- Alimin hadisi unutmuş olması

Adsense kodları


Alimin hadisi unutmuş olması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Tue 21 December 2010, 04:41 pm GMT +0200
5. Alimin Hadîsi Unutmuş Olması
 

Bu gerekçe, hadîs için geçerli olduğu gibi Kur'an için de ge­çerlidir. Bunun sahabeden nice örnekleri vardır.

a- Hz. Ömer: "Seferde cünüb olup yıkanmak için su bulama­yan kişi ne yapar?" sorusuna "Suyu buluncaya kadar namaz kılma­yacaktır" şeklinde cevap verdi. Bunu duyan Hz. Ammar; başların­dan geçen bir olayı hatırlatarak Hz. Ömer'e şöyle dedi: "Bir yolcu­lukta ikimiz cünüb olduk, ben hayvanın toz-toprakta debelendiği gibi toprakta debelendim ve namaz kıldım, sen ise namaz kılma­dın? Ben bu olayı Resulullah'a anlattığımda Resulullah her iki elini yere vurdu. Ellerini ve yüzünü meshetti. Sonra, 'Sadece bunu yap­saydın yeterdi’ dedi." Hz. Ömer: "Allah'tan kork ey Ammar!" diye cevap verince, Ammar: "Dilersen bunu bir kez daha anlatmam" şeklînde karşılık verdi.

Hz. Ömer: "Hayır, üstlendiğin bu sünneti sana bırakıyoruz. Bu Ömer'in şahit olduğu, sonra da unuttuğundan dolayı aksine fetva verdiği bir sünnettir, bu sünnet kendisine hatırlatıldığında hatırlayamadı ve yalanlamadı da" tarzında cevapta bulundu.

b- Hz. Ömer bir hutbesinde kadınların velilerini yüksek mik­tarda mehir istemeden men edince, arka saflardan bir kadın "Eşle­rinizden birisine bir yük altın vermiş olsanız bile ondan birşey al­mayın"[13] âyetini Ömer'e hatırlattı. Bu yüzden Ömer söy­lediği sözünden vazgeçti. Ömer bu âyeti ezberlemiş olmasına rağ­men hatırlayamamıştı.

c- Cemel vak'asında Hz. Ali, Hz. Zübeyr'e Resulullah (s.a.v.)'ın kendilerine söylediği birşeyi hatırlatınca Hz. Zübeyr ha­tırladı ve Hz. Ali ile savaşmaktan vazgeçti. [14]



[13] Nisa: 4/20

[14] Şeyh Senusi, Nassın Uygulanışı, İnsan Yayınları, İstanbul, 1995: 20-21.