- Annemi anlayamıyorum

Adsense kodları


Annemi anlayamıyorum

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sat 24 September 2011, 03:40 pm GMT +0200
ANNEMİ ANLAYAMIYORUM

Ocak 2010 52.SAYI

14 yaşındayım ve bu sene sınava hazırlanıyorum. Annem çalışan biri. Bu ders yoğunluğu içinde annem eve yorgun geleceği için evi toparlıyorum. O  ise eve her geldiğinde “Bir kere de evi düzgün bulsam” diye söylenip duruyor. Beni en çok sinirlendiren de şu: Ağabeyimin evde hiçbir sorumluluğu yok ve yemeğini annem hazırlayıp kaldırıyor. Benim görevimmiş gibi toplamayınca suçlu ben oluyorum. Annem hiçbir yere gitmeme izin vermiyor ve sürekli yalan söylüyormuşum gibi davranıyor. Güvenini sarsacak bir şey yapmadım ve gezmek için falan da izin almıyorum. Bir ödevim oluyor, yer saat her şeyi söylüyorum aldığım cevap “Arkadaşlarınla sinemaya gitmeyeceğini nerden bileyim?..” Size annem beni anlamıyor demeyeceğim çünkü esas ben annemi anlayamıyorum. Bu duygularımı (elimden geldiğince onu incitmemeye çalışarak)  anneme anlattım ama bu sefer de asi kız oldum gözünde. Ben buradan benim anneme ve diğer annelere seslenmenizi istiyorum. Lütfen yardımcı olun.

F. Ceyda


Ders çalışmanla birlikte annene yardım etmen takdire şayan. Fakat anladığım kadarıyla bu kadar yükten sonra takdir edilmemen seni oldukça üzüyor. Sanırım annen senden evin kızı rolünü beklediği gibi evin kadını olmanı da bekliyor. Öncelikle annene öğrenci ve evin kızı olduğunu başka rollerin (evin kadını gibi) seni fazlasıyla yorduğunu ve üzdüğünü belirtmelisin. Bunu annene kim belirtir bilmiyorum ama istersen yazıyı da okutabilirsin. Bilmesi gerekiyor ki yaşama, çalışma hayatına, eşine, patronuna dair tüm öfkesini farkında olmadan sana yönlendiriyor olabilir.

Ergenlik dönemi daha çok duygular dönemi olduğundan annenin senden bir yetişkin gibi olgunluk beklemesi pek doğru değil. Zira sen bu dönemde duygusal tepkilerini veremezsen her dönem için olayları algılaman ergenlik boyutunda kalacaktır. İleriki hayatında makul çözümler üretebilmen bu dönemde yaşayacağın duygusal doyurulmalarla ciddi orantılıdır.

Annenin sana güvenmemesi eğer herhangi bir geçmiş bilgiye dayanmıyorsa ya bir önyargı ya da insanlara güvenmemesindendir. Başkalarına güvenmemesinin bedelini senin üzerinden doyuruyorsa tüm özgürlüklerin elinden alınmış demektir. Nerede, nasıl olduğunu bilerek belirli sınırlarda sana izin vermesi senin sosyalleşmen anlamında çok önemli adım olacaktır. Öğrenci olman zaten sosyal hayatın içinde olduğunu gösteriyor. Bu hayatın içinde kendine güvenmen ve başkalarına kendini doğru ifade etmen anneden alacağın güvenle pekiştirilecektir.

Kendi geçmişinde kız çocuğundan bu kadar beklenti içinde olan bir ailede büyümüşse pekâlâ yanlış öğrenmelerini sana aktarıyor olabilir. Sana biraz daha nazenin davranabilir. Tüm bunlar için annene öfke duymadan elinden geldiğince duygularını, düşüncelerini, ihtiyaçlarını, beklentilerini annene saygı çerçevesinde ifade et. Onun takdirine ihtiyaç duyduğunu bir an önce ilet. Çünkü bir çocuğun hayata dair öğreneceği her şey ebeveyninin takdir cümleleriyle biçim bulur. Annene ve kendine yardımcı olabilecek kitaplara başvurabilirsen iyi edersin. Derslerinde başarılar dilerim.

Yasemin UÇAL ABDULLAH