- Kulun Amelleri Allahın Nimetlerinden

Adsense kodları


Kulun Amelleri Allahın Nimetlerinden

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
neslinur
Sun 18 July 2010, 04:02 pm GMT +0200
بســـم الله الرحمن الرحيم
 
 
Kulun Amelleri Allah'ın Nimetlerinden Birine Bile Karşılık Olamaz
 

 
Bununla Zeyd b. Sabit ile İbn-i Abbas'ın hadisinden Ebu Davud'un rivayet ettiği hadisin manası açıklanmış olur. Şüphe yok ki, Allah Teala, gök ehline ve yer ehline azab etmiş olsaydı, onlara zulüm etmeksizin azab etmiş olurdu. Onlara rahmet etmiş olsaydı, rahmeti onlar için amellerinden daha hayırlı olurdu.

Sahih-i Buhari'de zikredildiğine göre, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

"Ashabım! sizden hiç birinizin ibadeti kendisini kurtaramaz" buyurdu. Bunun üzerine ashab:

"Ya Resulullah! Seni de mi ibadetin kurtaramaz?" diye sorduklarında Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

"Evet beni de. Ancak beni Allah'ın fazlı ve rahmeti bürümüştür." buyurdu. Çünkü kulun amelleri Allah'ın nimetlerinden bir nimetine bile karşılık olamaz.

Fukahadan bazısının:

"Bir kimse hamd nevilerinin en faziletlisi ile Allah'a hamd edeceğine yemin etse, yemininde durması için "Elhamdülillah hamden yuvafi ni'amehu ve yukafi mezidehu" demesidir" sözü hadis-i şerif değildir. Sahabeden birinin sözü de değildir. Ancak Adem aleyhisselamdan nakledilmiş israiliyattandır.

Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'dan sahih olarak rivayet edilmiş olan şu duadır:

"Elhamdülillahi kesiran, tayyiben, mübareken fihi, gayre mekfiyyin vela müveddein vela müstağnen anhu, Rabbena".

Bir kulun hamdinin ve şükrünün, Allah'ın nimetlerinin hepsinin karşılığı olması şöyle dursun bir nimetinin bile karşılığı olması mümkün değildir. Kulun fiili, ve hamdi, nimetin artmasına karşılık olamaz. Fakat bazı fukahanın zikrettiği hamd, sahih olacak bir vecih üzere hamdolunur. Şöyle ki:

"Nimetlere karşılık olacak ve nimetlerin artmasına denk olacak bir şekilde Allah Teala'ya hamd etmektir (Her ne kadar kulun bu hamdi yapmaya gücü yetmese de).

Nitekim bir kulun:

"Allah'ım! yerlerin göklerin dolusu, bunların arasının dolusu, bunların dolusundan sonra senin dilediklerinin dolusu, kumların, toprakların, çakılların, yağmur damlalarının, canlı varlıklarının nefeslerinin, yaratmış olduğun ve yaratacağın bütün varlıkların adedince sana hamd olsun" demesi Allah'ın layık olduğu hamdden haber vermesidir. Yoksa kulun yapacağı hamdden değildir.