- 38 Cehennem Ateşinin Sıfatı Babı

Adsense kodları


38 Cehennem Ateşinin Sıfatı Babı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Sat 10 December 2011, 06:13 am GMT +0200
38- Cehennem Ateşinin Sıfatı Babı



İki Hâl Tercemesi

Abdullah bin Ebi'I-Ced'an (R.A.), Basra'ya yerleşen bir sahabldir. Bir hadisini Tirmİzİ rivayet ederek sahih olduğunu söylemiştir (ki bu hadistir). Onun baş­ka bir hadisi de vardır. Ravisi Abdullah bin Şaklk'tİr. Tuhfe yazarının beyânına göre et-Takrlbte bu zâtın isminin Abdullah bin Ebi'l-Cez'ân olduğu belirtilmiştir.

Avf bin Mâlik el-Eşcal (R.A.)'m hadisini Tirmİzl de rivayet etmiştir. Bu ha­diste Resûl-i Ekrem (S.A.V.)'in ümmeti İçin şefaat etme şıkkını, ümmetinin yan­sının şefftatsız olarak cennete girme şıkkına tercih ettiği, çünkü şefaatinin umûmi olup imân üzerine ölen her müslümana şümullü olduğu belirtilmiştir. Çünkü imân Üzerinde ölen bir kimse günahları dolayısıyla cehenneme girse bile O'nun şefaati sayesinde netice itibariyle İnşaallah cehennemden çıkıp cennete kavuşacaktır.

 

4318)
"... Enes bin Mâlik (Radyallâhü anh)'den rivayet edildiğine göre; Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

Şüphesiz sizin şu (dünya) ateşiniz, cehennem ateşinin yetmiş par­çasından bir parçadır ve eğer su ile iki defa söndürülmemiş (yâni harâreti giderilmemiş) olsaydı siz (dünyada) ondan yararlanamazdınız. Şüphe yok ki, dünya ateşi, (kendisinden) giderilmiş sıcaklığı ona iade etmemesi için Allah (Azze ve Celle) 'ye duâ eder."

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir : El-Hâkim, bu hadisi Müellifin rivayet et­tiği gibi tahriç ederek: Senedinin Buhâri ile Müslim'in şartlan üzerine sahih ol­duğunu söylemiştir. Bu hadisin metninin bir bölümü Buhâri ve Müslim'in sahi-hayn'ında Ebû Hüreyre (R.A.)'den rivayet edilmiş olarak bulunur.

 

4319)
"... Ebû Hüreyre (Radyallâhü anh)den rivayet edildiğine göre; Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

Cehennem, Rabbine şikâyet ederek Yâ Rabbi Ben kendi kendimi yedim, dedi. Bunun üzerine Allah ona iki (defa) nefes (vermesi) için İzin verdi. Bir nefes kışın, bir nefes de yazın (dır). İşte bulduğunuz şid­detli soğuk, cehennemin zemherîrindendir, bulduğunuz şiddetli sıcak da onun harâretindendir."[180]

 

İzahı

 

Enes (Radıyallâhü anh) 'in hadisi notta belirtildiği gibi Zevâid nevindendir. Ancak orada da işaret edildiği gibi Buhâri ve Müslim onun bir bölümünü Ebû Hüreyre (Radıyallâhü anh) 'in hadisi olarak rivayet etmişlerdir.   Buhâri   "Bedü'1-Halk" kitabının 9. babında ve Müslim de Cennet kitabının 12. babın­da rivayet etmişlerdir. Gerek buradaki rivayetten ve gerekse Bu-hâri ile Müslim' deki rivayetlerden anlaşılan hüküm, ce­hennem ateşinin hararetinin dünyadaki ateşin hararetinin yetmiş ka­tı oluşudur.

Sindi bu hadisin izahı bölümünde: Yâni dünyadaki ateş ce­hennemden çıkarıldıktan sonra hararetinin şiddeti iki defa su ile gi­derilmiş ve böylece hararet derecesi bugünkü duruma düşürülmüştür. Eğer harareti düşürülmemiş olsaydı, herhangi bir kimsenin dünya ateşine yaklaşıp ondan yararlanması mümkün olmayacaktı. Dünya ateşi, eskiden kendisinde bulunmuş olup da sonradan giderilmiş du­rumdaki sıcaklığın tekrar kendisine geri verilmemesi için Allah (Az ze ve Celle)'ye dua eder. Bu durum, şiddetli hararetin ateşe bile ezi­yet verdiğine dalâlet eder. İkinci hadîs de buna dalâlet eder, demiştir.

E b û H. ü r e y r e (Radıyallâhü anh) 'in hadîsini B u h â r İ "Mevakîtu's-Sala" ile "Bedü'I-Halk" kitablarında ve Müslim "el-Mesâcid" kitabında ve Ti r m i z i Cehennem sıfatı bölümünde rivayet etmişlerdir.

Bu hadîste cehennemin şiddetinden dolayı kendi kendisini yeme­sinden dolayı Allah'a hâlini arz ettiği ifâde edilmiştir. Cehennemin hâlini arz ve şikâyet keyfiyeti hakîki mânâda tutulduğu gibi mecazî mânâda yorumlanmıştır. Şerh kitablarında bu hususta uzun izahat vardır. Biz Tuhfe yazarının el-Fetih'ten naklen verdiği bilgiyi özetle­yip bununla yetineceğiz:

Hafız İbn-i Hacer, el-Fetih'te şöyle der: Cehennemin söz konusu şikâyetinin cehennemin söz söyleme gücüne kavuşturul­mak suretiyle sözlü olması ve böylece hadisteki ifâdenin hakikî mâ­nâda tutulmasına tarafdar olanlar olduğu gibi, bu ifâdeyi mecazî mânâya yorumlayanlar da olmuştur.

îbn-i Abdi'1-Berr: Her iki görüş de mâkuldür ve em­sali bulunur. Birinci görüş tercihli görülür, demiştir. Kadı Iyâz da birinci görüşü tercih etmiştir. K u r t u b î de : Hadîsteki ifâde­yi hakiki mânâsında tutmaya mâni bir durum yoktur, diyerek birin­ci görüşe tarafdar çıkmıştır. N e v e v i de böyle söyledikten son­ra : Doğrusu budur, demiştir.

Be y z â v î   ise :  Bu hadîsi mecazi mânâya yorumlayarak şöy­le demiştir:

Cehennemin şikâyeti, onun kükreyip galayana gelmesi demektir. Cehennemin kendi kendisini yemesinden maksad da şiddetli izdiha­mından ve ateşin yoğunluğundan meydana gelen sıkışma (ve alevle­rin birbirini yenercesine dalgalanması) dır. Cehennemin nefes verme­si de cehennemden dışarı çıkan sıcaklık veya soğukluktur, demiştir. (Fetih'ten nakil bitti.)

Bu hadîste geçen "Semûm" kelimesinin asıl mânâsı gündüz sıcağı veya esen sıcak rüzgâr demektir. Bu tür rüzgârlar genellikle gündüz eser.

Bu hadis, cehennemin hâlen mevcut olduğuna dalâlet eder ve ce­hennemin kıyamet günü yaratılacağı görüşünü savunan Mûtezile   mezhebi gibi bâtıl mezheblerin görüşünü reddeder.

 

4320) "... Ebû Hüreyre (Radyallâhü anh)'den rivayet edildiğine göre; Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

Cehennem ateşi bin yıl yakılarak beyazlaştı. Sonra bin yıl daha yakılarak kıpkırmızılaştı. Daha sonra bin yıl yakılmak suretiyle ni­hayet simsiyah hâle geldi. Artık karanlık gece gibi kapkaradır."

 

4321) "... Enes bin Mâlik (Radyallâhü anh)'âen rivayet edildiğine göre;

Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir  :

Kâfirlerden dünya nimetlerinden en çok yararlanıp müreffeh ya-şıyanı kıyamet günü getirilir ve  Şu herifi ateşe bir kere daldırınız, denilir. Bu emir üzerine adam ateşe (bir kere) daldırıldıktan sonra kendisine

Ey Falan (kişi)! Geçmiş zaman boyunca herhangi bir nimet se­nin eline geçti mi? denilir. Kendisi:

Hayır, geçmiş sürece bana hiç bir nimet bana isabet etmedi, der. Mü'minlerin (dünyada iken) en şiddetli sıkıntı ve belâ çekeni de (kıya­met günü) getirilir ve: Bunu cennete bir kere daldırınız, denilir. Bu­nun üzerine o mü'm in cennete bir kere daldırılır. Sonra ona:

Ey Falan (Mü'min)! Geçmiş zaman boyunca herhangi bir sıkın­tı veya belâ çektin mi? denilir. O da  (Hayır)! Şu ana kadar hiç bir sıkıntı ve hiç bir belâ çekmedim, der."

 

4322)
"... Ebû Saîd-i Hudrî (Radtyallâhü anhyden rivayet edildiğine göre; Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

Kâfir kişi (cehennemde) şüphesiz öyle iri yapılı olur ki dişi Uhud (dağın) dan muhakkak daha büyük olur ve vücûdunun dişinden bü­yüklüğü (de) herhangi birinizin vücûdunun dişinden büyüklüğü gibi­dir."

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde bulunan Atiyye el-Avfl ve onun râvisi zayıftırlar. Müslim ve Tirmlzl bunun bir bölümünü Ebû Hüreyre (R.A.)'in merfû hadisi olarak rivayet etmişler.[181]

 

İzahı
 

4320. hadîsi T i r m i z î Cehennem sıfatı bâblannda rivayet et­miştir. Ayrıca Beyhaki ve Mâlik de rivayet etmişler. Ka­ranlık gece her türlü şer ve tehlikelere müsâid olduğundan dolayı cehennem ateşinin siyahlığı gecenin karanlığına, başka bir deyimle simsiyah cehennem ateşi, kapkaranlık geceye benzetilmiştir. T ir-m i z i'nin rivayet ettiği hadîs metnine göre cehennem ateşi bin yıl yakılarak nihayet kıpkırmızı olmuş, sonra bin yıl yakılarak neti­cede beyazlaşmış ve bundan sonra bin yıl yakılarak neticede simsi­yah hâle gelmiştir. Yâni Müellifimizin rivayetine göre ateşin renk de­ğiştirmesi sırayla beyazlaşma, kırmızılaşma ve siyahlaşmadır. Ora­daki rivayete göre bu sıralama kırmızılaşma, beyazlaşma ve siyahlaş­ma şeklindedir. Hulâsa bu hadîs, cehennem ateşinin şiddetini beyân eden delillerdendir.

E n e s (Radıyallâhü anh)  hadîsini Müslim de "Sıfatü'l-M ün af ikin" kitabının 12. babında rivayet etmiştir. Bu hadisten kasdedilen mânâ kanaatımca şudur:

Dünyada en çok refah ve mutluluk içinde yaşayan kâfir, kıya­met günü bir defacık cehennem ateşine daldırılıp çıkarıldıktan sonra, dünyadaki yaşamı boyunca görmüş olduğu tüm nimetler yokmuş gibi olur ve hayatında gördüğü nimet, refah ve mutluluk rü'ya gibi olur. Diğer taraftan dünya hayatında en çok çile, sıkıntı ve belâlara mâ­ruz kalmış durumdaki mü'min kişi kıyamet günü cennete bir defacık daldırıldıktan sonra dünyada iken çekmiş olduğu bütün çile, sıkıntı ve belâları tamamen unutmuş olur.

Mü'minin cennete daldırılması ifâdesinden maksad cennetteki ne­hirlere daldırılması anlamı olabilir veya bundan maksad cennete dâ­hil edilmesidir. Edebî san'atta Müşâkele denilen usûl gereği daldır­ma ifâdesi kullanılmıştır. Yâni bundan önceki cümlede kâfirin cehen­nem ateşine atılması işi, daldırma biçiminde ifâde edilmiştir. Mü'mi­nin cennete dâhil edilmesi işi de bir önceki cümle ile uyum içinde bu­lunmak üzere daldırma biçiminde anlatılmıştır.

E b û  S a i d (radıyallâhü anh) ' hadisi notta işaret edildiği gibi Zevâid nevindendir. M ü s l i m' in, Cennet kitabının 13. ba­bında ve T i r m i z i' nin Cehennem sıfatı bâbların başında E b û H ü r e y r e (Radıyallâhü anh) 'den rivayet ettikleri bir hadîste kıya­met günü kâfirin dişinin   U h u d    (dağı) misli olacağı bildirilmiştir.

Müellifimizin rivayetinde belirtildiği gibi kâfirin dişi bu kadar büyük olunca cesedinin durumu da bu oran ve ölçüye göre iri hâle gelir. Kâfirin cesedinin böyle iri hâle gelmesinden gaye vücûdunun her zerresinin daha çok azab çekmesidir. Nevevİ: Allah, kafi­rin cesedi bu kadar iri hâle getirmeye Kadirdir. Resûl-i Ekrem (Aley-hi's-salâtü ve's-selâm) da bunu bildirmiştir. Bu itibarla buna inan­mak vâcibtir, der.

 

4323)
"... El-Hâris bin Ukayş (Radyallâhü anh'den rivayet edildiğine göre; Resûlullah (Salla!lahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

Şüphesiz benim ümmetimden (şefaati makbul) Öyle kimseler var­dır ki onların şefâatıyla Mudar (kabilesin) den daha çok kişiler cen­nete girer. Şüphesiz benim (davet) ümmetimden Öyle kimseler de bulunur ki, ateş (te yanmak) için cehennemin bir köşesini teşkil ede­cek kadar iri yapılı olur.**

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Abdullah bin Ukayş (ve­ya. Kay s) en-Nahal bulunur, İbn-i Hibban onu güvenilir ravilerden saymış ve : EbÛ İshâkbu İsimde bir zat vasıtasıyla îbn-i Abbâs (R.A.)'den rivayette bulunmuştur. Ben bu ravinin o zat olduğunu zannediyorum, demiştir. Zevaİd yazan daha sonra: Abdullah bin Ukayş (veya Kay s) en-Nahaî'den, Dâvûd bin Ebİ Hind'den başka bir kimse rivayette bulunmamıştır ve bu hadisin senedi safi, yani tam sağlıklı değildir, demiştir.[182]

 

İzahı

 

Bu hadis Zevâid nevindendir. Hadîsin ifâde ettiği mânâya geç­meden önce bir noktayı belirtmekte fayda vardır. Şöyle ki:

Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm), bilindiği gibi bütün insanlara ve cinlere peygamber olarak gönderilmiştir. Bu itibarla dâvet ve tebliği hepsine şümullüdür ve dolayısıyla mü'min ve kâfir tüm insanlar ve cinler O'nun "Davet ümmeti" sayılır. Yâni O, hepsini îs-lâm'a davet etmiştir. Bunlardan O'nun dâvetine icabet ederek İslâ­miyet'i kabul edenlere mahsus olmak üzere "İcabet ümmeti" denilir.

Hadiste iki yerde geçen ümmet kelimesi Davet ümmeti anlamına yorumlanabilir. Bu takdirde M u d a r kabilesinden daha fazla kişi için şefaat edeceği haber verilen kimseler "Davet ümmetf'nden olup da O'na imân eden büyük zâtlardır ve cehennemin bir köşesini teşkil edecek derecede cesedi iri olacağı haber verilen kimseler de "Davet ümmetf'nden olup da O'na imân etmeyen kâfirlerdir, denilir.

Şöyle de söylenebilir: Hadîste ilk geçen Ümmet kelimesi İcabet ümmeti anlamınadır ve ikinci kez geçen ümmetten maksad Davet ümmetidir. Bu takdirde bir çok kişiye şefaat edeceği haber verilen zâtlardan maksad Allah'ın sevgili kullarıdır. Cehennemde cesedinin iri olacağı haber verilen kişilerden maksad da kâfirlerdir.

 

4324) "... Enes bin Mâlik (Radyallâhü anh)'den rivayet edildiğine gö­re; ResûluIIah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

Cehennem halkının Üzerine ağlama gönderilir (yani ilâhi emirle onları bir ağlamak tutar) ve göz yaşları tükeninceye kadar ağlarlar. Sonra da kan ağlarlar. Nihayet yüzlerinde kanal biçimi gibi öyle çu­kur oluşurki eğer o kanala gemiler sahmrsa hızlı gidecektir.*'

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir : Bunun senedinde Yezld bin Eban er-Rakkâşl bulunur. Bu ravi zayıftır.

Bir Hâl Tercemesi

Hadisin ravisi el-Harls bin Ukayş Haltfü'l-Ensâr  sahâbldir. Ona îbn-i Vukayş da denilmiştir. Bir hadisi vardır, —ki budur- Havİsi Abdullah bin Kaya en-Nahal'tür. İbn-1 Mace onun hadisini rivayet etmeli. (Hulâsa, 07)

 

4325) "... İbn-i Abbâs (Radyallâhü anh)'den; Şöyle demiştir Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) :

"Ey iman edenler Allah'tan sakınılması gerektiği gibi sakının ve herhalde mûslüman olarak can veriniz" (Âl-i îmrân, 102) âyetini oku­yup şöyle buyurdu

Eğer zakkûm'dan bir damla yere damlatılmış olsaydı, o damla dünyadaki canlıların geçim vesilesi (olan tüm gıda maddeleri) nl bo­zardı. Artık zakkûm'dan başka yiyeceği olmayan (cehennem hal­kın) in hali nasıl (elem verici) dir?"[183]

 

İzahı
 

Ibn-i Abbâs (Radıyallâhü anh) 'nın hadîsini Tirmizl, Nesfti ve îbn-i Hibbân ile Ahmed de ri­vayet etmişlerdir. Tirmizî bu hadîsi "Cehennem sıfatı bâbları" bölümünde merfû olarak rivayet etmiştir. Yâni âyetten sonra anılan ve zakkûm'un nasıl bir şey olduğunu beyân eden cümleleri Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm) 'in buyruğu olarak rivayet etmiş­tir. El-Münziri de Et-Terğîb'te bu hadîsi naklettikten son­ra : Bunu Tirmizî, Nesâi, îbn-i Mâceh ve îbn-i Hibbân rivayet etmişler, der ve bâzı rivâyetlerdeki fark­lı cümleleri belirtir. Daha sonra bu hadisin mevkuf, yâni 1 b n - i Abbâs (Radıyallâhü anhümâ) 'nın sözü olarak da rivayet edildi­ğini bildirir.

El-Münzlrt* nin ifâde tarzı Müellifimizin rivayetinin T i r -m iz î'nin rivayeti gibi merfû olduğuna işaret sayılır. Tercemeyi buna göre yaptım. Benim de âcizane kanaatıma göre Müellifimizin ifâde tarzı bu hadîsin merfû olduğunu gösterir.   Bu duruma göre tbn-i Abbâs (Radıyallâhü anhümâ) şunu beyân etmek iste­miştir: Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm), lâyıkı veçhiyle Allah'tan korkmayı, yâni farz ve vâcibleri ifâ etmek ve haram ile mekruhlardan sakınmak suretiyle Allah'ın azabından sakınmayı ve-îslâm dininden son nefese kadar ayrılmamayı emreder mâhiyetteki âyeti okuduktan sonra imân üzerine sebat göstermenin lüzumunu belirtmek için cehennemliklerin yegâne yiyecek maddesi sayılan zak-kûm'un nasıl bir şey olduğunu ifâde buyurmuştur.

El-Mecma'da: Zakkum: Tadı ve kokusu fena olup acı bir ağaç­tır. Cehennem halkı onu yemeye zorlanır, diye bilgi verilmiştir.

S â f f â t   sûresinin 63 - 66. âyetleri zakkum ağacının nasıl bir şey olduğunu ve cehennemliklerin yiyeceği olduğunu meâlen şöyle beyân eder:

"Gerçekten biz zakkum ağacını kafirler İçin (Kıyamette) bir azab yaptık. (63)

O, cehennemin dibinde çıkan bir ağaçtır. (64)

Meyveleri  (tiksindirici - çirkin) şeytan başlan gibidir. (65)

İşte kâfirler muhakkak bundan yiyecekler, karınlarını bununla dolduracaklardır." (66)

 

4326) "... Ebû Hüreyre (Radyallâkü anh)den rivayet edildiğine göre; Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur :

Cehennem ateşi (mü'min olan) Âdem oğlunun secde yeri (yâni organları) dışında kalan bedenini yiyer. Allah cehennem ateşine sec­de eserini (yâni organlarını) yemeyi (yakmayı) yasakladı."[184]

 

İzahı

 

Nesâl bu hadisin benzerini "Kitâbü't-Tatbîk11 bölümünde "Babü Mavdn's-Sücûdİ" babında rivayet edilmiştir. Oradaki farklı durumu görmek isteyenler bakabilirler. O durumu buraya aktarmaya gerek görmüyorum.

Hadiste geçen "Eserü's-Sücûd = Secde eseri" Secde organları ola­rak yorumlanmıştır. Yâni cehennem ateşine müstehak olan mü'min bir kimse şayet bağışlanmayıp da cehennem azabı ile cezalandırılırca ateş onun secde organlarım yakamayacak, vücûdunun diğer taraf­larım yakacaktır. Bu da namaz kılanların faziletine delâlet eder.

Câmiü's-Sağir şerhinde bu hadîsin İbn-i Mâceh tarafın­dan rivayet edildiği ifâde edilmektedir. Yâni N e s â i tarafından da rivayet edildiği belirtilmemektedir. N e s â I' deki rivayet tarzı buradakinden çok farklı olduğu için aynı hadisin N e s â î tarafın­dan da rivayet edildiğinin söylenmemiş olması yerindedir, kanaatin-dayım.

4327)
"... Ebû Hüreyre (Radtyallâhü anh)'den rivayet edildiğine göre; Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

Kıyamet günü ölüm (bir koç gibi) getirilip Sırat (köprüsü) Üstün" de durdurulur ve: Ey cennet halkı, diye çağırılırlar. Cennettekİler (bu çağn üzerine) İçinde bulundukları (güzel) yerden çıkarılacakları en­dişe ve korkusu ile bakarlar. Sonra: Ey Cehennem halkı, denilir. On­lar da İçinde oldukları (kötü) yerden çıkarılacakları ümidiyle sevinç ve ferah bakarlar. Daha sonra (Cennettekiler ile cehennemdekilere): Bunu tanır mısınız? diye sorulur. Onlar da t Evet, bu ölümdür, derler, Resûl Ekrem (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki  Bu­nun üzerine emir verilerek ölüm. Sırat (köprüsü) üstünde boğazlanıp kesilir ve sonra cennet halkı ile cehennem halkının her ikisine de  İçinde bulunduğunuz halde devamlı kalırsınız. Onda sonsuza dek Ölüm yoktur, denilir."

Not: Zevald'de şöyle denilmiştir : Bunun senedi sahih olup ravileri güvenilir zâtlardır. Buhar! bunun bir kısmını bu biçimde rivayet etmiştir. Ayrıca Buharl ve Müslim'de bulunan Ebû Sald (R.A.)'ın hadisi bunun için şahid durumundadır.[185]

 

İzahı
 

Notta işaret edilen Ebû S a i d (Radıyallâhü anh)'ın hadi­sini B u h â r i Tefsir ve Rıkak bölümlerinde, Müslim de Cennet kitabında rivayet etmişler. Ayrıca Tirmizl ve Nesal de Tefsir bölümünde rivayet etmişlerdir. Buhârî, îbn-i Ömer CRadıyallâhü anhümâ)'dan da bunun şahidi durumunda bir hadîsi Rıkak bölümünde rivayet etmiştir.

ölümün Sırat köprüsü üstüne getirilip kesilmesi olayını belirten hadisteki ifâde çeşitli şekillerde yorumlanmıştır; Kütüb-i Sitte şerh­leri de bu yorumları etraflıca izah etmişlerdir.

Tuhfe yazan da Tirmizî' nin şerhinde bu yorumların bir kısmını naklettikten sonra Kurtubi' nin aşağıdaki yorumunu ve nihayet kendisinin taraf dar olduğu bir yorumu nakletmekle yetine­ceğim:

Kurtubi: ölüm, haddi zâtında bir cisim olmayıp manevî bir şeydir. Mânâların cisimlere dönüşmesi olağan bir şey değildir. Allah Teâlâ amellerin sevablanndan bir takım cisimler yarattığı gibi bir koç yaratıp ona ölüm adını verir ve gerek cennet halkının ve gerekse cehennem halkının kalblerine şu hususu yerleştirip kökleştirir: Ölüm adı verilen o koçun boğazlanıp kesilmesi cennet ve cehennemdeki kalışın ebedi olduğuna delâlet eder, demiştir.

Başkası: Allah'ın ölümden bir madde ve cesed yaratmasına hiç bir engel yoktur. (Yâni ölümü maddeleştirmesi mümkündür).. Bu­nun örnekleri de mevcuttur. Meselâ Bakara ve Al-i îmrân isimli Kur'ân-ı Kerîm'in iki sûresinin kıyamet günü iki bulut parçası hâlinde geleceğine dâir hadis, M ü s 1 i m' de mevcuttur. Buna benzer başka hadisler de vardır, demiştir.

Sindi de: Bâzılan demişler ki Sırat köprüsü üstünde kesilen ölüm öyle bir şeydir ki kesildiği zaman Allah cennetliklerin ve cehen­nemliklerin kalblerinde şu apaçık bilgiyi yaratır: Artık sonsuza dek ölüm kesinlikle yoktur.

Eğer Allah dilerse söz konusu ölümün kesimi olayı olmaksızın da bu kesin bilgiyi onların kalblerinde yaratır. Ama O'nun, yaptığı hiç bir şeyden sorulmaz. Yoksa, ölümün kesilmesi, ondan sonra artık Ölümün olmaması bilgisini gerektirmez. Çünkü Allah her şeye Kadir­dir. Tüm ölüleri dirilttiği gibi faraza koç hâline dönüştürülmüş ve kesilmiş durumdaki ölümü de diriltmeye Kadirdir, diye bilgi verir.

Hülasa i Hadisten çıkan sonuç şudur ki: Mü'minler cennete, kâ­firler de cehenneme girdikten sonra hadiste amlan olayla mü'minler cennette mutlu olarak, kâfirlerin de cehennemde azab içinde sonsu­za dek kalacaklarına ve artık ölüm diye bir şeyin söz konusu olma­yacağına kesin bilgi sahibi edileceklerdir.[186]

 


Bilal2009
Thu 22 March 2018, 07:41 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm Rabbim hayırlı ameller işleyen ve akıbeti cehennem değil cennet olanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Thu 22 March 2018, 11:35 pm GMT +0200
Aleyküm Selam. Mevlam bizleri herdaim ahireti için hayırlı ameller işlemeyi nasip etsin inşaAllah

ceren
Fri 23 March 2018, 03:07 pm GMT +0200
Aleykumselam.rabbim bizleri onun emri dairesinde yaşayan rahmete erisip  cehennem azabından kurtulan kullardan olalim inşallah. ..