- İslâmdan Önce Dünya'nın Durumu

Adsense kodları


İslâmdan Önce Dünya'nın Durumu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Tue 20 July 2010, 02:53 pm GMT +0200
İslâm'ın Koyduğu İnsanî Hedeflere, Batılılar Asırlar Sonra Ulaşabildiler
 

İSLAM'IN İNSANA VERDİĞİ TEMEL HAKLAR NELERDİR?

 

Mehmet DİKMEN

 

İslâm'dan Önce Dünya'nın Durumu
 


İslâm'da insan haklarına verilen değeri anlayabilmek için, dünyanın İslâm'dan önceki durumuna kısaca bir göz atmak fay­dalı olacaktır. Şöyle ki:

1- Dünya yüzündeki bütün devletler, monarşi ile idare edilmekteydi. Başta bulunan kral, hükümdar veya imparator, idare ettiği halk üzerinde tam bir yetki sahibiydi, istediğini asar, dilediğini sürer, kimseye karşı yaptıklarından hesap vermek zo­runda kalmazdı.

2- İnsanlar sınıflara ayrılmıştı. Hükümdarın yalan çevresi, akraba ve hısımları (asilzadeler) imtiyazlı bir sınıftı. Bunun ya­nı sıra horlanan, hakları çiğnenen geniş bir halk kitlesi de, ayrı bir sınıfı meydana getirirdi. Sınıflar arasında derin uçurumlar vardı.

3- Kölelik en vahşî bir şekilde uygulanıyordu. İnsan hay­siyeti, ayaklar altına alınmıştı.

4- Üstünlük Ölçüsü. İnsanlar ırk ve renklerine göre farklı muamelelere maruz kalır, soy sop üstünlüğü, yegâne üstünlük ölçüsü kabul edilirdi. İnsanlar akıl, bilgi, kabiliyet, ahlâk ve fa­ziletlerine göre değerlendirilmezdi.

5- Temel hak ve hürriyetlerin hiçbiri yoktu. Din ve vic­dan hürriyeti, mülkiyet hakkı, mesken edinme hürriyeti, fikir hürriyeti gibi temel hak ve hürriyetlerin hiçbirisi, sıradan bir va­tandaş için sözkonusu değildi. İnsanlar inanç ve fikirlerinden dolayı olmadık zulüm ve eziyetlere mâruz bırakılırlar, vicdanlar baskı altında tutulurdu.

6- Hukukun temel prensipleri ayaklar altındaydı. Hukuk­ta eşitlik, kânun hâkimiyeti, cezaların şahsîliği ve kanuniliği gi­bi temel hukukî mefhumların hayal edilmesi bile imkânsızdı. Bağımsız ve tarafsız bir yargı adaletinden söz edilemezdi. Şahsî arzu ve emirler kanun yerine geçer, aynı suçu işleyen farklı sı­nıflara mensup kişilere farklı cezalar uygulanırdı.[328]

ceren
Mon 1 August 2016, 08:10 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim tum musluman alemini islam ile sereflendirsin.Hakikate erdirip yolundan ayirmasin inşallah...

Yağmur Gmş
Tue 2 August 2016, 10:16 am GMT +0200
Bismillah...
İslam ile dünya aydınlanmıştır. İnsanlar bunu daha fark ettiğinde ve uygulamaya koyduğunda dünya daha güzel ve aydın olacaktır.

yagmur_7-c
Tue 2 August 2016, 11:52 am GMT +0200
Ve aleykum selam
Islamiyet. Öncesinde insanlar artık ne oldu bilmez haldeydi...Köleler ve sınıf yönetimi vardı ...Bu sebeple insanlara eşya.gibi davranılıyor idi...Rabbim bu durumuna bir daha getirmesin inşallah....

HALACAHAN
Fri 5 August 2016, 01:17 pm GMT +0200
Dinimizin gelmesinden önce vahşice insanlara muamele ediliyordu ..Merhametli insan sayısı azdı..Ancak ıslamiyet ile Efendimizin tebliği ile insanlar bilinclendi imamının gücü merhemetsizligin önüne geçti ve insanlık mükemmel bir kıymet kazandı ..