- Allah sonsuz ilme ve yaratma gücüne sahiptir

Adsense kodları


Allah sonsuz ilme ve yaratma gücüne sahiptir

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Sat 6 November 2010, 03:55 pm GMT +0200
Allah Sonsuz Bir İlme ve Yaratma Gücüne Sahiptir


Evrendeki kusursuz düzen öyle mükemmeliklerle doludur ki, Allah bunları Kendi büyüklüğünü ve üstün gücünü düşünmemiz için yaratmıştır. Kuran’da Allah’ın var ettiği bu düzenin yaratılış amacı ve mükemmelliği bildirilirken, "...... Sizin gerçekten Allah’ın her şeye güç yetirdiğini ve gerçekten Allah’ın ilmiyle her şeyi kuşattığını bilmeniz öğrenmeniz için. " (Talak Suresi, 12) şeklinde buyrulmaktadır. Bu nedenle müminlerin Allah’ın kadrini, yaratma ilmini ve sanatını hakkıyla takdir etmeleri, büyük önem taşımaktadır.

"Ey insanlar, eğer dirilişten yana bir kuşku içindeyseniz, gerçek şu ki, Biz sizi topraktan yarattık, sonra bir damla sudan, sonra bir alak'tan (embriyo), sonra yaratılış biçimi belli belirsiz bir çiğnem et parçasından; size (kudretimizi) açıkça göstermek için..." (Hac Suresi, 5)

"... Gerçekten Allah her şeye güç yetirendir. " (Bakara Suresi, 20) ayetiyle bildirildiği üzere Allah öyle büyük bir ilme sahiptir ki insana göre "sonsuz" olan, Allah'ın Katında bitmiş durumdadır. Zamanın ilk yaratıldığı andan sonsuzluk anına kadar geçecek olan her olay, her düşünce, vakitleri ve şekilleri ile Allah'ın ilmiyle belirlenmiş ve O'nun Katında yaşanıp bitmiştir. Bu gerçek, Kuran'da şöyle bildirilir:

"Hiç şüphesiz, Biz her şeyi kader ile yarattık. Bizim emrimiz, bir göz kırpma gibi yalnızca 'bir keredir.' Andolsun Biz sizin benzerlerinizi yıkıma uğrattık. Fakat öğüt alıp-düşünen var mı? Onların işlemiş oldukları her şey kitaplarda (yazılı)dır. Küçük, büyük her şey satır satır (yazılı)dır." (Kamer Suresi, 49-53)

İnsan Allah'ın ilminin sonsuzluğunu, gücünün yettiğinin en fazlasıyla kavrayabilmek için ciddi olarak çaba harcamalı ve düşünmelidir. Örneğin insanlık tarihinin başından bugüne kadar çok sayıda insan yaşamıştır. Allah milyarlarca çift göz, milyarlarca değişik parmak izi, milyarlarca farklı cilt dokusu, milyarlarca değişik insan tipi yaratmıştır ve eğer dilerse bu kişilerden sonsuz sayıda daha yaratabilir. Bu durum bir ayette şöyle haber verilir:

"... O, yaratmada dilediğini arttırır. Şüphesiz Allah, her şeye güç yetirendir." (Fatır Suresi, 1)

Allah, insanın hiç bilmediği ve sahip olduğu sınırlı akılla anlamakta güçlük çekeceği daha birçok şey yaratmaya da kadirdir. Dünyada biz kullarına verdiği ucu bucağı olmayan her şeyin gerçeği Allah Katındadır. Bize sadece dilediği kadarını, dilediği miktar ile indirmiştir. Bir ayette şöyle buyrulur:

"Hiçbir şey yoktur ki, hazineleri Bizim Katımızda olmasın; ancak onu belirlenmiş bir miktar olarak indiririz." (Hicr Suresi, 21)

Allah, Bizim Bilmediğimiz Daha Pek Çok Varlığı Yaratmıştır

Allah'ın yaratma ilmi, bizim bildiğimiz ve bilmediğimiz tüm kavramlar için geçerlidir. Nitekim "... ve daha sizlerin bilmediğiniz neleri yaratmaktadır." (Nahl Suresi, 8) ayetiyle, Allah'ın bilmediğimiz nice şeyler yarattığına dikkat çekilmiştir.

Yüce Allah, sonsuz kuvvet ve kudret sahibidir. “Gökleri ve yeri(bir örnek edinmeksizin) yaratandır.O, bir işin olmasına karar verirse,ona yalnızca "OL" der, o da hemen oluverir.” (Bakara Suresi, 117) ayetindede bildirildiği gibi bir şeyin olmasını istediği zaman ona yalnızca 'OL' der ve o da hemen gerçekleşir. Şüphesiz bu, Allah'ın azametinin, kainat üzerindeki hakimiyetinin apaçık bir tecellisidir.

Allah bizim görmediğimiz birçok farklı alemi ve varlığı da yaratmıştır. Farkında olmadığımız, bize gösterilmeyen diğer alemlerin varlığını daha iyi anlayabilmek için şöyle bir örnek üzerinde düşünebiliriz:

Nasıl ki bir resme baktığımızda yalnızca en ve boy olmak üzere iki boyut görüyorsak, içinde yaşadığımız dünyaya baktığımızda da en, boy ve derinlik olmak üzere üç (zamanı da katarsak dört) boyut kavrayabiliriz. Bundan fazlasını ise algılayamayız. Oysa Allah Katında bizim bildiklerimizden başka boyutlar da yaratılmıştır. Örneğin melekler farklı boyutlardan birinde yaşayan varlıklardır. Kuran'da haber verildiği kadarıyla cinler de farklı bir alemde yaşamaktadır. (En doğrusunu Allah bilir.)

Allah'ın Kuran'da bildirdiği gibi, melekler bulundukları boyut ve mekandan bizleri görebilmekte ve duyabilmektedirler. Hatta iki yanımızdaki yazıcı melekler yaşadığımız her ana şahittirler. Her konuştuğumuzu, her yaptığımızı yazmaktadırlar. Ancak biz onları göremeyiz. Allah'ın Kuran'da varlıklarını bildirdiği cinler de yine ayrı bir boyuta ait varlıklardır. Onlar da aynı insanlar gibi yaşamları boyunca denenmektedirler ve sorumlu oldukları kitap Kuran'dır. Ancak sahip oldukları özellikler insanlardan çok farklıdır. İnsanların bağlı oldukları sebep-sonuç ilişkilerinden çok daha farklı sebeplere bağımlı olarak yaratılmışlardır.

Bunlar Allah'ın yaratmadaki benzersizliğinin kavranabilmesi için üzerinde düşünülmesi gereken gerçeklerdir. Allah sonsuz sayıda evren, sonsuz sayıda varlık, sonsuz sayıda mekan yaratmaya güç yetirendir.

Cennet ve Cehennemin Yaratılması

Ahirette müminler için cennetin, iman etmeyenler içinse cehennemin yaratılması da Allah'ın yaratmadaki benzersizliğini ve adaletini düşünmemiz için birer vesiledir. Cennet ve cehennem, Kuran'da haber verildiği gibi dünyada yaşanan hayattan çok daha farklı bir yaratılışta olacaktır. Örneğin dünyada daima bozulma, yaşlanma, çürüme, eskime ve tükenme vardır. Oysa cennette her şey sonsuza kadar varlığını sürdürecek, zaman içerisinde hiçbir şey bozulmayacaktır; Allah'ın Kuran'da bildirdiği "tadı değişmeyen sütten ırmaklar" cennetin bu özelliğine dikkat çekilen örneklerden biridir. (Muhammed Suresi, 15) Cennette insan bedeni de yıpranmayacak; yaşlanma asla olmayacaktır. Yüce Allah Kuran'da cennette herkesin yaşıt olduğunu bildirmektedir ve cennet insanları sonsuza kadar en güzel halleriyle, hiç yaşlanmadan, birbirleriyle yaşıt olarak yaşayacaklardır.

Cehennemdeki yaratılış da bambaşkadır. Allah cehennemde, benzeri görülmemiş azap çeşitlerini yaratacaktır. Kuran'da bildirildiğine göre dünyada Allah'ın ayetlerinden yüz çeviren ve herşeyi yaratan Rabbimiz'i inkar edenlerin (Yüce Allah'ı tenzih ederiz), ahirette hiçbir kurtuluşları olmayacak ve bu kişiler cehennemde dehşet verici bir azapla karşılaşacaklardır.

“Sonsuz” Kavramı Üzerinde Düşünmek


Allah dünyadaki her şeyde bir sınır yaratmıştır. Her işin bir sonu vardır. Bu nedenle "sonsuz" kavramını ve Allah'ın sonsuz kudretini anlayabilmek için üzerinde düşünmek ve bilinen bazı ölçülerle kıyas yapmak gerekir.

Bizim sahip olduğumuz bilgi sadece Allah'ın izin verdiği kadarı ile sınırlıdır. Allah Katındaki bilgi ise sonsuzdur. Örneğin Allah dünyada insan için yedi ana renk var etmiştir. Biz sekizinci bir rengi zihnimizde canlandıramayız. Bu, doğuştan kör olan birine kırmızıyı tarif etmeye benzer; ne dersek diyelim yine de kırmızı rengi bu kişiye tam olarak ifade edemeyiz. Bu örnek, Allah'ın bizi bu dünyada sınırlı bir kavram anlayışıyla yarattığının bir delilidir. Ancak "Eğer yeryüzündeki ağaçların tümü kalem ve deniz de -onun ardından yedi deniz daha eklenerek- (mürekkep) olsa, yine de Allah'ın kelimeleri (yazmakla) tükenmez. Şüphesiz Allah, üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir." (Lokman Suresi, 27) ayetiyle bildirildiği üzere, Allah sonsuz bir yaratma gücüne sahiptir ve ahirette hem cennet halkı hem de cehennem halkı buna bizzat şahit olacaklardır.

Sonuç: Allah Kadir (İstediğini, istediği gibi yapmaya gücü yeten)’dir

Yazı boyunca anlatılanlar, Allah'ın bize dünyada öğrettiği bilgiler doğrultusunda geliştirilen düşüncelerdir. Ancak burada unutulmaması gereken önemli bir nokta vardır; Allah'ın gücü ve büyüklüğü sınırsız olduğu için anlatılanların hepsinin Allah'ın dilemesiyle O'nun istediği anda gerçekleşmesi mümkündür.

Allah'ın ilmi sonsuzdur. Biz ancak Allah'ın ilminden bize izin verdiği kadarını kavramaya güç yetirebiliriz. Burada iman edenlere düşen önemli görev, Allah'ın büyüklüğünü hakkıyla takdir etmek, O'nun benzersiz varlığı ve yarattıkları üzerinde düşünmek ve anlayışlarının sürekli artması için dua etmektir. Çünkü Kuran'da bu ahlaka sahip müminler, Allah Katından güzel bir karşılık ile müjdelenmişlerdir:

"Ancak onlardan ilimde derinleşenler ile mü'minler, sana indirilene ve senden önce indirilene inanırlar. Namazı dosdoğru kılanlar, zekatı verenler, Allah'a ve ahiret gününe inananlar; işte bunlar, Biz bunlara büyük bir ecir vereceğiz." (Nisa Suresi, 162)



ALINTI

elifbenal7a
Sat 27 September 2014, 11:22 am GMT +0200
Çok doğru ;)

cerendemir
Sat 27 September 2014, 04:26 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbimin kudretinin,yaratma gücünün bir sınırı yoktur. O ne isterse o olur.Dünyanın,bizim ve her şeyin yaratılışında bir anlam vardır.Paylaşımdan dolayı Allah razı olsun inşallah.

nurcan8/b
Wed 15 October 2014, 04:20 pm GMT +0200
ALLAH razı olsun hocam

nadire 7/C
Wed 15 October 2014, 04:26 pm GMT +0200
Rabb'im sonsuz yaratma gücüne sahiptir...
O isterse herkesten binlerce yaratabilir...


Liyla
Thu 12 March 2015, 02:53 pm GMT +0200
Her şey Allah'ın ol demesi ile olur.Allah 'ol' diyerek milyarlarca şey yaratabileceği gibi 'ol'diyerek yarattığı şeyleri hemen yok edebilir.

cansu8/D
Sun 15 March 2015, 01:46 pm GMT +0200
Allah kainatta büyüklüğünü ve üstünlüğünü düşünmemiz için yaratmıştır.

"Ey insanlar, eğer dirilişten yana bir kuşku içindeyseniz, gerçek şu ki, Biz sizi topraktan yarattık, sonra bir damla sudan, sonra bir alak'tan (embriyo), sonra yaratılış biçimi belli belirsiz bir çiğnem et parçasından; size (kudretimizi) açıkça göstermek için..." (Hac Suresi, 5)
Allah  evreni bir düzene göre yaratmıstır.ALLAH SİZDEN  RAZI OLSUN.

ceren
Sun 15 March 2015, 01:55 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Sümeyye abla.Allah sonsuz bir ilme ve sonsuz bir yaratma gücüne sahiptir.Dünyayı da ,cenneti de,cehennemi de bizler için yaratmıştır.
Ey insanlar, eğer dirilişten yana bir kuşku içindeyseniz, gerçek şu ki, Biz sizi topraktan yarattık, sonra bir damla sudan, sonra bir alak'tan (embriyo), sonra yaratılış biçimi belli belirsiz bir çiğnem et parçasından; size (kudretimizi) açıkça göstermek için..." (Hac Suresi, 5)

damla6d
Mon 5 October 2015, 09:09 pm GMT +0200
Selamun alykum.Allah o kadar güçlü kudretlidir ki hiçbir şey dayanmaz gücüne.Okadar az zaman içinde bu kocaman kainatı yaratan Allah,bu kainatı yıkmak istese galiba yarattığından daha az sürer.Yine bilmiyorum ama sonuçta çok güçlüdür.O,istediği,dilediği her şeyi istediği gibi yapar.

damla6d
Mon 5 October 2015, 09:10 pm GMT +0200
Selamun alykum.Allah o kadar güçlü kudretlidir ki hiçbir şey dayanmaz gücüne.Okadar az zaman içinde bu kocaman kainatı yaratan Allah,bu kainatı yıkmak istese galiba yarattığından daha az sürer.Yine bilmiyorum ama sonuçta çok güçlüdür.O,istediği,dilediği her şeyi istediği gibi yapar.

ceren
Mon 5 October 2015, 09:13 pm GMT +0200
Aleykümselam.Allah sonsuz ilme ve yaratma gücüne sahiptir.Ve onun için hiçbir şey zor değil ve yaratması imkansız değildir.Rabbimin yarattığına inan ve ona iman eden kullardan olalım inşallah...

ceren
Fri 19 May 2017, 02:04 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbimin yarattığı sonsuz evrene,sonsuz kainata ve yaşama binler kez subhanallah.Rabbim eşsiz sonsuz kudretine,yaratma yönetme gücüne subnahallah...

Rüveyha
Fri 19 May 2017, 06:41 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam..Allah ilmiyle herşeyi kuşatmıştır. Mevlamızın ahlakıyla ahlaklanıp ilim yolunda olup hakikat yolunda olma gayreti gösterenlerden olalalım inşaAllah.

Sevgi.
Fri 19 May 2017, 11:53 pm GMT +0200
 Ve Aleyküm Selam. Allah sonsuz ilme ve yaratma gücüne sahiptir.Rabbimiz'in bizlere vermiş olduğu tüüüm nimetler için nekadar şükretsek az olur.

Bilal2009
Sat 20 May 2017, 01:11 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

Mustafa/Samed
Sat 20 May 2017, 03:39 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Rabbim peygamberimizin yolundan ayırmasın. Paylaşım için Rabbim razı olsun.