- Selamlaşma nasıl yapılır? Hükmü nedir?

Adsense kodları


Selamlaşma nasıl yapılır? Hükmü nedir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Tue 10 February 2015, 08:52 pm GMT +0200
Selamlaşma nasıl yapılır? Hükmü nedir?

Barış, rahatlık, esenlik demek olan selam, bir terim olarak Müslümanların karşılaştıkları zaman kullandıkları esenlik dileğini ifade eden özel sözlerdir.

 İslami uygulamada selamlaşma, taraflardan birinin diğerine “Selamün aleyküm” (selam, esenlik ve güven sizin üzerinize olsun) demesi; diğerinin ise: “Ve aleyküm selam” (Sizin üzerinize de selam, esenlik ve güven olsun) şeklinde cevap vermesi ile gerçekleşir.

 Dinimiz müslümanları kardeş ilan etmiş kardeşlik bilincinin yerleşip devam etmesi için de onlara bazı görevler yüklemiştir. Bu görevlerden biri de selamlaşmaktır.

 Kur’an-ı Kerim’de “Size bir selam verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı ile karşılık verin.” (Nisa, 4/86) buyurulmuştur.

 Selama misli ile karşılık vermek, “Selamün aleyküm” diyene “Aleyküm selam şeklinde; , “Selamün aleyküm ve rahmetullah” diyene ise “Aleyküm selam ve rahmetullah” şeklinde cevap vermekle olur.

 Selama daha iyisi ile karşılık vermek ise “Selamün aleykum” diyene, “Aleyküm selam ve rahmetullah” şeklinde; “Selamün aleykum ve rahmetullah” diyene de “Aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatühü” şeklinde karşılık vermekle olur.

 Hz. Peygamber (s.a.s.): “Amellerin hangisi daha hayırlıdır” diye soran kimseye “Yemek yedirmen ve tanıdığına-tanımadığına selam vermendir” (Buhari, İman, 18) buyurmuştur.

 Selamı teşvik eden bir başka hadis-i şerif de şöyledir: “Siz iman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de gerçek anlamda iman etmiş olmazsınız. Yaptığınız takdirde birbirinizi sevebileceğiniz bir şeyi söyleyeyim mi? Aranızda selamı yayınız” (Müslim, İman, 24).

 İki Müslüman karşılaştığında söze başlamadan önce selamlaşmalıdır. Rasulüllah (s.a.s.): “Selam, konuşmadan önce gelir” (Tirmizi, İsti’zan, 11) buyurmuştur.

 İslami adaba göre binekte olan yaya olana, yaya olan oturana, az olanlar çok olanlara, küçük büyüğe selam verir (Tirmizi, İstihsan, 14).

 Bir gruptan ayrılırken ayrılan kişi de geride bıraktıklarına selam verir. Rasulüllah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Biriniz bir meclise vardığında selam versin. Oturduğu meclisten kalkmak istediği zaman da selam versin. Önce verdiği selam, sonraki selamından daha üstün değildir.” (Ebu Davud, Edeb 139; Tirmizi, İsti’zan 15).



Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

halim
Wed 18 November 2015, 11:30 pm GMT +0200

 Hz. Peygamber (s.a.s.): “Amellerin hangisi daha hayırlıdır” diye soran kimseye “Yemek yedirmen ve tanıdığına-tanımadığına selam vermendir”

İnşaallah Efendimizin sünnetine binaen birbirini ilk gördüğünde ve ayrılırken birbirine selam veren birbirinden selamını esirgemeyen birbirini seven hayırlı kullardan olmak duasıyla...

Allah razı olsun

damla6d
Wed 18 November 2015, 11:30 pm GMT +0200
Selamun aleykum. Ben her zaman aslında haftaiçi arkadaşlarımla hocalarımla selamlaşırım.Bana bir selam verilirse de hemen karşılık olarak Aleykum Selam derim.Zaten ilim dünyasında da deriz her gün.Selamun aleykum diyerek konuya yazı yazarız.Allah razı olsun.

Bilal2009
Thu 19 November 2015, 02:33 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  İslam dini esenlik yani selam dinidir. Rabbim(celle celalühü) bizleri selamı yayanlardan eylesin.

Kevšer
Thu 19 November 2015, 05:35 am GMT +0200
Ve Aleykümüsselăm. Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim. Allah'ın selamını almak ve vermek ne büyük şereftir biz kullara. Rabbim bizleri herdaim bilinçli kullarından eylesin inşaAllah.

Yağmur Gümüş 8-B
Thu 19 November 2015, 01:56 pm GMT +0200
Bismillah...
Selam alıp vermenin bazı kuralları vardır. Selamün Aleykum şeklinde verilen selama Aleykum Selam şeklinde cevap vermesi gerekir...
Allah cc. paylaşım için razı olsun...

Alican 7-B
Thu 19 November 2015, 04:55 pm GMT +0200
Ayetlere göre selam alıp selam vermenin kuralı vardır.
Bu ise selam verirken selamun aleyküm şeklinde selam verirken aleyküm selam şeklindedir. Yolda gördüğümüz tanıdığımız kişilere selam verelim almaz iseler kendimiz içinden Aleyküm selam şeklinde kendi selamımızı almamız lazım.

melda 6D
Thu 19 November 2015, 05:20 pm GMT +0200
Selamün aleyküm ve rahmetullah...
Selamlaşmak günümüzde eskisi kadar yaygın değil yaygınlaştıralım inşallah... Çok sevdiğim bir Hocam hep " Önce selam sonra kelam." der çok da doğru söyler.

Edanur 8/D
Thu 19 November 2015, 05:21 pm GMT +0200
Selam vermek sünnet almak ise farzdır.Yolda gördüğümüz müslüman kardeşimize tanımasak bile selam vermeli verilen selamı da almalıyız. Cümleten Selamun Aleyküm. Allah c.c razı olsun

halim
Tue 30 August 2016, 07:55 am GMT +0200
Hz. Peygamber (s.a.s.): “Amellerin hangisi daha hayırlıdır” diye soran kimseye “Yemek yedirmen ve tanıdığına-tanımadığına selam vermendir”

İnşaallah Efendimizin sünneti ve Allahın selamı üzerine amel edip yaşayanlardan oluruz.

Allah razı olsun

ceren
Tue 30 August 2016, 02:16 pm GMT +0200
Aleykümselam.Tanıdığın yada tanımadığın insanlara allah rızasını gözeterek konuşmaya başlamadan önce selam verip,selam alan ve allahın rahmetine kavuşan kullardan olalım inşallah...