- “İsm-i A’zam” hakkında bilgi verir misiniz?

Adsense kodları


“İsm-i A’zam” hakkında bilgi verir misiniz?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
MEHMET/8/A/ENES
Tue 10 February 2015, 06:44 pm GMT +0200
“İsm-i A’zam” hakkında bilgi verir misiniz?


  İsm-i a’zam sözlükte “en büyük isim” anlamına gelmektedir. Terim olarak Allah’ın en güzel isimleri içerisinde yer alan bazı isimleri için kullanılmıştır. Bir grup İslam alimi, Allah’ın isimlerinin hepsinin eşit derecede büyük ve üstün olduğunu söylemiş, birini diğerlerinden ayırmamışlardır. Bir grup ise hadisleri göz önünde bulundurarak, bazı isimlerin diğerlerinden daha büyük ve faziletli olduğu görüşünü benimsemişlerdir. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in bazı hadislerinde ism-i a`zamdan bahsedilmekte, bu isimle dua edildiği zaman, duanın mutlaka kabul edileceği bildirilmektedir (Ebu Davud, Vitr, 23; Tirmizi, Da`avat, 64, 65, 100; Nesai, Sehv, 58; İbn Mace, Dua, 9, 10). Fakat Allah’ın en büyük isminin hangisi olduğunu kesin olarak belirlemek mümkün değildir. Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise’’rahman, rahim” (esirgeyen, bağışlayan), “hayyü’l-kayyum” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “zü’l-celali ve’l-ikram” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah’ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir. Öte yandan Hz. Ali’nin ism-i a’zamı şu altı isim olarak saydığı zikredilmektedir: Ferd, Hay, Kayyum, Hakem, Adl, Kuddus”.

   
  Konuyla ilgili bir hadis şöyledir: “Rasulullah (s.a.s.) bir kişinin şöyle dua ettiğini işitti: “Allah’ım, şehadet ettiğim şu hususlar sebebiyle senden talep ediyorum: Sen, kendisinden başka ilah olmayan Allah’sın, birsin, samedsin (hiçbir şeye ihtiyacın yok, her şey sana muhtaç), doğurmadın, doğmadın, bir eşin ve benzerin yoktur.” Bunun üzerine Efendimiz (s.a.s.) buyurdular: “Nefsimi kudret elinde tutan Zat’a yemin olsun, bu kimse, Allah’tan İsm-i Azamı adına talepte bulundu. Şunu bilin ki, kim İsm-i Azamla dua ederse Allah ona icabet eder, kim onunla talepte bulunursa (Allah ona dilediğini mutlaka) verir.” (Tirmizi, Daavat, 65) Başka bir hadis meali de şöyledir: “Bir adam şöyle dua etmiştir “Ey Allah’ım, hamdlerim sanadır, nimetleri veren sensin, senden başka ilah yoktur. Sen semavat ve arzın celal ve ikram sahibi yaratıcısısın, Hayy ve Kayyumsun (kainatı ayakta tutan hayat sahibisin. ) Bu isimlerini şefaatçi yaparak senden istiyorum! “ (Bu duayı işiten) Resulullah (s.a.s.) sordu: “Bu adam neyi vesile kılarak dua ediyor, biliyor musunuz? “ “Allah ve Resulü daha iyi bilir? “ “Nefsimi kudret elinde tutan Zat’a yemin ederim ki, o Allah’a, İsm-i Azam’ı ile dua etti. O İsm-i Azam ki, onunla dua edilirse Allah icabet eder, onunla istenirse verir.” (Ebu Davud, Salat, 368)


Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

Rabbim (c.c.) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin.

mevlüdekalınsaz
Sat 18 April 2015, 08:09 am GMT +0200
Esselmaü aleykum ve rahmetullahi;İsmi azamın ne olduğu konusunda birçok hadisi şerif var.o yüzden tam olarak bilinmiyor.ama iyikide bilinmiyor..
şayet bilinmiş olsa idi herkes  o isim ile duada bulunacağından,Rabbimizin diğer yüce isimlerini anmaktan geri dururdu..
inşallah bizler dualarımda Rabbimizden Onun güzel isimleriyle istiyelim.belki bir gün ismi azama denk gelir de,duamız icabete layık olur..
Allah razı olsun kardeşim güzel paylaşımın için.

halim
Thu 21 January 2016, 03:12 pm GMT +0200
Ve Aleykum selam ; İnşaallah bizlerde ''Hz. Ali’nin ism-i a’zamı şu altı isim olarak saydığı zikrettiği Ferd, Hay, Kayyum, Hakem, Adl, Kuddus”.
isimleriyle dua eden dualarıyla kurtuluşa eren hayırlı insanlardan olmak duasıyla...

Allah razı olsun

ceren
Thu 21 January 2016, 03:26 pm GMT +0200
Aleykumselam.Ismi azami okyan ve zikir eden faziletine eren kullardan olalim inşallah....

HALACAHAN
Thu 21 January 2016, 03:55 pm GMT +0200
Rabbim yaptıgımız dualarımız elbette katında kabul ediyor.. Ancak Rabbimizin İsmi Azam'ını vesile ederek yaptıgımız dualrın önundekı engeller kalkar.. Rabbim dualarımızı ismi azamının hurmetıne katında kabul olanlardan eylesın :..

Yağmur Gümüş 8-B
Thu 21 January 2016, 06:04 pm GMT +0200
Bismillah...İnşallah.
Allah Teala İsmi Azamı vesile ederek ettiğimiz duaları kabul eder ve duaların önünde bir engel yoktur. Rabbim bize bunları nasip etsin.
Allah cc. razı olsun.

melda 6D
Thu 21 January 2016, 06:31 pm GMT +0200
Selamün aleyküm İsmi Azam ismini kullanıp allah Teala ' ya dua edelim daha faziletli.  Dua ederken samimiyetle içtenlikle Allah c.c sıfatlarını kullanıp edelim inşallah. Allah c.c razı olsun.

ikranur 7d
Thu 21 January 2016, 09:38 pm GMT +0200
selamun aleyküm.
dualarımızın arasında ismi Azam ismini kullanalım. Rabbim dualarımızı kabul etsin.
Allah c.c. razı olsun.