- Alışkanlığın yetkisi ve gücü

Adsense kodları


Alışkanlığın yetkisi ve gücü

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Hadice
Mon 24 January 2011, 03:10 pm GMT +0200
ALIŞKANLIĞIN YETKİSİ VE GÜCÜ:

Bir araştırmacı şöyle diyor: “İnsana yeryüzündeki adetlerin tümü, demek mümkündür”. Rausseau da: “İnsan köle doğar, köle ölür; çünkü doğduğu içn kundağa, öldüğü gün de kefene sarılır” diyor. Demek isityor ki, insan beşikten mezara kadar adetlerin, geleneklerin esiridir.

Eskiler de şöyle demişler: “Adet ikinci tabiattır”. fiunu demek istiyorlar ki, adetin de “birinci tabiata” yakın gücü vardır. Birinci tabiat insanın yaratılışıdır. Her insan bu aleme, çeşitli imkanlarla donatılmış bir cihaz gibi gelir: Görecek gözü, duyacak kulağı, hazm edecek midesi, bir sürü güdüsü v.s. v.s. vardır. Doğuşta bizde bulunan ve babalarımızdan dedelerimizden miras aldığımız şey ilk tabiatımızdır (karakter). Bunun insan üzerinde büyük tesiri vardır. Eğer insan, kulağı ile görmek ve gözü ile duymak istese başaramaz; muhakkak buna boyun eğmek zorundadır.

İnsanın, ilk tabiatına güzellik, çirkinlik gibi yaptığı ilavelere de “ikinci tabiat” veya “adet=alışkanlık” denir. Bunun da insan üzerinde büyük etkisi vardır. Hayatta kendimize çizdiğimiz yolun ve o yolda yürüyüşümüzün, tabiatımızın yetkisine yakın, üzerimizde yetkisi vardır. Biz, hayatımızın ilk yıllarında hürüz; atedin üzerimizde yetkisi yoktur. Ne zaman ki büyürüz; yemek, içmek, giymek ve konuşmak gibi işlerimizin % 90’ı alışkanlık halini alır. Bunları yaparken fazla düşünmeye ihtiyaç duymayız. Ve bırakmak da zor gelir. Artık hayatımız ömrümüzün baharında kazandığımız bir sürü kuru fikir ve iş tekraralarından ibaret olur”. 

Ferd olsun, toplum olsun işte alışkınlığın insan üzerindeki etkisi de bu derecedir. Eğer insan iyi şeylere alışmışsa ne mutlu ona! O artık vücuduna zarar veren şeyleri yer, aklını kaybetiren şeyleri içer, dar ve boğazını sıkan elbiseleri giyer ve beğenmediği, ikrah ettiği şeyleri irtikap eder. Bütün bunların sebebi alışkınlıktır; aklının ve iradesinin, alışkanlığın etkisi altında kalmış olmasıdır. İçki içenlerde, uyuşturucu madde kullanlarda ve kumar oynayanlarda gördüklerimiz de bu dediklerimizi isbat eder.

ceren
Mon 28 May 2018, 03:14 am GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri islam yolunda iman yolunda hakkiyla ibadet ederek yaşayan ve haram olacak tüm davranışlardan uzak kalarak yaşayan ve alışkanlıkları hep islam fitrati üzerine olup kurtulusa erisen kullardan eylesin inşallah. ..

Bilal2009
Mon 28 May 2018, 03:42 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Thu 12 July 2018, 02:17 pm GMT +0200
Aleyküm Selam. Rabbim bizleri Razı olmadığı tüm kötü hallerden uzak durmamızı nasip etsin inşaAllah

Eminegül
Thu 25 October 2018, 12:57 am GMT +0200
Selamün aleyküm .Alışkanlıklarımızda çevrenin ailenin etkisi kaçınılmazdır.Peygamberimiz :''kişi arkadaşının dini üzerinedir''.buyurarak etkileşimin alışkanlıklara dönüşeceğini haber vermiştir.Alıikanlıklarımızda tekrar da çok önemli neyi çok tekrarlıyorsak alışkanlığımız haline geliyor.Bu tür günü geçmeyen güzel konuların paylaşılması çok güzel emeği geçenlere teşekkür ederiz

Yehma
Thu 25 October 2018, 07:04 am GMT +0200
İnsanım bir davranışı alışkanlık haline getirmesi zordur. Lakin alışkanlık yaptıktan sonrs onu yapması sürekli gayet normal bir durumdur. Eğer iyi şeylere yönelip bunları yaparsak ne mutlu bizi adımıza, lakin kötü şeyleri alışkanlık yaparsak  u da bizi sürekli kötülüğe sürükler. Rabbim bizi muhafaza eylesin

Esma Hamuş
Thu 25 October 2018, 08:21 am GMT +0200
Alışkanlıklarımızın etkisi aileyle başlar çevreyle gelişir.. Rabbim bizleri güzel hasletlere alışmayı nasip etsin inşaallah