- Tarih in tarifi

Adsense kodları


Tarih in tarifi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Wed 27 April 2011, 12:36 pm GMT +0200
 

1- Tarih'in Tarifi


Dil yönünden Tarih: Bir olayı vakitle bildirmeye tarih denilir. Ta­rih arabça bir kelimedir:kökünden gelir.

Kitabı şu gün tarihledi) diye ifade edilir, ve "kitabı falan günü yazdı," anlamında yazılma gününü bildirmek de­mektir. Bak Lisanü'l Arab "H" babı. Yine Cevheri ve diğerieride aynı şeyi ifade ederler. Kimi lügatçilar bu kelimenin "her şeyin bitiş yeri­ne tarih" dendiğinide öne- sürerler. Bu görüşü esas alan bir çok tarih­çi kitaplarını Ölüm tarihlerini esas alarak eserlerini yazdılar. Ve-feyâtü'İ â'yan bunların başlıca örneklerinden biridir. Zehebî'nin bu eserinin adıda "Tarihü'l İslam ve Vefeyatü'l Meşâhiri ve'l Âlâm" dır.

Yine bu kelimenin pi' Ei-Erah kelimesinden türediğide söyle­nir. "El-Erah" yaban öküzünün yeni doğan dişi yavrusudur. Bunun önce yokken doğduğu gibi, tarih ilmininde sonradan doğduğu için bu­na benzetildiği söylenir. Bu pek akla yatmayan uzak bir izahtır.

Terim olarak Tarih: İnsanların doğum, ölüm, seyahat yaptıkları isler, geçmiş olaylar, insanların hakkında yapılan m kötü ..değerlen^ jdirmeler ve buna benzer şeylerin yazıldığı vakti bilmedir. Bu Sahavî' nin «El-îlân bit-Tevbîh limen zemmet-Tarih» sayfa 14'te verdiği ma­lumattır.

İbni Haldun meşhur "Mukaddimesinde bunu şöyle ta'rif eder: «Bilki, tarih ilmi faydaları pek çok, yolu çok kıymetli, gayesi çok şerefli bir fen olup, bize mazideki geçmiş milletlerin ahlakî yapıla­rındaki oluşum ve değişimleri, Peygamberlerin Sîretlerini, kıralların devletleri ve siyasetlerini Öğretip din ve dünya ahvalinde bunlardan istifade etmek için son derece faydası olan bir bilgidir. [3]



[3] İmam Zehebi, Tarihu’l-İslam, Cantaş Yayınları: 1/12

Zeynep7D
Sat 18 January 2014, 09:52 am GMT +0200
Tarih geçmişteki olaylara ait bilgilerin keşfi, toplanması, bir araya getirilmesi ve sunulması bilimidir. Tarihi bilgi, geçmişteki olaylara ilişkin tüm bilgilerin, olayların vuku bulduğu dönemin şartları göz önüne alınarak, mümkün olduğunca nesnel bir şekilde sunulması ile oluşur.
-ALINTIDIR-



Gerçekten çok önemli. Tarihi olmayan milletler tarihlerini kendileri yazıyor diye duymuştum. Birçok sözde:

Tarih; okuyana, kendi gözünün görme derecesine göre, yol gösteren bir kılavuzdur. (Rousseau)
El-âlem çalışıyor, fethetmeye Merih’i;
Sen cebinde kaybettin, güneş dolu tarihi! (Necip Fazıl)

Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan, yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır. - Mustafa Kemal Atatürk

Sevgi.
Mon 6 December 2021, 02:12 am GMT +0200
Esselamü Aleyküm. Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim
Rabb'im ilmimizi artırsın inşaAllah