- Altın ve Gümüşün Birbiriyle Mübadelesi

Adsense kodları


Altın ve Gümüşün Birbiriyle Mübadelesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Mon 23 July 2012, 03:56 pm GMT +0200
C)  Altın ve Gümüşün Birbiriyle Mübadelesi:

Altın ve gümüş biri diğeriyle peşin olmak şartıyle. is­tenildiği gibi mübadele edilebilir. Cinsler değişik olduğu için, bunların birbirine göre değerini ölçmek daha kolay olur ve aldanmalar en aza iner.

Hz. Ömer, Ubâde b. es-Sâmit'in naklettiği altı mad­de hadisini zikrettikten sonra şunu ilave etmiştir: «Bu maddelerin birbiriyle mübadelesinde, alıcı senden eve gi­rip çıkıncaya kadar mühlet istese bile verme. Çünkü si­zin adınıza «nemâ»dan yani «ribâ»dan korkuyoruz» [162]

Mâlik b. Evs şöyle demiştir: Yüz dinar altın pa­rayı, gümüş para olan dirhemle değiştirmek istemiştim. Talha b. Ubeydillah beni çağırdı. Pazarlık edip anlaştık. Benden dinarları aldı ve çevirmeye başladı. Sonra, hazi­nedarım ormandan gelince hallederiz, dedi. Hz. Ömer de yaptığımız bu muameleyi izliyordu. Bana hitaben :

«Val­lahi dirhemleri alıncaya kadar Talha'nin yanından ayrıl­ma. Çünkü Resulullah şöyle buyurdu...»[163] dedi ve altı madde hadisini nakletti.

Bu konuda Ahmed b. Hanbel'in naklettiği bir uy­gulama da dikkat çekicidir:

Ebu Kılâbe (ö. 104/722) der ki: Halk gümüş kar­şılığında veresiye altın satın alıyorlardı. Yanlarına Hi-

şanı b. Âmir geldi ve onları bundan menederek şöyle de­di : «Resulullah (s,a.) gümüşe mukabil altını veresiye sa­tış yapmaktan bizi menetti ve bize bunun ribâ olduğu­nu haber verdi» [164]


[162] Mâlik, Muvatta', Buyu', H. 33.

[163] Buhârî, Buyu', 76.

[164] İbn Hanbel, c. IV, s. 19, 20.

Dr. Hamdi Döndüren, Çağdaş Ekonomik Problemlere İslami Yaklaşımlar, İklim Yayınları: 76-77.