- Kaç çeşit yemin vardır, yemin çeşitleri nelerdir?

Adsense kodları


Kaç çeşit yemin vardır, yemin çeşitleri nelerdir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Mon 9 February 2015, 07:11 pm GMT +0200
Kaç çeşit yemin vardır, yemin çeşitleri nelerdir?

Üç çeşit yemin vardır. Bunlar; yemin-i lağv, yemin-i ğamus ve yemin-i mün’akidedir. Yemin-i lağv; bir şeyin doğru olduğu zannedilerek veya ağız alışkanlığıyla yapılan yemindir. Kişinin birini görmediği halde gördüğünü zannederek “Vallahi gördüm.” veya yemin kastı olmaksızın yemin sözlerini söylemesi, yemin-i lağv olarak kabul edilmiştir. Bu şekilde yapılan yeminden dolayı keffaret gerekmez. Kur’an-ı Kerim’de, kasıtsız olarak ağızdan çıkıveren yeminlerden dolayı kişinin sorumlu tutulmayacağı bildirilmiştir (Bakara, 2/225; Maide, 5/89). Bununla birlikte, ağız alışkanlığıyla konuşurken sıkça yemin edenlerin, bu alışkanlıklarından vazgeçmek için çalışmaları gerekir.

 Yemin-i ğamus; yalan yere edilen yemindir. Bir kimsenin olmamış bir şey için bilerek olmuş diye veya olmuş bir şey için bilerek olmadı diye yemin etmesidir. Bu en büyük günahlardan biridir (Buhari, Eyman 16; Müslim, İman 220). Böyle bir yemin keffaretle telafi edilemez. Bu şekilde yemin eden kişi, bilerek ve Allah’ın adını anarak yalan yere yemin ettiği için, pişman olarak, bir daha böyle bir hataya düşmemek üzere Allah’tan af dilemesi gerekir. Yalan yere yaptığı yemin sebebiyle başkasının hakkının zayi olmasına sebep oldu ise, bu zararı tazmin edip onlardan helallik istemelidir.

 Yemin-i mün’akide; mümkün olan ve geleceğe ait bir şeyi yapmak veya yapmamak üzere yapılan yemindir. Bir kimsenin şu işi yapacağım veya yapmayacağım diye yemin etmesi böyledir. Bu yeminin Allah’ın isimlerinden biriyle veya O’nun sıfatlarıyla yapılmış olması gerekir. Allah ve sıfatları dışında başka şeylere yapılan yemin, bu yemin kapsamına girmez (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, III, 47). Bu yemini eden kişinin, dinin yasakladığı bir şeyi yapmaya veya emrettiği bir şeyi terk etmeye yönelik olmadıkça ettiği yeminin gereğini yapması gerekir. Yeminini bozarsa keffaret öder (Merğinani, el-Hidaye, II, 72-75).


Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

Fatma6969
Sat 6 October 2018, 10:01 pm GMT +0200
Yemin i Ğamus belliki en tehlikeli olan yemin, Allah korkusu olan bir müslüman yalanın hiçbir çeşidine bulaşamaz ve yemin ederkende dikkatli olur. Rabbim yalancılarıların şerrinden korusun bizleri...

Sevgi.
Sun 7 October 2018, 12:45 am GMT +0200
Esselâmü Aleyküm. Rabbim bizleri yeminin her türlüsünden uzak duranlardan eylesin inşaAllah
  Bilgiler için Allah Razı olsun

Bilal2009
Sun 7 October 2018, 01:22 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

Zehra.hunerli
Thu 18 October 2018, 02:35 am GMT +0200
Günluk hayatta yemini laģv i cok duyuyoruz ...dil alismis malesefki kullaniyoruz ..Rabbim birakmayi nasip eylesin dikaat etmek gerek..bunun kuranda gunah olmadigini belirttigini bilmiyordum Allah razi olsunn...