- Ameli Ahlak

Adsense kodları


Ameli Ahlak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
meryem
Mon 20 December 2010, 11:14 am GMT +0200
AMELİ AHLAK

Önceden geçenlerin hepsinde, ahlâk düşüncesinin Kur'anî kavramını tarif etmeye çalıştık.                                                             Ödevin kaynağı nedir? Onun değeri nedir? Hedefi nedir? Kaderi nedir?Onun tarifini tesis etmek için bütün bu soru işaretlerine, nassta olduk­ça açık bir cevap bulabildik. Bütün halinde bakıldığında, Kur'an'm ahlâ­kî doktrini sentezlerin bir sentezi olarak nitelendirilebilir. O, yalnız meşru, ahlâkî, içtimaî ve dinî bütün istekleri yerine getirmez; aynı zamanda o, bu uzlaştırıcı ruhun her adımına içtenlikle nüfuz etmektedir. O, hem ser­best ve disiplinli, hem akılcı ve mistik, hem yumuşak ve sert, hem gerçek­çi ve idealist, hem muhafazakâr ve ilericidir.

Ve bu çeşitli birlik içinde zıtların basit bir yanyana konmasını, ilavele­rin bir ilavesini görmemek gerekir. Çünkü bu sentezde, ne sadece dozunu ayarlama ile silsile-i merâtip, denge, ahenk, ne de sadece çeşitli ilişkiler altında ahlâkîliğin hizmetinde makul gayretin tamamı meydana getirilir. Fakat orada daha çoğu ve daha iyisi vardır : Bütün unsurların işbirliği yaptıkları ve bütün fonksiyonların dayanışma içinde birbirine tutunduk­ları organik gerçek bir yapı söz konusudur, ideal eserde, en sağlam ola­nın pratik gerçekle ittifak ettiği, çerçeve sertliğinin muhteva yumuşaklı­ğı ile atbaşı yürüdüğü ve nizamı devam ettirmekte ve ilerlemeyi sağla­makta hepsinin ortak çalıştığı görülmüştür. Akim imanla nasıl kemâle er­diğini ve imanın akla nasıl başvurduğunu gördük. Ferdin, bütün kendi sorumluluğunu üzerine alırken genel ahlâkî hayatın iyi seyrine nasıl dikkat ettiği; diğer taraftan cemiyetin, aynı zamanda nasıl kendi yüceliğini, üyelerine nisbetle kutsal hakkını (bununla birlikte bu sonunculardan fay­dasız veya mutaassıbâne fedâkârlık istemeden) ve yoksullara uygun bir huzur sağlamanın, onları her haksız yükümlülükten kurtarmanın kendi­sine düştüğü kaçınılmaz ödevi anladığı da müşahede edildi.

Bütün bu diyalektik, bütün bu med ve cezir, sisteminin ortasında bu­lunan ve takva fikri içinde özetlenebilen tek bir prensibin etrafında raks etmektedir: O, sırasında karmaşık bir kavramdır, çünkü o, idealin en de­rin hürmetini ve tabiat tarafından uyulması zorunlu kılman şartlar için­de mümkün olan en iyisinin araştırmasını birlikte taşımaktadır.Böyle bir incelemenin faydası, edâ etmeye davet edildiğimiz şeyi bize tamamiyle öğretmeye ve onu haklılığını göstermeye yaramaktadır.Fakat bunun hepsi, ancak nazarî bir ihtiyaca cevap vermekte ve ahlâkî problemin ancak ikinci veçhesini oluşturmaktadır. Fazileti tarif etmeye gü­cü yetmeksizin insanın faziletli olması mümkündür. Bizim, faziletin tarif edil­mesinden daha çok faziletin bize gösterilmesine ihtiyacımız vardır. Ne yapmak zorundayım? îşte o, en cihanşümul ve en âcil sorudur; beşerî ruhun günlük ekmeği işte odur. Bundan dolayı Kur'an-ı Kerim'deki nazarî teme­li ve ahlâkın en genel prensiplerini keşfettikten sonra, eğer bu kitabın bi­ze bıraktığı tatbiki ahlâkın dev yapısını baştan başa dolaşmazsak, eseri­miz açıkça lüzumlu bazı vasıflardan mahrum bırakılmış olacaktır.İşte bu pratik ahlâkın özetidir.Hayatın[1] bütün alanlarında faaliyetimizin, nasıl çizilmiş yolunu orada bulduğunu göreceğiz. Belki nassa, açıklamalı veya mukayeseli bazı not­lar ilâve etmek yerinde olacaktır; fakat, zaten oldukça hacimli eserimizi kabartmamak için az önce işaret ettiğimiz çeşitli alanlara göre, biz, nass-la ilgili bu seçme parçaları derli ve toplu bir şekilde tasnif ederek onları, zaruri bir durum dışında, sadece gözler önüne sermekle yetineceğiz.

 Kur'an-ı   Kerim'den  Âyetler


[1] Allah ile veya başkalanyle olan İlişkilerimizde olduğu gibi şahsi davranışımızla da.


halim
Fri 11 March 2016, 10:35 am GMT +0200
Esselamu aleykum ; İnşaallah ameli salih hakkı hak olarak yaşayan dosdoğru insanlardan olur cenabı hakkın rızasına mazhar olan hayırlı kullardan oluruz.

Allah razı olsun

cihanbag
Fri 11 March 2016, 02:23 pm GMT +0200
İnsallah ameli salih olanlarda
eğler yarabbim rabbimin rızasını kazandıran
Kularından eyler amin amin.

Sevgi.
Sat 31 March 2018, 02:04 am GMT +0200
Aleyküm Selam. Rabbim bizleri herdaim hakkıyla kul olup Rızasına kavuşan kullardan olabilmeyi nasi eyler. Amin ecmain

Bilal2009
Sat 31 March 2018, 11:05 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri doğru işler yapanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Sat 31 March 2018, 01:15 pm GMT +0200
Aleykumselam.niyeti salih ameli hak ve doğru yolda olan hayra allahın rizasina kavusan kullardan olalim inşallah. ..