- Amelde Taklid

Adsense kodları


Amelde Taklid

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Sat 14 January 2012, 06:43 pm GMT +0200
Amelde Taklid


İçtihad bölümünde izah edildiği gibi; «Bir müçtehid, başka bir müçtehidi taklid edemez.» Fa­kat, bir meselede sahabenin ittifak veya ihtilâf et­tiği bilinmiyorsa, bu meselede sahabenin sözünün veya fiilinin taklid edilip edilmeyeceği konusun­da müçtehidler ihtilâf etmişlerdir:

Müçtehidlerden îmam-ı Kerhî'ye göre eğer o mesele kıyas yolu ile biiinemiyorsa taklid va­ciptir. Aksi halde vacip değildir.

Ebu Sadî-i Berdeî'ye göre İse; sahabeyi mut­laka taklid vaciptir.

îmam-ı Şafiî'ye . göre de jsahabeyi mutlaka taklid etmek, vacip olmaz.

îmam-ı Azam, İmam-ı Ebu Yusuf ve İmam Muhammed'e göre ise; eğer o mesele kıyasla id­rak edilemeyen bir husus ise sahabeyi taklid va­cip olur. Eğer kıyas yolu ile mesele bil inebil iyorsa, bu durumda İmam-ı Azam, sahabeyi taklid etme­yi, imameyn ise kıyası tercih ederler.

Bir rivayette İmam-ı Azam der ki:

«Sahabe'den gelen, başımın üstündedir. Tahiûn'-dan gelene ise tâbi olmam. Çünkü, onlar da bizim gi­bidirler ve içtihad ederler. Bizim de onlardan farkı­mız yoktur ve biz de içtihad ederiz.»

Eğer sahabe, bir meselede ittifak etmişse, on­ları taklid etmek, bil-ittifak vaciptir. Şahaba bir meselede ihtilâf etmişse onları taklit caiz olmaz. Kişi, ihtilaflı taraflardan birini tercih ederek onunla amel eder. Te r.in mümkün değilse, kalbi­nin şahadetiyim amel    der.

Müçtehid derecesinde olmayan insanlar ise, bir müçtehidi taklid ederler. Çünkü, halkın vazi­fesi müçtehidlerin sözü ila amel etmektir; kitap, sünnet vs sahabenin sözleriyle değil. Zira ha!k, ki­tabın ve sünnetin delâlet ettikleri mânâları, hü­kümleri, nâsih ve mensuh gibi meseleleri anlaya­maz. Müçtehidler, bunları halktan daha güzel an­lar ve hüküm olarak çıkarırlar. Bu hususta «Müç­tehid, bu âyeti veya hadisi görmemiş olabilir» şek­linde bir söz de söylenemez. Çünkü bir kimse âyot ve hadisleri, sahabenin sözlerini bilmiyorsa, zaten müçtehid değildir.

Buradan çıkan netice şudur ki; bir mesebde, müçtehidin içtihadı ve fakihin fetvası; o hususta­ki bütün nass'ları bilmesine imkân olmayan halk için, nassa, yani âyet, hadis ve sahabe sözüne ter­cih edilir.

«Diyanet'ül - Mültekid» kitabından Hadimî'-nin nakline göre;

«Halk, geçmiş devrin âlimlerinden işittîk'erî söz­lerle değü. kendi zamanlarında bulunan güvenilir âlim­lerin sözleri ile amel etmeyi tercih etmelidir.»[360]


ceren
Fri 26 August 2016, 06:32 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Eğer amel işleyecek kişi bilmiyorsa nasıl yapacağını başkasını taklid etmesi yada islam alimlerini dinleyip onları taklid etmeleri vacip olur.Ama biliyorsa taklide gerek duyulmaz.Rabbim razı olsun bilgilerden...

Sevgi.
Tue 2 January 2018, 12:25 am GMT +0200
Mevlam bizleri herdaim Rızasına uygun şekilde hareket edenlerden eylesin inşaAllah

ceren
Wed 23 December 2020, 01:21 am GMT +0200
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim...

es-Sabur
Wed 23 December 2020, 06:29 am GMT +0200
Amelde taklit şöyle olur eğer bir şeyin doğruluğu kesin delil ile ispat değilse o zaman sahabenin ne yaptığına bakılır

Bilal2009
Wed 23 December 2020, 02:16 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizlerin amelini salih amel işleyenlerin ameline benzetsin Rabbim paylaşım için razı olsun