- Alış-veriş akdinden sonra, taraflardan biri aynı mecliste akdi feshedebilir mi?

Adsense kodları


Alış-veriş akdinden sonra, taraflardan biri aynı mecliste akdi feshedebilir mi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Rüveyha
Sat 21 February 2015, 11:53 pm GMT +0200
Alış-veriş akdinden sonra, taraflardan biri aynı mecliste akdi feshedebilir mi?


Alış-veriş akdi gerçekleştikten (icap ve kabulden) sonra akit kesinleşmiştir. Taraflardan biri feshe imkan veren bir gerekçe bulunmadıkça tek taraflı olarak bu akdi feshedemez. Bu, Hanefi ve Maliki mezhebinin görüşüdür. Çünkü akit gerçekleştikten sonra tek taraflı olarak bu akdi feshetmek karşı tarafın zarar görmesine sebep olur. Diğer yandan Yüce Allah’ın; “Ey iman edenler! Akitlerinizi yerine getirin.” (Maide, 5/1) buyruğu, Müslümanların iman esaslarına, Allah’ın emir ve yasaklarına tabi olmalarına işaret ettiği gibi, genel anlamda kendi aralarında yaptıkları sözleşmelere bağlı kalmalarını ve verdikleri sözleri tutmalarını da içermektedir. Bu görüş sahipleri, “Alış-veriş yapanlar birbirlerinden ayrılmadıkları sürece muhayyerdirler.” (Buhari, Büyu’, 44; Müslim, Büyu; 10) anlamındaki hadisi, akitle ilgili konuşma (söz meclisi, icap-kabul) bitmeden akdin feshedilebileceği şeklinde yorumlamışlardır

  

 Şafii ve Hanbelilere göre ise taraflardan biri meclisten bedenen ayrılmadığı sürece akdi feshetme muhayyerliğine sahiptir (Merğinani, el-Hidaye, Beyrut, ts. , III, 21; İbn Kudame, Beyrut 1405, el-Muğni, IV, 7; Mevsıli, El-İhtiyar, ts. , II, 5). Bu görüş sahipleri ise “Alış-veriş yapanlar birbirlerinden ayrılmadıkları sürece muhayyerdirler.” (Buhari, Büyu’, 44; Müslim, Büyu; 10, H. No: 3930) anlamındaki hadisi, tarafların, icap ve kabul bitmiş olsa bile, birbirlerinden bedenen ayrılmadıkları sürece şeklinde yorumlamışlardır.

RAMAZAN 7/D
Thu 14 January 2016, 09:44 pm GMT +0200
Es Selamün Aleyküm . Herhangi yeni bir zarara sebep çıkmadıkça taraflar anlaşmayı feshedemez .
İnsan sözünün eri olmalı .
ALLAH cc razı olsun

Alican 7-B
Thu 14 January 2016, 10:05 pm GMT +0200
Aleyküm selam. Alış-veriş akdinden sonra taraflardan biri herhangi bur sorun olmadığı sürece sözleşmeyi fesedemez. Bizler sözümüzün eri olmalıyız. Allah c.c razı olsun.

melda 6D
Wed 13 April 2016, 03:30 pm GMT +0200
Selamün aleyküm . Zarar meydana çıkmayacağı sürece anlaşma fesh edilebilir . Sözümüzü tutalım inşallah...