- 10 soruda göz sağlığınızı test edin

Adsense kodları


10 soruda göz sağlığınızı test edin

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Thu 22 September 2011, 12:38 pm GMT +0200
10 SORUDA GÖZ SAĞLIĞINIZI TEST EDİN!

Şubat 2010 53.SAYI

Bilgisayar ekranları gözü bozar mı? Gözde alerji nedir? Dinlendirici gözlükler işe yarıyor mu? Glokom nedir? Ani görme kaybı neden oluşur? İşte en önemli organlarımızdan biri olan “göz”le ilgili merak ettiğiniz soruların Opr. Dr. Kadir Egemenoğlu’ndan yanıtı…

TELEVİZYONU YAKINDAN SEYRETMEK GÖZÜ BOZAR MI?

Bu olay bir kırılma kusuruna neden olmaz yani gözü bozmaz. Ancak bazen çocuklar uzaktan net olarak göremedikleri için televizyona yaklaşma eğilimi taşırlar. Bu nedenle televizyonu yakından seyretmek sebep değil bir sonuçtur. Eğer çocuğunuz sürekli olarak televizyonu yakından izleme ihtiyacı duyuyorsa, onu bir göz doktoruna göstermenizde yarar vardır.

ANİ GÖRME KAYBI NEDEN OLUŞUR?

Ani görme kaybı, göze veya beynin görme merkezine giden damarlardan birinde daralma veya tıkanma belirtisi ile kendini gösterebilir. Birkaç saat içinde göz doktorunun görmesi gerekir. Bazen de damarlarda değil, göz sinirlerinde iletim bozukluğu yapan hastalıklara bağlı olabilir. Kişi hastalığının nedenini bilemeyeceği için, ister tek gözde ister iki gözde ani görme kaybı olduğunda acilen göz doktoruna muayene olması gerekir.

BİLGİSAYAR EKRANLARI GÖZÜ BOZAR MI?

Ekrana bakma sendromu modern dünyanın yarattığı yeni bir durum olup, bir göz bozukluğuna neden olmaz. Ancak bilgisayar ekranlarının sürekli titreşen yapıda olmaları, yani aslında saniyede 40 ile 80 kez yanıp sönüyor olmaları, görme güçlüğüne, bu da dikkatle izlemekte olan kişilerde yorgunluğa neden olur. Dikkatli bakış sırasında göz kırpma sayımızın dakikada 5-6 defaya düşmesi kırpma yoluyla gözümüzün kurumasını önleyen mekanizmayı yavaşlatmaktadır.

GÖZÜ SAĞLAM OLANLAR İÇİN “DİNLENDİRİCİ” GÖZLÜK VAR MI?

Gözlük, “kırılma” kusuru olanlar için yardımcı bir araçtır. Bu açıdan sağlıklı olan, yani kırılma kusuru bulunmayanları dinlendiren bir gözlük yoktur. Gözü sağlıklı biri için numaralı gözlük yardımcı bir araç sayılmaz, yarar sağlamaz.

GÖZDE OLUŞAN ALERJİDEN NASIL KORUNULUR?

Bu hastalık alerjen yani vücutta savunma sistemini harekete geçiren bir uyarana karşı (çoğu zaman polenler, makyaj malzemesi gibi kimyasal maddeler veya sebebi bilinmeyen bir nedenle) gözün verdiği bir yanıttır. Kızarıklık, kaşıntı, batma ve sulanma gibi belirtiler verebilir ve sık sık tekrarlayabilir. Bu durumda koruyucu veya tedavi edici damlalar kullanılabilir. Hassas gözlerin alerjenlerden uzak durması gerekir.

ÇOCUKLARDA İLK GÖZ MUAYENESİ NE ZAMAN YAPTIRILMALI?

Çocuklarda göz muayenesi yeni doğan döneminden başlayarak yapılmalıdır. İlk muayene yeni doğan odasında deneyimli bir hemşire veya çocuk doktoru tarafından yapılır. Bu muayenede en önemli bulgu, göz bebeğinden yansıyan ve ağ tabakaya ait olan kırmızı yansımanın her iki gözde eşit parlaklıkta ve sağlıkta olmasıdır. Daha sonra 6. ve 18. aylarda genel göz sağlığı muayenesi yapılmalıdır. Şüphe edilen bir bulgu varsa göz doktoruna yönlendirilmelidir. Ailede bilinen bir göz hastalığı varsa bunun erken dönemde takip altına alınması gerekir. Gözler tamamen normal görünümde olsa bile her çocukta 3 yaşında mutlaka ilk göz muayenesi yapılmalıdır. Genellikle tek gözde ortaya çıkan göz tembellikleri muayene edilmedikçe bulgu vermezler ve saptanamazlar. Daha sonra 5 yaşlarında ya da okula başlarken muayeneleri tekrarlanır. Çocuğunuz öğretmeninin tahtaya yazdıklarını okumakta güçlük çekiyorsa, kitabını okurken satır atlıyor veya yazıları bulanık görüyorsa, güneşli havalarda sürekli bir gözünü kapatmak zorunda kalıyorsa zaman geçirmeden bir göz doktoruna başvurmalısınız. Çocuğunuzda bir göz kusuru, bir göz tembelliği veya bir şaşılık olabilir.

ÇOCUKLARDAKİ GÖZ HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Göz kaymaları, annesini tanımama, göz teması kurmama (bebekler üç aylık olana kadar göz teması kurmayabilir!), oyuncaklara ilgi göstermeme, aşırı sulanma, çapaklanma, televizyonu yakından izleme ve başı eğik tutma.

GÖZDE KANSER OLUR MU?

Göz ve çevresinde iyi huylu veya kötü huylu kitleler nadiren gözükmekle birlikte; saptandığında, gözün kaybına kadar varabilecek olumsuzluklara neden olabilir. Göz ve çevre dokularında yerleşen tümörlerin doğru tanısı, tedavinin zamanında yapılabilmesi yönünden önem taşıyor.

GLOKOM NEDİR?

Halk arasında “göz tansiyonu” adıyla da bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir. Glokomda, göz içindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir. Sıklıkla 40 yaşın üzerinde oluşan glokom, genellikle yıllar içinde çok sinsi ilerler. Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı çok önemli. Göz doktoru tarafından düzenli aralıklarla yapılan muayeneler, glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yoldur.

GÖZ HEKİMİNE NE ZAMAN BAŞVURMALI?

Görmede azalma meydana geldiyse, göz önünde uçuşan cisimler görülüyorsa, ışık çakmaları oluşuyorsa, ışıkların çevresinde renkli halklar görülüyorsa, gözde ve göz çevresinde ağrı hissediliyorsa, göz çevresindeki deride ve gözde kızarıklık varsa, gözde ödem ve sulanma meydana geliyorsa, gözde kayma ve şehlalık oluştuysa vakit kaybetmeden bir göz doktoruna muayene olmakta fayda vardır. Diyabet, tansiyon ve böbrek hastalarının ise göz sağlıkları için düzenli olarak doktor kontrolünden geçmesi önem taşır.

Aysun ÖZPOLAT