rasulullahın sözlerini amellerin ve takrirlerini toplamak için zamanları yok idi.

Rasulullah s.a.v vahyin indiği ilk zamanlarda hadislerin yazılmasını yasaklamış idi, taki k.kerimle karışmasın diye, sonra sahabelerin bir kısmına yazma izni verdi ezberlemeye yardımcı olsun diye, hadisleri yazanların çoğu topladıkları şeyleri aleyhisselamın son senelerinde kaydettiler. Nebevi asırda yazılan sahifelerin en meşhurlarından “sahfe-i sadıka” dır ki onu abdullah  ibni amr bin as r.a rasulullah tan yazdı bu sahife bin hadisi kapsamaktadır. Ve yine Abdullah ibni Abbas suhufuda aynı şekildedir ki oda rasulullahın sünnetinden ve siretinden pek çok şeyi levhalara yazdı  bu levhaları ilim meclislerinde beraberinde taşıyordu.
(ilim meclislerinde beraberinde taşıdığı levhlara yazıordu)

Raşid halifeler devrinde, Ebu Bekir r.a k.kerimin toplanmsını emretti, Osman r.a yazmaya,İslam beldelerinin hepsine göndermeye  önem verdi. Hadisleri yazmadılar insanlar hadislerle uğraşıp k.kerimden uzaklaşmasınlar diye. Tabiiler oldu Hatta yüzüncü yılın sonuna kadar ( hicri 1. asrın sonuna kadar )sünneti yazmaya çekiniyorlardı. Taki halife ömer ibni abdilaziz gelinceye kadar hadislerini tedvinini resmi olarak emreti ve bütün beldelerdeki valilere bunu yazdı, çünkü o ilim ehlini yok olmasından korktu. Sahih olmayan bazı hadislerin yayılmasından korktu. imam-ı malik’in muvattası ve  ahmed ibni hanbelin müsnedi ilk yazılan hadis kitablarının en meşhurlarındandır, sünnet bablarına göre ancak buhari asırda tedvin edildi bu asırda alimler kütüb-i sitte dediğimiz sahih altı kitabı  telif etmişlerdir.(buhari, Müslim, tirmizi, ebu davud, ibn-i mace,nesa-i)

Hadis ravileri kendi beldelerinden ilmi almakla iktifa etmediler ve yine sadece Medine-i münevvereden almakla da yetinmediler  fakat hadisleri öğrenmek üzere uzak memleketlere uzun yolculuklara çıktılar  ilk neslin elinden ders alabildiler ravi bir tek hadis örenmek için günlerce gecelerce yolculuk ediyordu, ravilerden yaya olarak yürüyenler vardı, yine onlardan ömrünün 15 inde 20 sinde  yolculuğa başlayanlar vardı, ve onlardan onyıldan fazla yolculukta kalanlar var idi.
 
Hicri 6. asırda, Muhammed ibnu said zengi ilk hadis öğrenme müessesesini dımeşkte kurdu.
Sonra kahirede eyyubi meliki nasuruddin 626 da hadis öğrenme yurdu kurdu. Böylece hadis öğrenmek için yolculuğa ihtiyaç azaldı. Buna rağmen hadis talebelerinden çoğu beldelere yolculuğu,dolaşmayı tercih ediyorlardı. Bu yolculukların hadislerin nassının diriliğinde büyük önemi vardır. sahih hadis kitablarında bir konu etrafındaki rivayetler birbirine benzemiştir. Ancak basit farklar müstesna,hüküm koymadaki birlikte yine bunun neticesinde olmuştur.

dikkat
Thu 27 September 2012, 10:14 pm GMT +0200
selamun aleyküm tercüme için tesekkurler. diğer 3. sınıf metinlerin tercümelerine de buradan ulşabilecek miyiz bir bılginiz var mı...

admin
Thu 27 September 2012, 10:40 pm GMT +0200
selamun aleyküm tercüme için tesekkurler. diğer 3. sınıf metinlerin tercümelerine de buradan ulşabilecek miyiz bir bılginiz var mı...

sakarya ile alakalı her seyi bulabilirsiniz. sadece arastırmalısınız hersey sitemizde mevcut sizlerin daha alakadar olmanızı isteriz.

dikkat
Fri 28 September 2012, 10:07 pm GMT +0200
tecüme için çok tesekkürler bazen sitede neler olduğuna dair bilgi eksikliği yasıyorum yeni üye oldum umarım yavaş yavaş öğrenirim...emeğe gecen herkes için allah razı olsun.

dikkat
Mon 1 October 2012, 07:21 pm GMT +0200
acaba İstanbul metninin tercümesini paylaşabilirmisiniz....

yagmur_7-c
Thu 30 January 2014, 05:36 pm GMT +0200
ALEYKÜM SELAM;
Allah herkesten teker teker  razı olsun. Ben hala 7.sınıf öğrencisiyim.
Önümde  nice zorluklar gelip geçecek bu bilgiler bir gün işime yarıyacak.Allah sizden tekrardan razı olsun. Arapça sünnetin tedviri konusu da çok beğendim.Paylaşım için teşekkürler...