- Acelecilik

Adsense kodları


Acelecilik

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
fakir
Sun 15 February 2009, 07:24 pm GMT +0200
Sual: Her işte acelecilik uygunsuz mu? Uygun olduğu durumlar var mı?
CEVAP
 
İnsanın fıtratında acelecilik vardır. Bu husus Kur'an-ı kerimde de bildiriliyor:
(İnsan aceleci [tabiatta] yaratılmıştır.) [Enbiya 37]

(İnsan pek acelecidir.) [İsra 11]

Acele işe şeytan karışır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Acele şeytandan, teenni Rahmandandır.) [Tirmizi]

(Teenni eden isabet eder, acele eden hata eder.) [Beyheki] [Teenni, acelenin zıddıdır.]

O halde, işlerde acele etmemeli ve hemen karar vermemelidir! Acele ile verilen kararlara şeytan karışır. Nefsin istediği bir şey hatıra gelince şeytan, "Fırsatı kaçırma, hemen yap!" der. Onun için kalbe gelen şeyi yapmadan önce, bu işten Allahü teâlâ razı olur mu, sevap mıdır, günah mıdır diye düşünmelidir! Günah değil ise yapmalıdır! Böylece teenni edilmiş, yani acele edilmemiş olur.

Yalnız 5 yerde acele gerekir:
1- Misafir gelince yemek vermekte

2- Günah işleyince, hemen tevbe etmekte

3- Namazı vakti girince, hemen kılmakta


4- Çocuklara din bilgilerini ve namaz kılmayı öğrettikten sonra, büluğa erince dengi çıkınca, bunlar hemen evlendirilmelidir! Kızın küfvü [dengi] bulununca, hemen evlendirmelidir! Eşiat-ül-lemeat’daki hadis-i şerifte, (Ya Ali, üç şeyi geciktirme! Namazı vakti girince hemen kıl, cenaze namazını hemen kıl! Dul veya kızı, küfvü isteyince, hemen ver!) buyuruldu. O halde, namazını kılan, günahlardan sakınan ve nafakasını helalden kazanan biri bulununca, hemen onunla evlendirmeli! Eğer evlendirilmezse, fitneye sebep olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Dinini, ahlakını beğendiğiniz bir kimse, kızınıza talip olursa, hemen evlendirin! Eğer evlendirmezseniz, fitne ve fesada sebep olursunuz.) [Tirmizi]

5- Defin işini de acele yapmalıdır!
 
İbadetleri ve hayırlı işleri yapmakta acele etmelidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ölmeden önce tevbe ediniz. Hayırlı işleri yapmaya mani çıkmadan önce acele ediniz. Allahü teâlâyı çok hatırlayınız. Zekat ve sadaka vermekte acele ediniz. Böylece Rabbinizin rızıklarına ve yardımına kavuşunuz!) [İbni Mace]

(En akıllınız, ölümü çok hatırlayan, ahiret için azık toplamakta acele edendir. Ölümü çok hatırlayan dünya ve ahiret saadetine kavuşur.) [Taberani]

(Sadaka vermekte acele edin, çünkü bela sadakayı geçemez.) [Beyheki]

(Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini biliniz: Ölmeden önce hayatın kıymetini, hastalıktan önce sıhhatin kıymetini, dünyada ahireti kazanmanın kıymetini, ihtiyarlamadan gençliğin kıymetini, fakirlikten önce zenginliğin kıymetini.) [Hakim]

Zekatını vermeyen ve malını ahiret yolunda sarf etmeyen kimse, fakir olunca çok pişman olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Tesvif eden helak olur.) [Berika]
[Tesvif, hayırlı iş yapmayı sonraya bırakmaktır.]

İfrat ve Tefrit zararlı
 
Tembellik, bir işi geciktirmek, sonraya bırakmak nasıl kötü ise, acele etmek de kötüdür. Bunun biri ifrat, diğeri tefrittir. Dinimiz orta yolu, aşırılıklardan uzak olmayı emretmektedir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Aşırı giden helak olur.) [Müslim]
Bir kimse, müsrif olursa buna ifrat denebilir. Bir kimse de cimrilik ederse, buna da tefrit denebilir. Dinimiz, her iki aşırılığı da yasaklamıştır. Furkan suresinin 67. âyet-i kerimesinde, israf edenlerle cimrilik edenler kötülenmiş, ikisinin ortası olanlar övülmüştür.

Acele eden fütura düşer. Yani gevşeklik ve bezginlik hasıl olur. Hayırlı bir işin olması için acele eden, gecikince, bezginliğe, ümitsizliğe düşer. Dua eder, hemen duasının kabul olmasını ister. Duası gecikince duayı bırakır, maksudundan mahrum kalır. Acele edenin ihlası, takvası bozulabilir. Şüpheli şeylere, hatta haramlara dalabilir.

Namaz kılarken acele eden, tadil-i erkanı terk edebilir. Hızlı okurken tecvide uymayabilir, yanlış okuyabilir. Onun için ağırbaşlı olmalı, düşünerek hareket etmelidir. Salihlerin vasfı Kur'an-ı kerimde mealen şöyle bildiriliyor:
(Onlar Allah’a ve ahirete inanırlar, iyiliği emredip kötülükten vazgeçirmeye çalışırlar, hayır işlerinde birbirleriyle yarış ederler. İşte bunlar salihlerdendir.) [A.İmran 114]

Böyle hayırlı işlerin haricinde acelecilik uygun değildir. Düşünerek hareket etmek ve hayırlı işlerde sebat göstermek gerekir.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Yavaş, yumuşak davranmak, Allah’ın kuluna verdiği büyük bir ihsandır. Aceleci olmak, şeytanın yoludur. Allahü teâlânın sevdiği şey, yumuşak ve ağırbaşlı olmaktır.) [E.Ya’la]

İftarda acele etmeli
 
İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeye ve dolayısı ile her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.

Namaz borcu varsa acele kaza etmeli
Farz namazı özürsüz vaktinde kılmamak büyük günahtır. Acele kaza etmek gerekir. Zaruri işler haricinde kaza etmeyi geciktirmek de büyük günahtır. Nafile zaruri iş olmadığı için, nafile kılarak, terk edilen kazayı geciktirmek dört mezhepte de haramdır. [Nafileleri kılarken kazaya da niyet etmeli. Hem sünnet sevabı alınmış olur, hem de namaz borcu ödenmiş olur.] Düşman karşısında, bir farz namazı kılmak mümkün iken terk etmek, 700 büyük günah işlemek gibidir. (Umdet-ül islâm)

Tevbe edilen günahlar affedilir
 
İnsan günahını ne kadar çok büyük görürse o kadar iyidir. Fakat günahı yüzünden Allahü teâlânın sonsuz rahmetinden ümit kesmek caiz değildir. Hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Allahü teâlâ buyurdu ki: İşlediği günahı affımın yanında büyük görene gazaplanırım. Eğer acele etmek şanımdan olsaydı, acele ceza verseydim, rahmetimden ümit kesenlere acele ceza verirdim.) [Deylemi]
Allahü teâlâ, tevbe edilen günahları affeder. Tevbede acele etmeli.

Müstehap işlemek için sünnet terk edilmez
Cenaze olduğu zaman, Âyet-el kürsiyi ve tesbihleri okumayarak sünnet terk edilmektedir. Cenaze sebebiyle sünneti terk etmek uygun değildir. Cenaze namazını acele kılmak müstehaptır. Müstehap işlemek için sünnet terk edilmez. Cemaat çok olsun diye, cenaze namazını vakit namazlarından sonraya bırakmak mekruhtur. Cemaatın çok olması için, cenazeyi saatlerce bekletip, sonra acele ederek Âyet-el kürsiyi ve tesbihleri terk etmek pek yanlıştır. Özürsüz bir sünneti terk etmemeli, ortadan kaldırmamalıdır.

Şeytanla bir münazara
 
Şeytan, abid ve âlim Salih efendiye der ki:
- Salih efendi, ne kadar çok ibadet ediyorsun? Sanki Allah’ın ibadete ihtiyacı mı var?
- Evet, Allahü teâlâ, her ihtiyaçtan münezzehtir. Hiç kimsenin ibadetine ihtiyacı yoktur. Ancak bizim ibadete ihtiyacımız vardır. Kur'an-ı kerimde mealen, (Salih amelin faydası, bunu yapanadır) buyuruluyor. (Fussilet 46)

- Salih efendi, çok ibadet etmek için acele ediyorsun. Acele işlerde hayır olmaz. İşlerini önce bir yoluna koy, bir rahata kavuş, ondan sonra bol bol ibadet edersin. Dünyanı kazanmadan ahiretini nasıl kazanacaksın?
- Ecel benim elimde değil... Sonra bugünün işini yarına bırakırsam, yarının işini ne zaman yaparım? Hadis-i şerifte, (Yarın yaparım diyenler, helak oldu) buyuruluyor. İbadetler vakitlidir. Her ibadeti zamanında yapmak gerekir.

- Evet Salih efendi, hayırlı işte acele etmek gerekir. Hayırlı iş olan ibadetleri acele yap ki kısa zamanda daha çok ibadet etmiş olursun.
- Cenab-ı Hak, çok ibadeti değil, ihlaslı ibadeti kabul eder. Hatasız yapılan az iş, hatalı yapılan çok işten hayırlıdır.

- Ne mutlu sana Salih efendi, demek az da olsa hatasız ibadet ediyorsun. Toplumda düzgün ibadet yapamayan çok kimse vardır. İbadetinle bunlara örnek olmak için onların göreceği yerlerde ibadet etsen, daha çok sevap kazanırsın. Örnek olmamakla emr-i marufu terk etmiş olursun.
- Allahü teâlânın beni görmesi kâfidir. İnsanların da görmesini istersem, ibadete riya karıştırmış olurum. Riya ile yapılan amel kabul olmaz.
   

neslinur
Wed 3 February 2010, 11:46 pm GMT +0200
Allah c.c. razı olsun çok önemli bir konu gerçekten acele yapmamız gerekenleri tehir edip acele yapmamamız gerekenleri yapmak divanelik
Rabbim bizleri vasat çizgide emrine ve nehyine itaat edenlerden eylesin

admin
Wed 3 February 2010, 11:54 pm GMT +0200
ALLAH c.c. razı olsun çok önemli bir konu gerçekten acele yapmamız gerekenleri tehir edip acele yapmamamız gerekenleri yapmak divanelik
Rabbim bizleri vasat çizgide emrine ve nehyine itaat edenlerden eylesin

 O yazdıkların konuma göre değişir bazı şeylerede insanlar sonuçlarını bile bile  kendileri buna vesile kılarlar geniş bakmak lazım bin düşünüp bir yazmak lazım hizmetde acelecilik etmek lazım. Her olayı Kendi nefsinde değerlendiren insanlar hakikatten uzaktırlar bunuda iyice bilmek lazım !

akmina
Thu 4 February 2010, 12:36 am GMT +0200
Hocam bizlerle paylaştığınız konular bence çok değerli okuyup, anlayıp,. hayatımızda uygulamamız geren bilgiler veriyorsunuz.ALLAH razı olsun ALLAH yar ve yardımcınız olsun.

Sems
Tue 23 February 2010, 10:52 pm GMT +0200
Allah (c.c) razı olsun hocam. Gördüğünüz gibi şeytanın oyunun çok akıllıcadır şerri hayır gibi göstermeye çalışıyor.

rabia
Sat 13 March 2010, 07:25 pm GMT +0200
Allah razı olsun hocam örneklerle oldukça güzel bir paylaşım.

sumeyye
Fri 19 March 2010, 10:21 pm GMT +0200
Esselamu aleykum Rabbim (c.c.) razi olsun.Acelecilik hakkinda çok güzel bir konu ve anlayanlardan oluruz insaAllah.Selametle.

mevlüdekalınsaz
Thu 3 July 2014, 06:13 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah; Mevlam nerde nasıl davranmamız gerektiğini bizlere ilham etsin inşallah..
paylaşım için Mevlam razı gelsin..konu çok güzel iizah edilmiş..


ceren
Mon 3 November 2014, 03:31 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan dolayı hocam.Bilmediğimiz bilgileri,bildiğimiz bilgileri de tekrarlamayı öğrendik.

Derya 7/B
Sun 18 January 2015, 09:50 pm GMT +0200
Allahü teâlânın beni görmesi kâfidir. İnsanların da görmesini istersem, ibadete riya karıştırmış olurum. Riya ile yapılan amel kabul olmaz.

gözdenur:)
Fri 30 January 2015, 10:59 am GMT +0200
Bence hiç acele etmeyelim bazı konularda çünkü ne demişler acele ise şeytan karışır. Paylaşım için saolun

yunus emre 7/B
Fri 30 January 2015, 12:10 pm GMT +0200
acele etmenin iyi olmadığını biliyordum ama acele edilmesi gereken hususlarda varmış allahrazıolsun

SEVİLAY AKTAY 8/B
Fri 30 January 2015, 01:03 pm GMT +0200
İnsan bazı şeyleri acele etmesi konusunda gerçekten çok doğru bilgi vermişsiniz. İbadette acele etmemiz gerektiğini bilmiyordum bu güzel bilgiyi paylaşıp bizi bilgilendiren kardeşimizden Allah razı olsun :)

aysegul999
Mon 13 July 2015, 12:55 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatuh , hangi konularda aceleci hangi konularda Sabırlı olmamız gerektiğini öğrendik. Allah c.c razı olsun.

ikranur 7d
Mon 13 July 2015, 02:05 pm GMT +0200
selamün aleykum . bazıları bu bilgileri yanlış anlıyo . acele namazını kılcaksn deyince namazı roket gibi hızlı kılanlar var . aslında öle yapılmaması gerekiyor o zmn namazda noksanlık yapılıyo yanı bir adıda namazda hırsızlık yapılmış oluyor.ewet misafire yemek servisi acele olmalı belki çok acıkmıştır yada hastadır ilaç falan kullanacaktır. evladları erken vermekte yeri gzlse hemen verin diyor çnk fitne fesad çıkmaktan korkuluyor.allahm gunah işleyincede hemen tovbe edenlerden eyle amin. şeytana uydurma onun vesveselerinden bizleri koru.

[Muhammed]
Mon 13 July 2015, 02:08 pm GMT +0200
Esselamu Alleyküm Ve Rahmetullah Ve Berekatuh...
Yalnız 5 yerde acele gerekir:
1- Misafir gelince yemek vermekte

2- Günah işleyince, hemen tevbe etmekte

3- Namazı vakti girince, hemen kılmakta

4- Çocuklara din bilgilerini ve namaz kılmayı öğrettikten sonra, büluğa erince dengi çıkınca, bunlar hemen evlendirilmelidir! Kızın küfvü [dengi] bulununca, hemen evlendirmelidir! Eşiat-ül-lemeat’daki hadis-i şerifte, (Ya Ali, üç şeyi geciktirme! Namazı vakti girince hemen kıl, cenaze namazını hemen kıl! Dul veya kızı, küfvü isteyince, hemen ver!) buyuruldu. O halde, namazını kılan, günahlardan sakınan ve nafakasını helalden kazanan biri bulununca, hemen onunla evlendirmeli! Eğer evlendirilmezse, fitneye sebep olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Dinini, ahlakını beğendiğiniz bir kimse, kızınıza talip olursa, hemen evlendirin! Eğer evlendirmezseniz, fitne ve fesada sebep olursunuz.) [Tirmizi]

5- Defin işini de acele yapmalıdır!
Rabbim şu beş şey dışında aceleci olmamayı nasip eylesin İnşaAllah.Rabbim ahlakımızı güzel eylesin İnşaAllah.Rabbim razı olsun.

Rüveyha
Mon 13 July 2015, 02:54 pm GMT +0200
Esselamu Aleykum ve rahmetullah..Hayır işte acele etmeyi Mevlam nasip eylesin İnşaAllah..Rabbim şeytanın ve nefsimizin vesveselerinden muhafaza eylesin İnşaAllah

ykpcn
Mon 13 July 2015, 02:58 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetullah.İnsanlar boş işler işlerde acele etmemelidirler.İnsanların asıl acele etmesi gereken işler,bir günah işlediğimiz zaman acele ile tövbe etmek,yaşımız geldiğinde hemen ibadete başlamak vb. şeylerdir.

saniye
Mon 13 July 2015, 03:52 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Hangi konularda acele etmemiz gerektiği konuda belirtilmiş. Bunun dışındakilerde sabırlı olmak gerekli. Rabbim razi olsun.

ceren
Mon 13 July 2015, 03:58 pm GMT +0200
Aleykümselam.İbadetin de aceleci,tövbe etmek de aceleci,Allahın rızası için aceleci davranmak makbuldür.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim....

Bilal2009
Fri 31 July 2015, 03:45 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah,  Acele sevaplari yapmakta güzeldir.  Aklımıza birsevap geldimi hemen yyapmalı fakat günah bir geldimi düşünüp o işten kacmaliyiz.

Kevšer
Sun 9 August 2015, 12:07 pm GMT +0200
 İlblisin oyunları öyle çokki insanları baktı çirkin huyları ile kandıramıyor.Hemen dini yönden kandırmaya çalışır.İnşaAllah bizlerde ilblisin ve nefsin oyunlarına gelmemek için her an kalbimizi uyanık tutmalıyız.Buda nasıl olur. Tabiki Allahın emir ve yasaklarına uyarak. Peygamberimizin sünnetlerine uyarak bol bol Kur'an okuyarak olur.inşâAllah.

Rüveyha
Sun 9 August 2015, 03:38 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.Acele şeytandandır..İnşallah dünya işlerimizi acelesiz,ahiret işlerimizi ertelemeden hakkıyla yerine getiririz.Rabbim razı olsun İnşaAllah.

yagmur_7-c
Sun 9 August 2015, 03:48 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Alimlere gerçekten bayılıyorum..Düşmanımız olan şeytana ne güzel cevap veriyor..Salih efendi de acelecilik konusunda şeytana çok doğru cevaplar vermiş..Rabbim alimlerin yolundan gitmeyi nasip etsin inşalalh..Rabbim celle celaluhu razı olsun...

halim
Mon 5 October 2015, 03:35 pm GMT +0200
Yalnız 5 yerde acele gerekir:

1- Misafir gelince yemek vermekte

2- Günah işleyince, hemen tevbe etmekte

3- Namazı vakti girince, hemen kılmakta

4- Çocuklara din bilgilerini ve namaz kılmayı öğretmede

5- Defin işini de acele yapmalıdır!

İnşaallah bizler cenabı hakkın rızasına uygun meselelerde acele eder onun rızasına mazhar olanlardan oluruz

Allah razı olsun

rabiayldz
Fri 29 January 2016, 07:42 pm GMT +0200
Ve aleykümselam ; acelecelik bazı işlerin iyi gitmemesine sebep olur.Hiç bir işte acelecilik yapmayız inşAllah.(AMİN).

HALACAHAN
Fri 4 March 2016, 03:38 am GMT +0200
Hayirli olan işlerde acele etmek iyidir.. Ancak sağlam karar vermemiz gereken durumlarda acele edersek o zaman şeytan o ise karışır.. Dünkü sürekli acele karar almaya dair içten içe telkinlerde bulunur. Işte buna uyarmak o zaman zarar goren yine biz olucaz.. Doğru kararlar aldir bizlere,  Dogru yolda ilerlememizi nasip eyle Allahim..Amin

selinay 7b
Thu 28 April 2016, 02:57 pm GMT +0200
Selamun Aleykum
 " Acele ise seytan karisir."
Acele etmek bazı durumlarda kötü bazı durumlarda iyi olabilir.
Allah razı olsun

Yağmur Gümüş
Thu 28 April 2016, 03:13 pm GMT +0200
Bismillah...
Acele işe şeytan karışır. Bir işte acele edildiği zaman o iş aksar. Yada işte aksilik çıkar. Ve güzel sonuç elde edilemez.
Allah cc. razı olsun.

HALACAHAN
Sat 21 May 2016, 01:16 pm GMT +0200
Acele ise seytan karisir.. Aynen de boyle oluyor. INSANIN işi rast gitmiyor..Acele edilmesi gereken konuları zaten biliyoruz.. Atacağımız adımları dikkatli atmalı işimize şeytanın karışmasına fırsat vermemeliyiz..

es-Sabur
Sat 21 May 2016, 01:25 pm GMT +0200
Acelecilik insanının yaratılışında vardır ama çoğu şeyi yapmadan iyice düşünmeliyiz çünkü şeytan bu işlerde bizi kandırabilir bazı işleride yaparken acele etmeliyiz çünkü sonra bu işleri yapmaya ömrümüz yetmeyebilir Allah korusun inşaAllah

HALACAHAN
Tue 16 August 2016, 04:24 pm GMT +0200
Acele olmamiz gereken beş durumun dışında sakin olmalı ..Islerimizi çıkmaza suruklemeden sakin bir şekilde yapmalıyız..

muratb8
Tue 1 November 2016, 02:54 pm GMT +0200
İnsanlar gerektiği yerde acele etmeli gerekmediği zaman acele etmemelidir.Çünkü insanın işi ters gider atalarımız boşa dememiş acele işe şeytan karışır diye.

İlayda Alyaz 8/b
Tue 1 November 2016, 04:25 pm GMT +0200
Acele işe şeytan karışır diye boşa dememişler.Her zaman sabırlı olmalı ve olaylara yavaş yaklaşmalıyız.Yoksa işlerimiz rast gitmez.
Allah razı olsun

Burcu b-7
Tue 1 November 2016, 09:15 pm GMT +0200
acele işe şeytan karışır derler

HALACAHAN
Wed 2 November 2016, 05:42 pm GMT +0200
Acelecilik durumları da bellidir..Ve bunları paylasimda okuduk. .Bunlar harici de ki durumlarda sakin olarak davranmak en güzeli..

enes d7
Wed 23 November 2016, 08:39 pm GMT +0200
Esselemualeykum
 İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeye ve dolayısı ile her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.

enes d7
Wed 23 November 2016, 08:48 pm GMT +0200
Allah acele edenleri sevmez sabır erdemliktir

HALACAHAN
Fri 31 March 2017, 02:36 pm GMT +0200
Aleykum selam İnsaallah hayirli islerde aceleci olan ve kazanianlardan eylesin mevlam

ceren
Fri 31 March 2017, 07:52 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Her isi zamaninda hakkiyla yapip acele etmeden yapan kullardan olalim insallah...

Sevgi.
Fri 21 December 2018, 04:58 am GMT +0200
Acelecilik hiç iyi bir şey diğildir. Oyüzden her işimizi vaktinde yapıp aceleye bırakmamalıyız. Rabbim bizleri bu konuda dikkat edenlerden eylesin inşaAllah