- Ağlamak Zararlı mı Faydalı mı

Adsense kodları


Ağlamak Zararlı mı Faydalı mı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Tue 20 July 2010, 02:56 pm GMT +0200
İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Önemli Bir Özelliği: Gözyaşı Dökmek.
 

AĞLAMAK ZARARLI MI, FAYDALI MI?
 


The Washington November Çeviren Yunus ÇELİKÖRS

Tıbbî araştırmalar, rahatça ağlayabilen kişilerin daha sağlıklı bir hayat sürdüğünü göstermektedir. Kişinin, keder ve elemden ağlayıp içini dökmekle, büyük ölçüde rahatlayacağı öteden beri bilinmektedir. Ağlamanın ayrıca kan dolaşımı ve solunum siste­mine de iyi bir fizikî çalışma sağladığı, ilim adamları tarafından belirtilmektedir.

Gözyaşları kendi başına bir ilâç özelliği göstermektedir. Zira gözyaşlarının zararlı bakteri ve virüsleri öldüren bir enzimi ihtiva ettiği, uzun zamandır bilinmektedir. Minesota St. Paul Ramsey tıp merkezi psikiyatri araştırma labaratuarı müdürü Dr. William Frey tarafından yapılan bir araştırmada, in­sanın duygulanarak veya sinirlenerek döktüğü gözyaşları­nın kimyevî bakımdan farklı olduğu ispatlanmıştır. Duygu­lanma sonucu akıtılan gözyaşlarmda daha yüksek konsantras­yonda protein bulunmaktadır. Dr. Frey, ayrıca bu tür gözyaşla­rının stress sonucunda meydana gelen ve vücuda zararlı olan kimyevî maddeleri bertaraf etmekte olduğuna inanmaktadır.

Kalb hastalıkları, pektik ülser, kolit, deri döküntüleri ve ge­rilimlerin yol açtığı pek çok hastalığın kaynağı, içe dökülmüş (bastırılmış) gözyaşları olabilir. Günümüzde, erkeklerin çalıştı­ğı pek çok işte çalışmak zorunda kalan hanımlar, onlarla aynı baskılar altında kalmakta ve bunları kontrol etmeye mecbur ol­maktadır.

Oysa ki ağlamak; gülmek gibi, duygunun bir çeşit dışa vurulma şeklidir. 1972'de Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre artık erkeklerin ağlaması da, toplumun kabul ettiği bir olay olmaya başlamıştır. Başka birini ağlarken gördüğümüzde ilk tepkimiz "Ağlama!" demektir. Bunun başlıca sebebi, ona yar­dım edemediğimiz için kendimizi suçlu hissetmemizdir. Ağla­mak, ızdırap çekmekte olduğumuzu açıkça ortaya koymaktadır. Fakat toplumumuzda her türlü dert ve ızdırap gizlenmeye çalı­şılmakta ve insanlar, daima iyi durumda oldukları intibaını vermek istemektedir.

Wisconsin Marquette Üniversitesi psikiyatri bölümünden Prof. Margaret Crepau, ağlamakla sağlık arasında bir alâka olup olmadığını araştırmak üzere üç grup hasta üzerinde çalıştı. Bu üç gruptan birincisinde ülserli, ikincisinde kolitli (ki bu hasta­lıklar gerilim sonucunda ortaya çıkmıştı) ve üçüncüsünde sağ­lıklı kişiler bulunmaktaydı. Her gruba, hangi şartlarda ağladık­ları ve ağlarken neler hissettikleri soruldu. Sağlıklı grup en sık ağlamakta ve ağlamanın kendileri için faydalı olduğuna inan­maktaydı. Kolitli ve ülserli hastalar nadiren ağladıklarını, ayrıca kendilerini tutabilirlerse hiçbir zaman ağlamayacaklarını belirt­tiler. Pek çoğu ise ağladıklarında çocuk gibi azarladıklarını, ağ­lamanın kontrolü kaybetmek demek olduğunu ve kontrolü kay­betmiş görünmeyi hiç istemediklerini yazdılar. Crepau, bunla­rın dış kontrolü muhafaza ederken, iç kontrolü kaybettiklerini ve bundan da dokuların zarar gördüğünü söylemekte­dir. Yani artan sindirim salgıları, mide iç mukozasını delerek zarar vermektedir.

Günde ortalama onüç bin defa gözlerimizi kırparız. Su, müküs, yağ, protein, tuz ve lizozim isimli mikrop öldürücü enzim; kornea, burun ve boğazdaki mukoz membran üzerinde devamlı salgılanarak nemlendirme vazifesini görürken, bu organları ay­rıca zararlı bakteri ve virüslerden de temizlemektedir. Ağladığı­mız zaman gözyaşı bezlerinden gelen gözyaşları, her iki gözün dış köşesinden akarak göz üzerine dağıtılır ve gözün üstünü yı­kar. Ayrıca göz kapaklarından burun kanalına drene olarak bu­run ve boğazdan akar. Ağladığımız zaman burnumuzu çekme­mizin sebebi budur. Burun içine olan akış yeteri kadar hızlı ol­madığı zaman, gözyaşları taşıp akarak yanaklardan süzülür.

Ağlama; dolaşım, solunum, damar ve sinir sistemini uyarır. Nabız hızlanır, kan basıncı yükselir. Yutağın kasılması boğazda bir tıkanıklık hissi uyandırırken, diyaframın kasılmasıyla da hıçkırık başlar. Şiddetli bir öksürme ile akciğerden dışarıya sa­atte 70 mil süratle hava atılır. Kısa süreli ağlama, iyi bir egzer­sizdir. Bunun da ötesinde göz, burun ve yüzü yıkayan ılık tuzlu su, ana rahmindeki amnion sıvısına benzer. Ağlamak; gerilimi azaltarak kendimizi yenilemiş ve tazelenmiş hissetmemizi sağlar.

Ağlar gibi olduğunuzda ağlamamak için çabalarsanız, ense çene ve göğüs kasları kasılır. Dolayısı ile soluğunuzu tutarsınız. Bu durumda da, ağlarken olduğu gibi burun tıkanır ve burna kan toplanmaya başlar. Gözyaşları, burun kanalı ile burnun içi­ne drene edilerek basınç düşürülmedikçe, burun tıkalı kalacak­tır. Tıkanıklık halinin uzaması durumunda ise, burnun virüslere karşı olan direnci zayıflayacaktır. Bu sebeple bazı araştırmacı­lar, ağlamayan kişilerin daha fazla nezle olduğuna inanırlar. Ta­biidir ki bunların hiçbiri, sağlıklı olmak için her zaman ağlamak gerekir anlamına gelmez. Tek bir damla gözyaşı dökmeden sağ­lıklı olan kimseler de vardır. Bazı insanlar aynı rahatlığı dua ederek, bazıları ise sağa sola bağırarak duyabilirler. Fakat gül­mek dışında bu yolların hiç biri ağlamak kadar tedavi edici de­ğildir. İnsanı, diğer canlılardan ayıran önemli özelliklerden biri de, duygulanarak gözyaşı dökmektir. Ancak vücudun yüzyıllardır bilinen bu fonksiyonunda, hâlâ çözüme ulaşmayan pek çok nokta vardır.

Bebekler doğar doğmaz ağlamaya başlarlar. Bu gözyaşları hissî değildir. Ve altı hafta boyunca akıtılan gözyaşları da hissî olmayacaktır. Bu göz sulanmaları, merkezî sinir sistemi olgunlaşınca gerçek gözyaşına dönüşecektir. Antropolojist Ashlyen Montegu'ya göre, gözyaşı dökmeden hıçkırarak ağlandığı za­man fazla hava yutulacak, bu da mukoz membranı kurutacak, dolayısı ile bütün vücut enfeksiyona maruz kalabilecektir. (Mu­koz membranda virüs ve bakteri öldürücü enzimlerin bulundu­ğu nemli bir müküs vardır.) Mesaj oldukça açıktır, demek ki gözyaşı dökmeden ağlayanlar, büyük tehlikelere maruzdur.

Ağlama ilk lisanımızdır. Bebekteki değişik ağlamalar; acıktım, altımı değiştir, kucağına al gibi basit ihtiyaçlarımızı ha­ber veren değişik mesajlar taşır. Ağlama oldukça kompleks me­sajları haber verebilir. Yapılan araştırmalar, ağlamanın be­beklerin rahatsızlıkları ile alâkalı ipuçları taşıyabileceğini gösterdi. Bebek ağlamalarındaki şifreleri çözmek amacıyla, ar­tık bilgisayarlar kullanılıyor. Bu cihazlara hasta ve normal bebeklerin ağlamaları kaydedilmektedir. Bilgisayar, yeni kaydedi­len bir ağlamayı, daha önceden kaydedilmiş hastalıklı çocuk ağlamalarıyla kıyaslamakta ve ortak karakteristikleri teşhis etmek suretiyle analiz yapmaktadır. Bebeklerin ağlamalarındaki farklı­lık normal insan kulağı ile farkedilememekle birlikte, bilgisayar bu farklılığı teşhis etmekte ve bebeğin rahatsızlığına ait ipuçları vermektedir.

Kızını evlendiren bir anne gibi pek çok insan, mutlu olduk­ları zaman da ağlar. Eğer duygulandığınızda gözyaşı dökerek ağlamaz veya ağlamamak için çaba sarfederseniz kontrolünüzü kaybeder ve pek çok hastalığı davet etmiş olursunuz.

Duygulandığınızda, ağlamak için fazla direnmeyiniz. Sizi kimse ayıplamayacaktır.[325]

Rüveyha
Sat 30 August 2014, 05:46 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm..Nice insanlar  ağlamanın insanı yıprattığını düşünür..Haklılar göz yaşı dünylalık için olunca yıpranmak kaçınılmaz..Ama günahları sebebiyle gözyaşı dökenler müstesna..Mevlam günahları sebebiyle ömrünce gözyaşı dökenleden eylesin..Her bir gözyaşı hidayetimiz için şefaatçi olsun inşaAllah.

saniyenur
Sat 30 August 2014, 07:46 pm GMT +0200
Amin Ruveyha kardeşim. Rabbim öncelikle günahlarımız için ağlayanlardan eylesin bizleri. Ne çok faydası varmış gözyaşının binlerce şükürler olsun bizleri kusursuz yaratan Rabbimize.

ceren
Wed 7 January 2015, 09:21 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Reyyan abla.Ağlamak insanı ruhen rahatlatır.Ve psikolojik olarak rahatlamasıdır.Kendini ağlamamak için zorlayınca çeşitli rahatsızlıklara neden olur...

Liyla
Wed 21 January 2015, 07:24 pm GMT +0200
Bunu okuyunca ağlamak istedim :)

mevlüdekalınsaz
Wed 21 January 2015, 08:39 pm GMT +0200
Aleykumusselam ve rahmetullahi;  ağlamak gerçekten rahatlatıyor insanı. heleki Allah içinse akan o göz yaşları nasıl da huzura kavuşturuveriyor gönlü.Rabbim Onun yolunda bol bol göz yaşı dökenlerden eylesin inşallah.

HALACAHAN
Sat 16 January 2016, 02:34 am GMT +0200
insanlar doğar doğmaz yaptıkları ılk sey ağlamaktır.. Yanı aglamak çok doğal bir davranıstır.. buna karsın gülmeyi sonradan ögrenıyoruz :)

HALACAHAN
Sat 16 January 2016, 02:39 am GMT +0200
" Ağla, ağlarsan rahatlarsın açılırsın "denir hep.. Çokta doğrudur.. Ağlamak duyguların doğal bir şekilde dısa vurumudur..  Ağlamak çogunlukla zayıflık olarak görulur.. Ancak duyguların doğal bir şekilde dısa vurulması kesınlıkle zayıflık değildır.. Yine de üzüldüğümüz için değil de, mutluluktan, dualarımızın kabulu, günahlarımızın affı için, tövbe edenlerden olarak ağlarız..

ceren
Sat 16 January 2016, 11:18 am GMT +0200
Aleykumselam.Aglamak ruhen ve bedenen insanin rahatlamasi icin uygun oldugu icin faydalidir.Ama bazi insanlarda aglamak yerine susar yada gulmeyi tercih eder.Rabbim razi olsun paylasimdan kardesim....

Yağmur Gümüş 8-B
Sat 16 January 2016, 11:55 am GMT +0200
Bismillah...
Ağlamak gerçekten de rahatlatır insanı. İnsanın kendince haklı olmasını gösterir insana ve gözyaşları kendi başına bir ilaçtır. Ama hiçbir zaman ağlamak çok çok abartılmamalıdır.
Allah cc. razı olsun.

ikranur 7d
Sat 16 January 2016, 02:08 pm GMT +0200
selamun aleyküm.
gerçekten ağlamak insanı rahatlatıyor. bazen bn durduk yere hiçbirşey olmadığında bile ağlamak geliyor içimden. ağlayınca kişi ferahlıyo. bu yzden ağlamk zaralı değildir.
Allah c.c. razı olsun.

rabiayldz
Sat 16 January 2016, 06:16 pm GMT +0200
Çok ağlayıyınca gözümüzdeki  yaş biter ve gözümüzden yaş akmaz. Ağlamak insanı ferahlatıyor ama çok ağlamamalıyız insanlar durduk yere de ağlayabilir ama biz en çok Allah'ı çok sevdiğimiz için değlayabiliriz. Allah'ı sevdiğimiz için ağlarız  inşAllah. (AMİN).

selinay 7b
Sat 16 January 2016, 06:29 pm GMT +0200
selamun aleykum Ağlamak insanın içini rahatlatır . İnsanı huzura kavuşturuyor diyebiliriz. bazen agladığımız zaman ağlama diyorlar. Ama en kötü günümüzde bile olsak aglamanın insanı sakinleştireceğini ve rahatlatacağını biliyorlar. Ağlamak: kan basıncını yükseltir, nabız atişini hızlandırır. Ağlamak: gerilimi azaltarak  kendimizi yenilenmiş ve tazalenmiş hissini artırır.
Allah razı olsun

melda 6D
Sat 16 January 2016, 06:40 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Allah razı olsun güzel bilgiler öğrendim. Ben ağladığım zaman kimsenin beni görmesini istemem.  Güçsüz göründüğümü  düşünürüm ve bu halimi kimsenin görmesini istemem.  Genelde de sinirlenince ağlarım. Ama ağlamak insanı rahatlatıyor. Artık gözyaşlarımı tutmayacağım.

Bilal2009
Sat 16 January 2016, 06:40 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Ağlamak Allah için olursa en güzel şeylerdendir.  Rabbim paylaşım için razı olsun.

Zehra_8/C
Thu 24 March 2016, 07:04 pm GMT +0200
Ağlamak insanı rahatlatır yani bu güzel birşeydir. Rabbim bu güZel paylaşım için
Razı olsun.

Edanur 8/D
Thu 24 March 2016, 07:29 pm GMT +0200
Aleykumusselam
Hersey dozunda guzeldir.Faydasi da vardir zararidaAllah c.c  icin dokulen gozyaslari nasil zarrli olabilir ki?
Allah Teala razi olsun insaallah

selma 8-D
Thu 24 March 2016, 07:32 pm GMT +0200
Ağlamak insanı rahatlatır
Ve benim için en güzel ağlama sebebi peygamber efendimizin yaşadigi zorluklar

damla6d
Thu 24 March 2016, 07:53 pm GMT +0200
#Esselamu aleykum..İnsanlar ağladıkça rahatlar..Ama çok ağlamak da faydalı değildir..Bu bildiğim kadarıyla göz sağlığını bozabiliyormuş..Rabbim razı olsun..#

HALACAHAN
Tue 2 August 2016, 04:48 pm GMT +0200
Ağlamaklı olduğumuzda ağlamak en iyisi ..Eğer aglamamaya calisiyorsak  bu sakıncalı durum ..Pek çok hastalığa davetiye çıkarmış oluruz..Unutmalayalim ağlamak ayıp değildir..

zeynep ilayda
Tue 2 August 2016, 07:24 pm GMT +0200
Yüce rabbim bizleri sadece kendi yolunda ağlayanlardan eylesin

yagmur_7-c
Tue 2 August 2016, 07:39 pm GMT +0200
Esselamu aleykum
Göz yaşı akıtmak kimine göre degmez...Aka ağlamak gerçekten vücut ve dolasim için çok faydalı...Rabbim Allah için aglayanlardan etsin inşallah....

HALACAHAN
Fri 11 November 2016, 12:49 am GMT +0200
Ağlama; dolaşım, solunum, damar ve sinir sistemini uyarır. Nabız hızlanır, kan basıncı yükselir. Yutağın kasılması boğazda bir tıkanıklık hissi uyandırırken, diyaframın kasılmasıyla da hıçkırık başlar. Şiddetli bir öksürme ile akciğerden dışarıya sa­atte 70 mil süratle hava atılır. Kısa süreli ağlama, iyi bir egzer­sizdir. Bunun da ötesinde göz, burun ve yüzü yıkayan ılık tuzlu su, ana rahmindeki amnion sıvısına benzer. Ağlamak; gerilimi azaltarak kendimizi yenilemiş ve tazelenmiş hissetmemizi sağlar.