- Su İle İstincâ

Adsense kodları


Su İle İstincâ

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Tue 12 April 2011, 03:00 pm GMT +0200

 Su İle İstincâ
Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:                       

Onun içinde öyle kimseler vardır ki: çok temizlen­meyi severler. (Tevbe/108)

Ensâr, emrolunmadıkları halde su ile istincâ yapıyorlardı. Şam yüce Allah bu âyetle onları övünce, Nebî (s.a) onların -ki onlardan bir kısmı Medine yakınlarındaki Kubâ' mescidinde bulunuyordu- yanlarına gitti ve sordu:

— Ey Ensâr topluluğu! Azîz ve celîl olan Allah temiz­lenmek hususunda sizi övdü. Ne yapıyorsunuz?

Onlar cevab verdiler:

— Bizler küçük ve büyük abdest yerlerini su ile yıkı­yoruz.

Bunun üzerine Rasûlullah kendilerine şu âyeti okudu:

Onun içinde {yani, Kubâ' mescidinde} öyle kimseler vardır ki: çok temizlenmeyi {yani, su ile istincâ yapmayı} severler, Allah da temizlenenleri sever.[60] (Tevbe/108)

-.  Bundan sonra Nebî (s.a) de, Müslümanlar da böyle yaptı.

Dedi: Daha önce kullanılmamış üç taş ile temizlendik­ten sonra (su ile yıkamak) farz değildir. Bunlar da maz-maza ve istinşak gibi Sünnettir. Bunu yapmayan kimse­nin de namazı olur. Fakat yıkamak daha efdaldir.

Dedi: Yellenen ya da uyuyan kimsenin su ile istincâ etme yükümlülüğü yoktur.

Mukâtil 'Atâ'dan şöyle dediğini rivayet etmektedir: "İbrahim'in (s.a) fıtratı itibariyle sahip olduğu ve bizim için sünnet olan on haslet vardır. Bunların beşi başta, be­şi de bedenin diğer bölümlerindedir. Baştaki sünnetler; mazmaza, istinşak, misvak kullanmak, bıyıkları kes­mek/kısaltmak ve saçı ortadan ayırmaktır. Bedenin diğer yerlerindeki sünnetler ise; istincâ, etek traşı olmak, sün­net olmak, koltuk altlarındaki kılları/tüyleri yolmak ve tırnakları kesmektir." [61]

 


[60] I/160a: Onun içinde {yani, Kubâ' mescidinde! öyle kimseler vardır ki: çok temizlenmeyi severler {yani, hades/[pislik]lerden ve cünüb-lükten temizlenmeyi} severler. Allah da temizlenenleri sever.

[61] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 46-48.