- Anne-Babaya, Akrabaya, İyilik

Adsense kodları


Anne-Babaya, Akrabaya, İyilik

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Sun 3 April 2011, 11:34 pm GMT +0200

Anne-Babaya, Akrabaya, Komşuya Ve Kölelere   İyilik 
Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:       

Allah'a ibâdet edin {yani, Allah'ı tevhîd edin/birle­yin}, O'na hiçbir şeyi (yani, yarattıklarından hiçbir şeyi} ortak koşmayın. Ana-babaya {iyilik yapın, haklarını gözetin}, akrabaya {iyilik yapın, onların hakkını gözetin}, yetimlere, yoksullara {tasadduk edin, iyilik yapın}, yakın komşuya {yani, aranızda akrabalık bağı bulunan komşuya iyilik yapın),... ;       (Nisâ/36)

Bunların üç hakkı vardır: A) Akrabalık hakkı, B) Komşuluk hakkı, C) Müslümanlık hakkı.

...uzak komşuya {yani, akrabanız olmayan komşu­larınıza iyilik yapın},... (Nisâ/36)

Bu komşunun da iki hakkı vardır: A) Komşuluk hak­kı, B) Müslümanlık hakkı.

Tek bir hakkı olan bir komşu daha vardır ki o da, din­daş olmayan komşudur, bunun da sadece komşuluk hakkı vardır.

...yanınızdaki arkadaşa {yani, yolculuk ya da ikamet halindeki arkadaşınıza iyilik edin}, yolda kalmışa {yani, size misafir gelen yolcuya iyilik edin,—ki ona iyilik yapmak gerekir. Onun misafir olma hakkı üç gündür, bundan sonrası ise sadakadır—}, ellerinizin altında bulunanlara {yani, hizmetçile­rinize} iyilik edin. (Nisâ/36)

Böylelikle Yüce Allah bütün bunlara iyilikle davran­mayı emretmiş bulunmaktadır. Mukâtil Şurahbil'den, o Câbir'den, o da Nebî'den (s.a) şöyle buyurduğunu naklet­mektedir:

Cebrâîl (a.s) bana komşuyu o kadar çok tavsiye etti ki, evladın babasından miras aldığı gibi, onu da mirasçı yapacak zannettim.

Mukâtil dedi: "Ma'ruf bir şekilde iyilikte bulunmak ve ona eziyet vermekten uzak durmak komşunun hakların­dandır."

Mukâtil dedi: Nebi (s.a), vefatı yaklaştığında, "Size namaza ve elinizin altındaki kölelere dikkat etmenizi tavsiye ederim" dedikten sonra, "Ey dereceleri yükselten, ey arşın sahibi! Tebliğ ettim mi?" dedi. Dünyadan ayrılın­caya kadar, başka bir söz söylemedi.

Mukâtil dedi: Allah'a ve efendisine itaat eden bir köle için iki ecir vardır.

Mukâtil dedi: Seninle bağını kopardığı halde bağını bitiştirmen, seni mahrum ettiği halde ona bir şeyler ver­men akrabalık haklarındandır.

Şanı Yüce Allah buyurmaktadır ki:

Akrabaya hakkını ver iyani, akrabalık hakkını gözet}, yoksula da {yani, isteyene de -ona sadaka &;:       vermesini emretmektedir-}, yolda kalmışa da {yani, sizde konaklayan misafire de iyilikte bulun}.

Ama saçıp savurma (yani, hak olmayan yolda her­hangi bir şey harcama). (İsrâ/26)

Dedi: Suffa ashabının fakir olanları Rasûlullah'a (s.a) geliyor, o'ndan bir şeyler istiyorlar, fakat o onlara verecek bir şey bulamadığı için, onlara iltifat etmeyip susuyordu. Şanı Yüce Allah onlara karşı nasıl davranacağını öğret­mek üzere buyurdu ki:

Şayet Rabbinden umduğun bir rahmeti aramak için {yani, Rabbinden geleceğini ümit ettiğin bir rı-zık beklentisi içinde olup} onlardan sarf-ı nazar et­mek mecburiyetinde kalırsan {yani, verecek bir şey bulamadığın için utancından ve merhametinden dolayı, senden istekte bulunan kimselerden sarf-ı nazar etmek zorunda kalırsan), onlara (yani, sen­den bir şeyler isteyen kimselere} yumuşak bir söz söyle İyani, onlara güzel va'dte bulunarak, "İnşâallah elime bir şeyler geçince size veririm" deyip, uygun sözler söyle}! (İsrâ/28)

Şanı Yüce Allah, Nebî'ye (s.a) hitaben şöyle buyur­maktadır:

O halde, sakın yetime kahretme {yani, sakın onun yüzüne karşı kahredici bir tutum takınma}, isteye­ni azarlama, fakat Rabbinin nimetini tahdis et![125] , (Duhâ/9-11) [126]


[125] II/243a: Rabbinin nimetini tahdis et {yani, bu sûrede anılan hususlar ve Allah'ın sana yaptığı hayırlar sebebiyle Allah'a şükret)!

[126] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 93-95.