- Ahiret Maslahatlarını Elde Etme

Adsense kodları


Ahiret Maslahatlarını Elde Etme

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Wed 14 September 2011, 11:03 am GMT +0200
Dünya Ve Ahiret Maslahatlarını Elde Etme Ve Mefsedetlerinî Defetmenin Zanna Dayanması


Dünya ve ahiret maslahatlarının çoğunu elde etme ve mefsedetlerinin ço­ğunu defetme zann'ı galibe dayanır. Öyle maslahatlar vardır ki onlar olma­yınca her iki dünya da harap olur. Öyle mefsedetler de vardır ki onların ger­çekleşmesiyle insanlar helak olur. Bu maslahatların büyük bir kısmını elde etmek onlara ulaştıran vasıtalar irtibariyle zannîdir, katı değildir. Ahiret için çalışan kimseler iyi bir sonuçla karşılaşacaklarına emin olamazlar. Ancak iyi bir sonuç elde edecekleri ümidiyle amel ederler. Bununla birlikte amellerinin kabul edilmeme korkusunu taşırlar. Bu durum şu ayetî celilede açıklanmış­tır: "Ve Rablerine dönecekleri için yapmakta oldukları işleri kalpleri çarpa­rak yapanlar ..."[7]

Aynı şekilde dünya için çalışanlar da hüsnü zanna binaen hareket eder­ler. İnsanların hüsnü zanna dayanmasının nedeni, genellikle sebepleri ger­çekleştiğinde zanmn doğru çıkmasıdır. Nitekim tacirler;, mallarım karşı tara­fa sağ salim teslim ederek kâr elde edecekleri zannıyla yola çıkar, ustalar ge­lir elde edebilecekleri bir iş bulacakları zannıyla evlerinden çıkar, çiftçiler ekin elde edebilecekleri zannıyla tarlalarını ekip biçer, katır ve develerini ki­ralayanlar kira elde etmek ümidiyle yola çıkar, hükümdarlar zafere ulaşa­cakları zannıyla ordular kurup şehirleri kalelerle çevirir, ordular güven için­de olacakları ya da galip gelecekleri zannıyla silahlanır ve teyakkuz halinde bekler, âlimler başarılı olup temayüz edecekleri zannıyla ilimle uğraşır, bir işe aracı olanlar aracılıklarının kabul edileceği ümidiyle aracılık eder, delilleri inceleyen kimseler ve müctehitler hüküm çıkarırken çoğunlukla aradıkla­rı hükmü elde edecekleri zannına dayanır, hastalar şifa bulup hastalıktan kurtulacakları zannıyla tedavi görürler vs.

Bu ve benzeri zanlann büyük bir kısmı doğru çıkar ve gerçek hayatta meydana gelir. Büyük ihtimalle elde edilecek olan bu tür maslahatlar, sırf az da olsa elde edilememe ihtimali olduğu endişesiyle terk edilemezler, Böyle bir şeyi ancak cahil kimseler yapar.


[7] Muminûn 60