- Allah ın Emirleri

Adsense kodları


Allah ın Emirleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
seymanur K
Thu 8 September 2011, 12:34 pm GMT +0200
Allah'ın Emirleri


Allah'ın emredip farz kıldığı şeyler üç kısımdır:

a- Yalnız Allah için yapılan şeyler. Bunları yapan kişi Allah'a yakınlaşma-

yı kastetse de etmese de sevap kazanır. îrfan, iman, ezan, teşbih, Al­lah'ı yüceltme, Kur'an okuma böyledir.

b- Şeklen Allah için yapılabileceği gibi başka niyetlerle de yapılabilen şey-

ler. Bunların yapılması Allah'a yakınlaşmak için emredilmiştir. Bu tür amellerden sevap kazanabilmek için iki niyete sahip olmak gerekir. Bi­rincisi o ameli bizatihi yapma niyeti, ikincisi ise o amelle Allah'a yak­laşma niyetidir. Allah'a yaklaşma niyeti olmazsa, sadece ilgili ibadet içerisinde niyetin şart olmadığı şeylerden ötürü sevap kazanılır. Mese­la geçersiz bir namazdaki teşbih, tekbir ve tehliller böyledir.

c- Dünyevî maslahatların elde edilmesi için dinin emrettiği şeyler. Bu tür amellerde uhrevî maslahat sadece dünyevî maslahata tabi olarak var­dır. Vacip olan borçları hak sahiplerine verme, toprağı ekip biçme, do­kuma, yün eğirme ve dünyanın varlığını sürdürmesi kendilerine bağ­lı olan sair zanaatlerle ilgilenme gibi dünyevî maslahatlarla ilgili olan farz-ı kifayeler ile izale edilmesi gereken şeyleri izale etme, menedil-mesi gereken şeyleri menetme bu kabildendir. Bunlardan ötürü sevap alma, ancak Allah'a yakınlaşma niyeti varsa mümkündür. Çünkü Al­lah (cc) ancak kendisi için yapılan amelleri kabul eder. Ameller niyet­lere göredir. Aslında Allah'ın emrettiği bir şeyi yapan nice kimseler vardır ki bundan ötürü sevap kazanmazlar.

Aynı şekilde Allah'ın yasakladığı şeyleri terk eden kimse de bu davranı­şıyla Allah'a itaati kastetmişse sevap kazanır. Bir kimse Allah'a yaklaştırma­yacak bir ameli Allah'a yaklaşma niyetiyle yaparsa fiilinden Ötürü sevap al­masa da niyetinden ötürü sevap alır. Mesela kişinin günün geri kalan kısmında Allah'a ibadet için dinç olmak üzere günün bir kısmını uyuyarak ge­çirmesi, yemeği cihad ve benzeri ibadetleri yerine getirmek üzere güç topla­mak için yemesi böyledir. Uyurken veya yemek yerken akabinde yapmayı düşündüğü şeyleri adaşa bile bu onu bağlamaz.

Yine bir kimse gerçekte dinen yasaklanmamış bir fiili, bir yasağı çiğne­mek niyetiyle yaparsa yaptığından ötürü olmasa da niyetinden ötürü güna­ha girer. Gerçekte kendisine ait olduğu halde başkasına ait olduğunu zannet­tiği cariyeyle ilişkiye girme, yemeği yeme misal olarak zikredilebilir. Böyle bir kimse yaptıklarından Ötürü değil, kastından ötürü günaha girer.


ceren
Mon 4 July 2016, 07:15 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Allahin emir ve yasaklarına uyan ve onun yolunda gidip onun rahmetine sefaatine nail olan kullardan olalim inşallah.Rabbim razi olsun bilgilerden kardesim...

Bilal2009
Mon 4 July 2016, 08:51 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Rabbim bizleri Allah yolundan sapmayan kullarından eylesin. Rabbim bizleri niyeti güzel , ameli güzel kullarından eylesin.

halim
Sat 1 October 2016, 09:55 pm GMT +0200
Esselamu aleykum; İnşaallah yarabbi emirlerini her daim yerine getiren her an senin fikrinle zikrinle hareket eden hayırli kullarından olmayı nasip eyle...Allah razi olsun

HALACAHAN
Sat 1 October 2016, 10:14 pm GMT +0200
Rabbimizin emirlerini layıkıyla yerine getiren imanlı iffetli salih ve saliha kullarindan oluruz insaallah ..

HALACAHAN
Sun 9 April 2017, 08:29 pm GMT +0200
Rabbim emirlerine uyup hayirlinyasam nasip eyle bizlere

Sevgi.
Mon 10 April 2017, 08:15 am GMT +0200
Esselâmü Aleyküm Ve Rahmetüllah. Mevlam bizleri sana lâyık kul olanlardan eyle neolur. Amiin ecmain

HALACAHAN
Mon 10 April 2017, 12:54 pm GMT +0200
Aleykum selam Allahım emirlerine uyup yaşamlarından bizleri uzak eyle