- “Kibir (büyüklenme)” ne demektir?

Adsense kodları


“Kibir (büyüklenme)” ne demektir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Wed 11 February 2015, 05:19 pm GMT +0200
“Kibir (büyüklenme)”  ne demektir?

Sözlükte büyüklük ve büyüklenme anlamına gelen kibir bir ahlaki kavram olarak, kendini büyük görme, büyüklenme, başkalarını küçük görme demektir. Kur’an’da tekebbür ve istikbar kelimeleri de kibir anlamında kullanılmıştır. Kibirli kimselere mütekebbir, müstekbir denilir. Kibir, Kur’an’da yasaklanmış, kibirli kimseleri Allah’ın sevmediği belirtilmiştir.

Kibiri ve kibirli kimseleri yeren ayetlerden bazısı şunlardır: “Doğrusu Allah böbürlenerek küstahça davrananları sevmez.” (Nisa, 4/36), “O’na kulluk yapmaktan vazgeçecek kadar gurura kapılanlar ve küstahça böbürlenenler (bilsinler ki Hesap Günü) Allah hepsini kendi katında toplayacaktır.” (Nisa, 4/172), “içinde ebedi kalmak üzere cehennemin kapılarından girin. Kibirlenenlerin yeri ne kötüdür.” (Nahl, 16/29), “Allah her kibirli zorbanın kalbini böyle mühürler.” (Mümin, 40/35)

Hz. Peygamber (s.a.s.) de; “Cehennemlikleri haber vereyim mi? Onlar kaba, katı kalpli, insanlara iyiliği dokunmayan ve kibirli kimselerdir.” (Buhari, Tefsir, 68, Edeb, 61, Eyman, 9) “Kalbinde zerre kadar kibir bulunan cennete giremez.” (Müslim, İman, 147-149; Ebu Davud, Libas, 26; Tirmizi, Birr, 61) şeklindeki hadisleriyle gerçek bir mü’minin kibirli olamayacağını ifade etmiştir.

Kibirli kimse, ruhen sağlıklı bir yapıya sahip değildir. Zayıf ve aciz bir varlık olduğu bilincinde olan bir kimse ne Allah’a ne de insanlara karşı büyüklenme duygusuna kapılamaz.



Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

Haktan7/b
Wed 15 April 2015, 07:14 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam .
Kibir Büyüklük ve Büyüklenme anlamlarına gelir . Yüce Allah Bizleri Kibirden Uzak Eylesin İnşAllah . Paylaşım İçin Allah Razı Olsun .

ikranur 7d
Wed 15 April 2015, 07:20 pm GMT +0200
Kibir büyüklenme büyüklük anlamına gelir.Kur’an’da tekebbür ve istikbar kelimeleri de kibir anlamında kullanılmıştır. Kibirli kimselere mütekebbir, müstekbir denilir.Paylaşım için teşekkür ederim Allah (c.c.) sizden razı olsun.

ceren
Wed 17 June 2015, 05:52 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Kibirlenmek şeytandandır.Şeytandan gelen her şey de kişiyi Rabbimden uzak eder ve günaha sokar.Kibirlenmek Allaha böbürlenmek ve kendini üst göstermek gibidir.Rabbim bizleri kibir den alı koysun,alçakgönüllü Rabbimin rızasını kazanan kullarından olalım inşallah...

ikranur 7d
Wed 17 June 2015, 09:23 pm GMT +0200
selamün aleyküm. efendimiz bile peygamber oldugu halde büyüklenmemş kibirlenmemş hiç gözü yükseklerde olmamış. hep kendini herkesdn küçük görmş. peygambermz peygamber oldugu halde ibadetini hiç aksadmamış cennet onn hakkı oldugu halde. rabbm efendimizin ahlakındn ;alçakgönüllügünden bizlerede nasıp etsn inşllh. Büyüklenmk allha mahsustur. Biz kimizki aciz kullarız. allaha emanet olun kardeşler..