- “İsraf(savurganlık)” ne demektir?

Adsense kodları


“İsraf(savurganlık)” ne demektir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Wed 11 February 2015, 05:24 pm GMT +0200
“İsraf(savurganlık)” ne demektir?

Sözlükte aşırı gitmek, gafil ve cahil olmak, yanılmak gibi anlamlara gelen israf, dini bir kavram olarak, insanın sahip bulunduğu nimetleri gereksiz ve aşırı tüketmesi demektir. İslam, insanoğlunun yeme, içme ve harcama konusunda dengeli davranmasını istemiştir. Bir ayette “Ey Ademoğulları, her mescide gidişinizde temiz ve güzel elbiselerinizi giyiniz. Yeyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” (A’raf, 7/31) buyrularak israf yasaklanmış, başka bir ayette de “Eli sıkı olma, büsbütün eli açık da olma. Sonra kınanır ve çaresiz kalırsın.” (İsra, 17/29) buyrulmak suretiyle hem israftan, hem de cimrilikten kaçınılması öğütlenerek dengeli davranılması istenmiştir.

Cimrilik, kişinin nefsini meşru olan şeylerden yararlanmaktan mahrum bırakmasıdır. İsraf ise gereğinden fazla harcama ve tüketimde aşırı gitmektir. İsraf, fert, aile ve toplum hayatında onulmaz yaralar açar ve toplumsal bozulma ve çürümeye götürür. Bir Müslüman dünya üzerindeki maddi ve manevi imkan ve nimetleri kendisine emanet edildiği bilinciyle tüketmeli, bu nimetler üzerinde kendisinin olduğu kadar toplumun da hakkı bulunduğunu unutmamalıdır.



Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

8/A
Tue 17 March 2015, 09:39 am GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatuh...
Savurganlık bizim toplumumuzda dışlanan ve hoş görülmeyen davranışlardandır... Rabbim bizleri bu konu da dikkat sahibi olanlardan eylesin İNŞAALLAH...

Haktan7/b
Wed 15 April 2015, 01:31 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam .
İsrafa Birşeyi Aşırı Şekilde Kullanmak Denilebilirde . Ne Olursa Olsun Hiçbir şeyi İsraf Etmemeliyiz . Yüce Allah Bizleri İsraftan Uzak Eylesin İnşallah . Paylaşım İçin Allah Razı Olsun .

gözdenur:)
Wed 15 April 2015, 01:34 pm GMT +0200
Eğer çok fazla israf  edersek  yeri gelince  hic  birini bulamayiz  o yuzden  fazla  israf  etmeyelim Allah razi olsun paylasiminiz  için tesekkurler

HALACAHAN
Mon 29 August 2016, 11:54 pm GMT +0200
Ölçülü olmak lazım ..Savurganlık ta yapmamaliyjz ..Cimrilikte ..cimrilikte israf etmekte yasaklanmıştır..Ölçütü kaçırmadan yaşamamızı Rabbim hepimize nasip eylesin ..

[Muhammed]
Mon 29 August 2016, 11:57 pm GMT +0200
Ve Aleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Allah c.c israf edenleri sevmez.Rabbim bizleri  israf etmekten sakındırsın İnşaAllah.Allah c.c razı olsun İnşaAllah. ..

Sevgi.
Tue 30 August 2016, 05:36 am GMT +0200
  Bismillah..
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Herşeyi kararınca kullanmak gerek. Çünki İsraf etmek bereketsizliğe sebep olur. Mevlam bizleri bu hususta hassas olanlardan eylesin inşaAllah.. Amin