- Adak nedir ? Dindeki yeri nedir ?

Adsense kodları


Adak nedir ? Dindeki yeri nedir ?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
admin
Sun 8 February 2015, 02:38 pm GMT +0200
Adak nedir ? Dindeki yeri nedir ?


Arapça’da nezir (nezr) diye ifade edilen adak fıkıh dilinde, “bir kimsenin dinen yükümlü olmadığı ibadet cinsinden bir şeyi kendisi için vacip kılması”nı ifade eder. Diğer bir ifadeyle “kişinin farz veya vacip cinsinden bir ibadeti yapacağına dair Allah Teala’ya söz vererek o ibadeti kendisine borç kılması”dır (Mevsıli, el-İhtiyar, IV, 76).

 Kur’an’da değişik yerlerde verilen sözde durulması, ahde ve akitlere bağlı kalınması (Maide, 5/1; İsra, 17/34), Allah’a verilen sözün tutulması (Nahl, 16/91) emredilir ve yapılan adakların yerine getirilmesi istenir. Ayrıca kişinin yaptığı adağa uygun davranması iyi kulların vasıfları arasında sayılır (İnsan, 76/7). Hadislerde de Hz. Peygamber (s.a.s.), Allah’a itaat kabilinden adakların yerine getirilmesini emretmiş, Allah’a isyan veya masiyet kabilinden olan konularda adakta bulunulmamasını, şayet yapılmışsa buna uyulmamasını istemiştir (Buhari, Eyman, 28, 31; Müslim, Nezir, 8; Ebu Davud, Eyman, 12). Dolayısı ile adağın yerine getirilmesi kitap, sünnet, icma ve akıl deliliyle sabittir (Kasani, Bedaiü’s-Sanai, V, 90).

 Bazı alimler, hiçbir dünyevi menfaat ummadan sırf Allah’ın rızasını kazanmak, ona şükretmek için adak adamasında bir sakınca bulunmadığı görüşündedirler. Kişinin Allah’ın takdirinin değişmesine vesile olması dileğiyle, dünyevi amaçlarla belli şartlara bağlı olarak adakta bulunması ise doğru karşılanmamıştır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.)’in “Adak, (Allah’ın takdir buyurmuş olduğu) hiç bir kazayı geri çevirmez. Sadece cimrinin malını eksiltmiş olur.”; “Adak bir şeyi ne ileri alır ne de geri bırakır…” (Buhari, Eyman, 26; Müslim, Nezir, 2) hadisleriyle şarta bağlı adakta bulunmayı hoş karşılamadığı anlaşılmaktadır.

 İmam Şafii ve Ahmed b. Hanbel başta olmak üzere bazı fakihler yukarıdaki hadislere dayanarak nasıl olursa olsun adak adamanın mekruh olduğu görüşündedirler (Nevevi, el-Mecmu, VIII, 450; İbn Kudame, Muğni, Beyrut 1405, XI, 332).

 Bununla birlikte, Allah’a isyan ve masiyeti içermediği sürece, hangi grupta yer alırsa alsın, adakta bulunulduğunda yerine getirilmesi dinen vacip görülmüştür (Kasani, Bedaiü’s-sanai, V, 83).


Kaynak : Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

Fatma6969
Sat 6 October 2018, 09:52 pm GMT +0200
Toplumda şöyle bir algı var, sanki bir adak adadıklarında sırf adak adadıkları için Allah o isteklerini yerine getiriyor.Halbuki her şeyin vakti zamanı var ve Allah planları yapandır onun planlarını öne almak veya ertelemek bizim elimizde olan bir durum değildir. İmamı Şafii ve Ahmet b Hanbelin görüşünü bilmiyordum.Allah razı olsun.

Sevgi.
Sun 7 October 2018, 12:50 am GMT +0200
Esselâmü Aleyküm.   akıl sahibi her Müslüman adak adasa dahi bu adağı Mevla için adamalıdır. Bununla birlikte şu düşünce ile hareket etmelidir. Ey rabbim sen her şeye kadirsin. Benim bir isteğim var eğer hayırlı ise bana nasip et. Eğer bana nasip olur ise sadece isteğim oldu diye değil sadece senin rızan için kurban keseceğim.
Rabbim bizleri bu gibi hassas konularda hakkıyla dikkat edenlerden eylesin inşaAllah
  Bilgiler için Allah Razı olsun


Bilal2009
Sun 7 October 2018, 01:16 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun