- Ağız alışkanlığı ile yerli yersiz edilen yeminin hükmü nedir?

Adsense kodları


Ağız alışkanlığı ile yerli yersiz edilen yeminin hükmü nedir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Sun 8 February 2015, 07:56 pm GMT +0200
Ağız alışkanlığı ile yerli yersiz edilen yeminin hükmü nedir?

Yemin etmek aslında mübah bir davranış olmakla birlikte, gereksiz yere yemin etmek ve çok yemin etmeyi alışkanlık haline getirmek, doğru değildir. Kur’an-ı Kerim’de, çok yemin etmenin Yüce Allah’ın hoşuna gitmeyen işlerden biri olduğuna işaret edilerek, “Yemin edip duran kimseye boyun eğme.” buyurulmuştur (Kalem, 68/10).
Dil alışkanlığıyla söylenen, başka bir deyişle, herhangi bir işin yapılması veya yapılmaması yönünde bir içeriğe sahip olmayan “Vallahi”, “billâhi” şeklindeki sözler lağv (içi boş, hükümsüz) yemin sayıldığı gibi, bile bile yalan söyleme kastı olmaksızın, geçmiş veya şimdiki zamandaki bir husus üzerine doğru olduğunu zannederek yapılan yemin de, lağv yemini sayılır. Kur’an-ı Kerim’de: “Allah kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren yeminlerinizden (lağv yemininden) dolayı sizi sorumlu tutmaz.” (Mâide, 5/89) buyurularak bu tür yeminden dolayı keffâret gerekmediği bildirilmiştir. Ancak ağız alışkanlığıyla ikide bir yemin edenlerin bu kötü âdeti en kısa sürede bırakmaları gerekir.
Hiçbir kasıt olmasa bile gelecekteki bir iş hakkındaki her türlü yemin, mün’akid yemin kapsamındadır ve yeminin gereği yerine gelmediğinde keffaret gerekir. Bunlar kasıtsız söylense bile yemin-i lağv sayılmaz (Kâsânî, Bedâi, Beyrut 1973, III, 3; Merğînânî, el-Hidâye, III, 3).


Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

Zeynep7D
Fri 20 February 2015, 08:32 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm:
Yemin etmeyi ağız alışkanlığı haline getiren kişiler, en kısa zamanda yerli yersiz yemin etmeyi bırakmalılar.

altan diker 7/B
Tue 12 May 2015, 07:55 pm GMT +0200
Yerli Yersiz Yemin Etmek Allah (c.c) Töbe Aşa Şirk Koşamak Anlamına Gelir Müslümanlıktan Bile Çıkabiliriz Gönderi İçin Teşekkürler

Haktan7/b
Tue 12 May 2015, 08:00 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam . Ne pahasına olursa olsun yemin etmemeliyiz ( vallahi , billahi vb. gibi ) kelimeler gereksiz yere kullanılmamalıdır . ALLAH TEALA yemini sevmez . Ağız alışkanlığı yapan kimselerin ise bu kelimeleri hemen bırakması gerekir .

aysegul999
Thu 7 January 2016, 08:48 pm GMT +0200
Esselamu Aleykum ve rahmetullahi ve berekatuh, Müslüman ağzından çıkana dikkat etmeli. Boş yere yemin etmemeli. Örnek olmalı.

fatmakaradere 7B
Thu 7 January 2016, 09:13 pm GMT +0200
Boş boşuna yemin etmeyi ağız alışkanlığı haline getirmemeliyiz.Boş boşuan zaman kaybı diyebiliriz.Birisini saf yerine koymaktır.

hatice öncü 7B
Thu 7 January 2016, 09:39 pm GMT +0200
   Boşu boşuna yemin etmeyi ağız alışkanlığı haline getirmemeli, öğrenmemeliyiz. Çünkü hükmü büyüktür. Dikkatli olalım.

ceren
Thu 7 January 2016, 09:49 pm GMT +0200
Aleykumselam.Yerli yersiz agizdan cikan yeminler den sorumlu degiliz.Rabbim bizleri bos yere konusan kullardan olalim insallah...

rabianur 8/B
Thu 7 January 2016, 10:43 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuh;
Kur’an’da verilen sözün yerine getirilmesi hususunda: “Yeminlerinizi koruyunuz.” (Mâide, 5/89), “Allah adına yaptığınız ahitleri yerine getirin. Allah’ı kendinize kefil kılarak pekiştirdikten sonra yeminlerinizi bozmayın! Şüphesiz ki Allah yaptıklarınızı bilir.” (Nahl, 16/91) buyurulur. Bu itibarla, bir Müslümanın mümkün mertebe yemin etmemesi doğru olur. Her ne şekilde olursa olsun yeminlerini bozanların yemin keffareti ödemeleri gerekir. Yemin keffareti on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı veya bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Buna gücü yetmeyenlerin ise, ara vermeden üç gün oruç tutmaları gerekir. Bu keffaret Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir (Mâide, 5/89).
Şayet bir farz veya vacibi terk etmek ya da haramı işlemek kaydıyla yemin edilmişse, bu yemininin bozulması ve keffaret ödenmesi gerekir. Zira bu şekildeki yeminin gereği yapılırsa günah işlenmiş olur. 

Kevšer
Fri 8 January 2016, 10:46 am GMT +0200
Aleyna  Ve Aleykümüsselăm ecmain. Allah ( Celle Celalühu )  boş konuşan ve durmadan herşeye yemin eden kulunu sevmez. Oyüzden olur olmaz şeyler için yemin etmekten kaçınmalıyız. Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim..

Sevim Altunkaya 7/A
Fri 8 January 2016, 03:05 pm GMT +0200
Boş şeyler için yemin etmememiz gerekir. Çümkü Allah boş yere yemin eden kullarını sevmez.

damla6d
Fri 8 January 2016, 03:08 pm GMT +0200
Esselamu aleykum..(niyet ettim Allah rızası için hizmet etmeye):Yemin etmek aslında hiç doğru değildir.Yemini alışkanlık haline getirmek de zaten uygun değildir..Allah'ın c.c. hoşuna gitmeyen bir davranıştır.Allah c.c. razı olsun..