- Mubah Olan Gıybet

Adsense kodları


Mubah Olan Gıybet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Fri 11 June 2010, 01:48 pm GMT +0200
4- Mubah Olan Gıybet

 

Açıktan günah işleyenlerin gıybetidir. Fasıkların ve bid'at ehlinin gıybetidir. Bunu anlatanın amacı, halkı onla­rın şerrinden korumak olmalıdır. Fakat caiz olan durumlar­da bile gıybetten kaçınmak gerekir. Çünkü helâl olan bir ameli harama girmek korkusuyla terk etmek takvanın gere­ği olup takva ehline yakışan da budur.

Gıybetin müslümar. hakkında sakıncalı olması üç sebep­tendir. Bunlar; eziyet, Allah'ın yarattığım ayıplamak ve vak­ti boş yere geçirmektir.

Gulinur
Fri 11 February 2011, 09:20 pm GMT +0200
      Bir kişi hakkındakötü şeyler de söyleseniz gıybet sayılmayan yerler de var..
   Mesela bir tanıdığınızın kızı ya da oğlu evlenecektir..Evlilik için bir aday gelir..bilirsiniz ki o  kişi kötü huyları olan birisidir..sorarlarsa eğer,bildiğinizi araya nefsinizi karıştırmadan anlatmanız gerekir..Bu gıybet değildir..

   Veya iş kurulacaktır..Ortak olunacaktır..tarafları tanıyorsaniz uyarmak adına söyleyecekleriniz gıybet değildir..

   Önemli olan kalbin niyeti..İşin içerisine nefis girmemeli..Ve konuşmanız gerekli olmalı..İstişare amaçlı olmalı..

  Güzel paylaşımdı..Allah razı olsun..

muhsin iyi
Sat 22 October 2011, 11:26 am GMT +0200
                            Gıybet, Gıybet Etme, Gıybet Nedir?
Şeref, haysiyet ve namus gibi manevi kavramlar para ile satın alınamazlar. Bunlar Allah’ın (c.c.) Müslümanlara dünyada verdiği manevi armağanlardır. Bir Müslüman’ın manevi kişiliği bu kavramlardan oluştuğu için o muhteremdir. Her türlü saygıya değerdir. Hiçbir biçimde incitilmemelidir.

İnsanın şeref, haysiyet ve namusunun en büyük düşmanları iftira ve dedikodudur. Dinimiz bu ikisini büyük günahlardan saymıştır. Dedikoduya gıybet de denir.

Hiçbir Müslüman’ın diğer bir Müslüman’ın arkasından hoşlanmayacağı şeyleri konuşması doğru değildir. Bu gıybettir. Gıybet büyük günahlardandır.

Bazıları da gıybet ile iftirayı birbirine karıştırırlar. Ama derler, bu hoş olmayanlar şeyler o kişide var. Evet, var olduğu için gıybettir. Yok olsa idi, iftira olacaktı ki, bu daha büyük bir günahtır.

Gıybet günahını işleyen kişi, genellikle kendisini savunmak amacıyla, ben bunları onun yüzüne karşı da söylerim, diyerek kendisine bir haklı gerekçe bulmaya çalışır. Ama yine de yaptığı şey, bir gıybettir, Kuran-ı Kerim’in ifadesiyle “Ölmüş kardeşinin cesedini dişlemek (Hucuret suresi, ayet 12)”ten ibarettir. Gıybetini yaptığı kişinin günahını yüklenmektedir. Kul hakkı olduğu için kişi tövbe etse de ahirette, oğlun babasından-annesinden kaçtığı, herkesin kendi derdine düştüğü, kimsenin kimseye yardım edemeyeceği o sıkıntılı günde, gıybetini yaptığı kişiye sevaplarını verecek veya onun günahlarını üzerine alacaktır.

Dünyada hiçbir yasa ve ahlak kuralı böyle güçlü bir yaptırımla insan şeref, haysiyet ve namusunu koruma altına almamıştır. Buna güç de yetiremeyecektir. Çünkü insanların çenesini ancak din gibi güçlü bir kurum etki ve baskı altına alabilir. Belki de İslam’ın şeref, haysiyet ve namusa gösterdiği bu özen ve titizlik tüm insanların gelecekte bu dine girmeleri için bir vesile olacaktır. Çünkü insanlar, devrimleri ve toplumsal değişimleri hep insan hak ve özgürlükleri lehine yapmıştır. Dünya tarihine baktığımızda bugüne değin pek çok büyük inkılâbın ve toplumsal değişimin gerçekleştirildiğini görürüz. İnsanlık bu konuda hep ileriye doğru gitmiştir. Çünkü her geçen yıl insanların, toplumların eğitim seviyeleri ileri derecelere doğru gitmektedir. Eğitim seviyesindeki bu gelişme kişilerin ve toplumsal sınıfların temel hak ve özgürlükleri konusunda daha çok aydınlanmasına ve arayışlarına neden olmaktadır. Örneğin Fransız İhtilali sonucu ilan edilen İnsan ve Yurttaş Hakları Beyannamesi’nde insanlar yasalar önünde eşitlik gibi büyük bir hakka kavuşmuşlardır. Dünyada köleliğin kaldırılması da böyle büyük adımlardan birisidir.

Gıybet bu tür bir inkılâpla ve toplumsal değişimle ortadan kaldırılamayacak bir durumdadır. Çünkü insan doğasının (nefsinin) zafiyetinden kaynaklanmaktadır. Ceza yasalarının da bu konuyu çözemeyeceğini düşünüyorum. Tüm insanlar adeta İslam dininin gıybet hükmüne susamış gibidir.
 
Müslüman’a şeref, haysiyet ve namus güvencesini veren dinidir. İslam dini emir ve yasakları ile kişiyi hem bu dünyada hem de ahirette yüceltir.

Bir Müslüman şerefini, haysiyetini ve namusunu İslam’ın emir ve yasaklarından alır. Dinine sahip çıkan bu değerlere de kavuşur. Onun emir ve yasaklarını çiğneyen manevi kişiliğinde ilgili değerlere de zarar verir.

İnsanın fikir özgürlüğü şahsiyetleri isim vermeden ve ima etmeden vardır. Kuşkusuz bir insanın olumsuzlukları dile getirilecekse bu o kişinin uygun bir ortamda yüzüne karşı yapılmalıdır. Böylelikle o kişiye de savunma hakkı verilir.

Gıybetin artık meşru olduğu durumlar da vardır. Günahları açıkça işleyen kişilerin (fasıkların) gıybeti caizdir. Zira Müslümanların bu kişilere karşı önlem alması ve uyanık bulanması gerekir.  Tabii bunun da bir ölçüsü bulunmaktadır. Müslüman diğer Müslümanlara karşı anlayışlı ve kusurlarını örtücü olmalıdır. Bu diğer Müslüman katagorisi içerisinde çeşitli günahların pençesinde bulunan ve ibadetlerini ihmal eden kardeşlerimiz de bulunabilir. Bunların çeşitli zaafları da olabilir. Bunlarla ilişkide zarar görebilecek kardeşlerimizi onlara karşı uyarmak, günahlarını ve zaaflarını söylemek gıybet değildir. Fakat durup dururken alay etmek ve küçük düşürmek için Müslüman kardeşlerin günahlarını ve zaaflarını dile getirmek büyük günahlardandır. Nasıl Allah bizlerin günahlarını El-Settâr güzel ismi ile örtüyorsa biz de aynı ahlak kuralı ile diğer Müslüman kardeşlerimize karşı böyle olmalıyız.

Peygamberimizin bir hadis-i şeriflerinde dile getirdiği üzere bir Müslüman kardeşimizle alay ettiğimizde alay ettiğimiz husus başımıza gelmedikçe bu dünyadan göçmeyeceğimizi unutmamalı, buna göre nefsimize hâkim olmalıyız.
Muhsin İyi


Rüveyha
Tue 28 January 2014, 06:56 pm GMT +0200
rabbim bizleri insanlara eziyet etmekten , zamanımızı boşu boşuna geçirmekten ve rabbimize şükürsüz bir anımızdan muhafaza buyursun.

7/C
Fri 21 March 2014, 09:49 pm GMT +0200
      Bir kişi hakkındakötü şeyler de söyleseniz gıybet sayılmayan yerler de var..
   Mesela bir tanıdığınızın kızı ya da oğlu evlenecektir..Evlilik için bir aday gelir..bilirsiniz ki o  kişi kötü huyları olan birisidir..sorarlarsa eğer,bildiğinizi araya nefsinizi karıştırmadan anlatmanız gerekir..Bu gıybet değildir..

   Veya iş kurulacaktır..Ortak olunacaktır..tarafları tanıyorsaniz uyarmak adına söyleyecekleriniz gıybet değildir..

   Önemli olan kalbin niyeti..İşin içerisine nefis girmemeli..Ve konuşmanız gerekli olmalı..İstişare amaçlı olmalı..

  Güzel paylaşımdı..ALLAH razı olsun..

              Haklısınız hocam size katılıyorum;

sümeyra
Sat 22 March 2014, 05:47 am GMT +0200


       Bu konuyu hergün birkaç kez okusak ta yeterli olmayabilir..Rabbim bizi ahirette müflis durumuna düşmekten korusun inşaallah..

ebu avane
Sat 22 March 2014, 02:12 pm GMT +0200
Helal de olsa gıybet yapmak bence alışkanlık kazandırır. Bu sefer sürekli olarak eleştirisel bir bakış acısı kazanmış olur insan alışkanlık haline gelince de bundan kurtulmak güç hale gelir en iyisi uzak durmak.

8/A
Sat 22 March 2014, 02:28 pm GMT +0200
ESSELAMÜ ALEYKÜM VE RAHMETULLAHİ VE BEREKATUH....
Gıybetin her türlüsü haramdır...
Ve insan gıybetin günahının
ne kadar çok olduğunu bilseler....
Bence kesinlikle yapmaya tennezzül bile
ETMEZLER(...)

reyyan
Mon 24 March 2014, 11:29 am GMT +0200
A.s.. kardeşim, gıybet, gıybet yapan kişiye en çok zarar verdiğinden dolayı sakınılması elzemdir.

8-D fatma zehra
Mon 14 April 2014, 03:07 pm GMT +0200
 çok doğru açıktan günah işlemekte gıybettir

cerendemir
Mon 14 April 2014, 04:56 pm GMT +0200
Bilgiler için Allah razı olsun. Sümeyra ablaya da katılıyorum.Gıybet yapmak için değilde birisini uyarmak amaçlı da birin den bahsedebiliriz.

burcu113
Mon 6 April 2015, 01:53 pm GMT +0200
Allah bizleri eziyet etmekten,Allah'ın yarattığını ayıplamaktan ve boş vakit geçirmekten esirgesin.
İnşallah gıybetten uzak dururuz.AMİN.

AyşeSungur7-B
Tue 7 April 2015, 04:50 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm ve Rahmetullah,
Her ne olursa olsun gıybet yapmazsak bizim için daha iyi.Gıybetin her türlüsü günahtır fakat böyle istisnai durumlar olabiliyor.
Paylaşım için teşekkürler.Allah razı olsun.

mevlüde06
Wed 5 August 2015, 04:35 pm GMT +0200
Ve laeykumusselam ve rahmetullah;En güzeli gıybete hiç bulaşmamak.helal duurmlarda dahi dikkatli davranmak.
Allah razı olsun Reyyan abla.güzel bir paylaşımdı

halim
Wed 5 August 2015, 06:10 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; Yarabbi her amelimizde rızayı ilahiyi gözeten her daim allahın rızasını gözeten insanlardan olmayı nasip et bizi hakikatten ayırma bizleri cemalullahla serefyar eyle efendimize komşu eyle inşaallah...

Allah razı olsun

saniye
Wed 5 August 2015, 09:12 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Giybetin mubah olduğu yeri de öğrendik. Rabbim razi olsun.

muratyiğit7-b
Wed 21 October 2015, 09:08 pm GMT +0200
Selamün aleyküm gıybet denildiğinde en dikkat edilmesi gerekilmesi gereken sözcüktür . Çünkü eğer dikkat edilmesse çok günahı vardır.

fatmakaradere 7B
Wed 2 December 2015, 07:25 pm GMT +0200
لَايُحِبُّ اللّهُ الْجَهْرَ بِالسُّوءِ مِنَ

الْقَوْلِ اِلَّا مَنْ ظُلِمَ وَكَانَ اللّهُ سَميعًا عَليمًا

Nisa/148: Allah, zulme uğrayanların dışında, çirkin sözün açıkça söylenmesinden hoşlanmaz. Allah her şeyi hakkıyla işiten, hakkıyla bilendir.

يَا اَيُّهَا الَّذينَ امَنُوا اجْتَنِبُوا كَثيرًا مِنَ الظَّنِّ اِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ اِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا اَيُحِبُّ اَحَدُكُمْ اَنْ يَاْكُلَ لَحْمَ اَخيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللّهَ اِنَّ اللّهَ تَوَّابٌ رَحيمٌ

Hucurat/ 12: Ey iman edenler! Zannın bir çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerini arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir

rabiayldz
Tue 19 April 2016, 07:05 pm GMT +0200
Ve aleykümselam ve rahmatululahi ve berakatuh.Gıybet edenin yanında bile durmamamlıyız.Ama gıybet edenleri de gıybet etmemesini söylemeliyiz.Eğer gıybete devam ediyorsalar ordan uzaklaşmalıyız.Rabbim bizleri kötü şeylerden uzak eylesin.

Allah c.c razı olsun.

damla6d
Tue 19 April 2016, 07:10 pm GMT +0200
#Esselamu aleykum..Hangi durumda olursak olalım gıybetten sakınmalıyız..Uzak durmalıyız..Gıybet edenlerden uzak durmalıyız..Rabbim bizi gıybetten sakındırsın inşAllah..Rabbim razı olsun..##

HALACAHAN
Wed 20 April 2016, 03:24 pm GMT +0200
Aleykum selam.. Giybet hem dünya ben ahiret hayatımızı mahveden ve bu sebeple de Rabbimizin haram kıldığı davranıştır..

ceren
Thu 21 April 2016, 12:22 am GMT +0200
Aleykumselam.Mubah olan giybet kisinin gunahi apacik işlemesinden kaynaklanir.Ama bu durumda bile rabbim giybetden kacininiz demistir.Giybetin her halinden kaçınan ve gunahtan kendini ali koyan kullardan olalim inşallah...

Yağmur Gümüş
Thu 21 April 2016, 01:12 pm GMT +0200
Bismillah...
Rabbim sen bizleri gıybetten, iftiradan, yalandan ve suizandan koru. Onları yapmaya sebebiyet verme inşallah..
Allah cc. razı olsun.

Bilal2009
Thu 21 April 2016, 07:30 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Rabbim bizleri her türlü gıybetten sakınanlardan eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.

halim
Thu 21 April 2016, 08:05 pm GMT +0200
Esselamu aleykum; İnşaallah bizlerde bu hasletin bize mubah olan kısmında kalır rabbimizin rızası dışına çıkmaz ve bu vesileyle Allahın rızasına mazhar oluruz.

Allah razı olsun

✿ Sevgi ✿
Thu 21 April 2016, 08:12 pm GMT +0200
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Gıybetin her türlüsünden uzak eylesin Mevlam bizleri inşaAllah. Amin

HALACAHAN
Tue 27 September 2016, 08:10 pm GMT +0200
Maddi ve manevi kirlere  sebep olan giybetin her turlusunden sana sığınıyoruz ..Sen koru bizleri ..Nefsimizin şerrinden koru bizleri ..Amin..

HALACAHAN
Fri 10 February 2017, 01:43 pm GMT +0200
Rabbım hoslanmadıgın her seyden bızlerı uzak eyle . Bizlere yardum eyle

Eminegül
Mon 22 October 2018, 11:49 pm GMT +0200
Fasıkı konuşarak elimize ne geçecek.peygamberimiz kimi kınarsan kınadığız davranışı yaşamadan ölmezsiniz buyuruyor.Ohalde mümkün derece insanda sakınmak en güzeli burdada vurgulandığı gibi