- “Gıybet” ne demektir?

Adsense kodları


“Gıybet” ne demektir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Wed 11 February 2015, 06:16 pm GMT +0200
“Gıybet” ne demektir?

Sözlükte uzaklaşmak, gözden kaybolmak, gizli kalmak gibi anlamlara gelen “gayb” kökünden türeyen gıybet, dini bir kavram olarak, bir kimseden, gıyabında hoşlanmadığı sözlerle bahsetmek demektir. Kur’an’da gıybet yasaklanmış, gıybet yapmak ölmüş bir din kardeşinin etini yemeye benzetilerek bu davranıştan sakındırılmıştır (Hucurat, 49/12). İslam’da insan haklarının en önemlilerinden kişinin dokunulmazlığı ilkesine büyük değer verilmiştir. Bu itibarla bir kimsenin gıyabında gerek onun şahsıyla ilgili maddi ve manevi, ruhi ve ahlaki veya dini kusurlarından söz edilmesi, gerekse çocukları, annesi, babası ve diğer yakınlarının kusurlarından bahsedilmesi gıybet sayılmıştır.

Gıybet, sözle olabileceği gibi yazı, ima, işaretle ve taklit gibi davranışlarla da olabilir. Bu tür söz ve davranışlar gerçeği ifade ediyorsa gıybet, etmiyorsa iftira sayılır (Müslim, Birr, 70; Tirmizi, Birr, 23). İslam alimleri gıybetin haram ve büyük günah olduğu konusunda ittifak etmişlerdir. Ancak bir söz veya davranışın gıybet sayılıp sayılmaması niyetle yakından ilgilidir. Buna göre bir kimsenin yanlışlarının sırf onu küçük düşürmek amacıyla söylenmesi gıybet sayılırken, yanlışlarının düzeltilmesi maksadıyla söylenmesi gıybet sayılmaz. Herhangi bir kişi veya zümreyi kastetmeden genel olarak insanların kötülüğünden söz etmek de gıybet olmaz.

Gıybetin yapılması gibi dinlenmesi de haramdır. Bir zarar doğurma ihtimali yoksa sözle veya fiili olarak gıybete engel olunması, bu mümkün olmazsa gıybet edilen yerin terk edilmesi, bu da mümkün değilse gıybete karşı bir hoşnutsuzluk duygusu içinde bulunulması gerekir. Gıybetin sebepleri kin ve öfke, başkasını kötüleyerek kendi itibarını yükseltme düşüncesi, kıskançlık vb. hususlardır. Tedavisi de bunlardan kurtulmaktır.

Haksızlık yapanı ilgili mercilere şikayet etmek, fetva sormak, insanları kötülüklerden korumak, kötülüğe engel olmak için destek aramak, lakabıyla şöhret bulmuş birini lakapla tanıtmak, zulüm ve ahlaksızlığı hayat tarzı haline getirenleri kınamak amacıyla aleyhinde konuşmak gıybet sayılmaz. Gıybetten dolayı tevbe etmek farzdır.

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

Rüveyha
Wed 11 February 2015, 07:53 pm GMT +0200
Esselamu Aleykum ve rahmetullah.İnsan nice emekler verip,bir çuvalı doldursa, sonrada kendi eliyle çuvalı delse,çok zihana düşer.İşte İnşaAllah giybet edip ziyana düşüp,elimizdekilerden de  olmayalım İnşaAllah.Rabbim razı olsun kardeşim.

sumeyye
Tue 3 March 2015, 01:35 am GMT +0200
a.s.. , amin ecmain insaallah kardesim..Müslümanlarin en büyük imtihanlarindan birisi de giybet olsa gerek..Cünkü tevbe ettikçe tekrarlanan günahlardan birisi de giybettir..Rabbim c.c nasuhi tevbe nasip etsin insaallah ve bu günahi tekrarlamayanlardan etsin amin amin amin...

saniye
Tue 3 March 2015, 01:29 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Tevbe edildiği halde en çok yapılan ve adı gibi gizli olan yani kılıf değiştirilerek yapılan bir günah. Rabbim bizleri affeylesin.

sultan aktay
Sat 4 April 2015, 12:47 pm GMT +0200
Peygamberimizin Oruçlu Olduğu Halde Gıybet Eden Kadının Halini Haber Vermesi
Beyhakî, Ebu´l-Bahteri´nin şöyle dediğini nakleder: "Diliyle herke se eza veren bir kadın vardı. Birgün bu kadın, Peygamber´e (s.a.v.) geldi ve akşama kadar kalkıp gitmedi. Peygamberimiz kendisini akşam ye meğine buyur etti. Kadın: "Olur, sizin sofranızda orucumu açıp iftar et mem ne şereftir" demek istedi. Peygamberimiz de kendisine: "Sen oruç değildin" buyurdu. Ertesi günü biraz daha diline dikkat eden bu kadın, Peygamberimiz´in yanma geldi ve akşama kadar kaldı. Peygamberimiz kendisini akşam yemeğine buyur ettiği zaman: "Ben bugün de oruç idim" dedi. Peygamberimiz: "Hayır, sen oruç değildin" buyurdu. Kendisine söylenenleri gayet iyi anlıyan bu kadın, ertesi günü de oruca başladı ve dilini kötü sözlerden korumak için çok dikkat etti. Akşam olunca Pey gamberimiz kendisine: "Buyur bizimle sen de ye!" dedi. Kadın: "Ey Allah´ın elçisi, ben bugün de oruç idim" dedi. Peygamberimiz de kendisine: "Evet, sen bugün oruç idin" karşılığını verdi."

arife7d
Sat 4 April 2015, 12:53 pm GMT +0200
Gıybet etmek gibi gıybet edeni dinlemekte harammış.
Saolun bilgilendirdiniz.

Haktan7/b
Sat 4 April 2015, 01:35 pm GMT +0200

Sözlükte uzaklaşmak, gözden kaybolmak, gizli kalmak gibi anlamlara gelen “gayb” kökünden türeyen gıybet, dini bir kavram olarak, bir kimseden, gıyabında hoşlanmadığı sözlerle bahsetmek demektir. Paylaşım İçin Allah Razı Olsun ...

8c nazlı
Mon 6 April 2015, 01:15 pm GMT +0200
 Kur’an’da gıybet yasaklanmış, gıybet yapmak ölmüş bir din kardeşinin etini yemeye benzetilerek bu davranıştan sakındırılmıştır. gıybet etmek günahtır. gıybet edeni dinlemekte günahtır.