- 4 terimin önemi

Adsense kodları


4 terimin önemi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Tue 18 January 2011, 07:50 pm GMT +0200
DÖRT TERİMİN ÖNEMİ


Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek, anlamının derinliklerine inmek isteyen kimsenin bu dört kavramdan her birinin gerçek anlamlarını bilmesi, tam ve kapsamlı olarak neyi ifade ettiklerini anlaması gerekir. İnsan ilâhın ne olduğunu, Rabb'in ne anlama geldiğini, ibâdetin neden ibaret olduğunu, dinin neye dendiğim anlamazsa, şüphesiz, Kur'an-ı Kerim'in tamamı onun gözleri önünden, mânâsından hiç bir şey anlaşılmayan, gelişi güzel bir söz yığını gibi geçer gider. Bu durumda da, tevhidin hakikatini bilemez; şirkin anlamını kavrayamaz; ibâdetini Allah'a tahsis etmeye gücü yetmediği gibi, Din'inde de ihlasla Allah'a yönelemez. Bu dört terimin ifâde etmek istediği mânâ zihinlerde kapalı, karışık kalırsa ve onların mânâları hakkında insanın bilgisi noksan olursa,tabii ki ona Kur'an-ı Kerim'in hidayet ve irşad adına sunduğu şeyler karışık görünür. Kur'an-ı Kerim'e inanmakla beraber, inancı ile bütün amelleri noksan kalır. Durmadan "Allah'tan başka ilâh yoktur" kelime-i tevhidini tekrarladığı halde Allah'tan başka birçok ilâhlar edinir. Her zaman Allah'tan başka Rab olmadığını söyler durur; fakat pratikte Allah'ın dışında başka Rablara itaat eder; boyun eğer. Bütün doğruluk ve ihlası ile Allah'tan başkasına ibâdet etmediğinden, O'ndan başkasına boyun eğmediğinden dem vurur da bunun yanında Allah'tan gayri bir çok ilâhların kulluğuna bağlanır, kalır. Yine aynı şekilde bütün şiddet ve kuvvetiyle Allah'ın dininin gölge ve himayesinde olduğunu bağıra bağıra söyler. Birisi kalkıp kendisini İslam'dan başka bir dine nisbet ederse, ona hücum eder, savaş açar da, bütün bunlara rağmen çeşitli dinlere bağlanmış olarak yaşar durur.

Şüphesiz ki bu şahıs Allah'tan başkasına dua etmez, O'ndan başkasını ilâh ve rab olarak adlandırmaz. Lakin bunu sadece dili ile yapar. Bunun yanında bu iki kelimenin kullanıldığı anlamda bir çok ilâhlar, çeşitli rabler edinir de, bundan haberi bile olmaz. Bu durumdaki birisine, başka başka ilâh ve rableri Allah'a ortak ettiğim ve dinde şirk koştuğunu anlatarak uyandırmak istediğin zaman üzerine hücum eder ve buna şiddetle tepki gösterir. Ama o gerçekte, dinin ve ibâdetin gerçek amaçları bakımından şüphesiz ki Allah'tan başkasına ibâdet etmekte ve O'nun dininden başka bir dine girmiş bulunmaktadır. Buna rağmen böyle bir kimse, gerçekte işlediği amellerin Allah'tan başkasına kulluk anlamına geldiğim bilmez. Oysa içinde bulunduğu durum, aslında Allah'ın hoşnutluğunu taşımayan başka bir Din'in ifadesidir.



Zeynep7D
Sat 18 January 2014, 09:25 am GMT +0200
ALLAH yaptığımız amelleri doğru eylesin. gerçekten ihlasla yapılması gerekiyor ibadetlerimizin...Çok güzel bir paylaşım.... İnşallah Kuran-ı Kerim'i anlarız. Allah herkesin Kuran'ı Kerim anlayarak okumasını nasip etsin.

hafiza aise
Sun 9 February 2014, 03:46 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah , aslında yapılan en büyük yanlışlardan. Belirli sayıda belirli tesbihi çekersen cennete girersin , cehennemden kurtulursun , şifa bulursun gibi bir çok hadis ve rivayetler mevcut. Biz şunu anlamıyoruz. Burada sadece dil ile tesbih çekmek , kalbe inmemesi hiçbir şeye yaramaz. Alışkanlıktan öteye gitmiyor zaten. Tahkiki imana ermek içinde hakikatleri araştırıp bilmek gerekir. Yapılan şeyin sebeplerini araştırarak gönülden yapabilmek vesselam.
 
Allah razı olsun paylaşım için...

8-D fatma zehra
Thu 17 April 2014, 05:08 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah ; çök güzel bir paylaşım olmuş allah sizden razı olsun

hafiza aise
Tue 7 October 2014, 09:12 pm GMT +0200
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuh ; günümüz hastalıklarının sonuçları var aslında yazıda. Kalben kulluk edenlerden eylesin Rabbim.

Durmadan "Allah'tan başka ilâh yoktur" kelime-i tevhidini tekrarladığı halde Allah'tan başka birçok ilâhlar edinir. Her zaman Allah'tan başka Rab olmadığını söyler durur; fakat pratikte Allah'ın dışında başka Rablara itaat eder; boyun eğer.

ehlidunya
Tue 7 October 2014, 10:27 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; Yarab seni kitabını peygamberini dosdoğru anlayıp bu 4 düsturu amel eden kullarından olmayı nasip et.ALLAH razı olsun

yagmur_7-c
Sat 6 June 2015, 10:24 pm GMT +0200
Ve aleykum selam;
İnsan için din öenmlidir..Kutsal bir bağdır onun için..Ruhu için ,bedeni için güzelliktir .mutluluktur ..Bir insan ömür boyu mutlu olamamaıştır ve mutluluğu aramıştır..İslam dini de o kişi için bir nimet ,ruhu için gıdadır..Rabbim dinişn tadını anlayanlardan etsin inşallah..

halim
Sun 7 June 2015, 12:11 am GMT +0200
Esselamu aleykum;  İnşaallah okuduğumuzu anlayan ve onunla amel eden hayırlı kullardan olmak duasiyla...
Allah razi olsun

saniye
Sun 7 June 2015, 08:08 am GMT +0200
Ve aleykumusselam. Kuranı Kerimin manalarinin bize açık olması için ubudiyet, ibadet, ilah kavramlarının  iyi anlaşılmasi gerekiyor. Dil ile değil kalp ile bilinmesi gerekiyor. Rabbim razi olsun paylaşım için.