- İlk kadın muçdehit ve Kurani Kerim mutercimi

Adsense kodları


İlk kadın muçdehit ve Kurani Kerim mutercimi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Tue 24 August 2010, 06:21 pm GMT +0200
İlk Kadın Muçdehit Ve Kurani Kerim Mutercimi


      İranlı bir bayan olarak bilinen Hacı Seyyide Nusret Begum Emin 1886 da Isfahan’da doğdu.Babası Hacı Seyyid Muhammed Ali Eminutuccar İsfahani kuvvetli inançları olan takvalı ve cömert bir adamdı. Kendisini henüz daha  4 yaşındayken ablasıyla birlikte kuran öğrenmesi için okula yollayan annesi  asilzade, dindar ve yardımsever bir bayandı.

      Genç kızların sadece kuran okumalarına izin verildiği ve okula sürekli devam etmeleri yasaklandığı zamanlarda o daha 4 yaşındayken annesi tarafından okula yollanıp, kuranın ilahi kelamıyla tanıştırılıyor.

    11 yaşına kadar Arapça öğrenmeye devam ediyor.”Ben çok küçükken, diğer çocuklarla oynayacak bir yaştayken; yalnız kalmayı ve düşünmeyi tercih ettim çünkü çok önemli bir şeyi kaybetmiş gibi hissediyordum.Hatta normal sohbet ortamlarında bile din yolunu nasıl kat edeceğimi düşünürdüm.” Diyor.

     Emin hanım kuvvetli bir içtihat yetisine sahip olup;  hocaları olan Ayetullah Hacı  Şeyh Abdul Kerimi Hairi Yezdi (Kum İlmiye Havzasının kurucusu), Ayetullah Seyid  Muhammed Kazim Şirazi, Ayetullah İbrahim Huseyni  Şirazi  İstihabanati, Hacı  Şeyh Murteza Mazahari  Necefi İsfahani  zamanının  büyük alimlerindendi.

    15 inde kuzeniyle evlendi fakat bu evlilik derslerine devam etmesine engel oldu. Allahu Tealanın bu Mukarreb kulunu eğitmek için ona verdiği imtihanlardan biri de çocuklarını onun elinden almasıydı. Öyle ki sekiz çocuğu çeşitli nedenlerden dolayı genç yaşlarda birer birer vefat etti , çocuklarından sadece bir tanesi hayatta kaldı. Bunların birisinde, hocası Ayetullah Necef Abadi diyor ki ben daha yeni çocuğunuzu kaybettiğiniz için ders vermeye gelmeğe utanıyorum  demiştim. O ise cevabında şöyle demişti: “ Asıl ben Rabbimden utanıyorum ki üç gün oldu hala bir şey okuyamadım. Çocuğa gelince; Allah bir emanetti vermişti geri aldı...”

     Amansız baskılar arasında hukuk, psikoloji, mistizm, ilahiyat, kurani tefsir, Arap dil bilimi, gramer içerikli farklı dinsel öğeler üzerinde çalıştı.Despot   pehlevi rejimi zamanında Emin hanım evinde farklı dini bilimlere çalıştı.

    Bu dönemdeki bayanların eğitimine yönelik çeşitli engellemelere rağmen; Emin hanım öğrenimine en yüksek derecede devam etti.En sonunda kırk yaşındayken bilgisi ve mahareti devrinin otoriteleri tarafından onaylandı ve kendisine içtihat derecesi verildi.

    Bu zamandan hayatının son zamanlarına kadar  hayatını değişik kitaplar yazmaya, dini öğrenme ve öğretme kurslarına ve insanların dini sorularını cevaplamaya vakfetti.

Yazdığı bazı kitaplar bunlardan ibarettir.

1- Kuranı Kerim Tefsiri “ Mahzanul İrfan”

2- 96 cilt olup Arapça bir eser olan “Nafahat-ul Rahmaniyyeh” (Rahmani Nefesler)

3- Evliyanın Allah’a doğru  Batini Yolculuğu

4- Yeniden Dirilme (Mead) ve insanın son yolculuğu

5- Saadet Hali ve Din  Kardeşlerine Bazı Tavsiyeler

6- Hukuk kurallarını anlatan  ve Arapça bir eser olan Erbaini Haşimiye  “Haşimiden Kırklar”

7- Hukuk kurallarını anlatan  ve Arapça bir diğer eseri olan “Camiü'ş-Şitat”  (Saadetlerin Tümü)

8- Bir çok üniversite ve bilim merkezlerinde ders kitabı olarak işlenen “Ahlak”

9- İmam Ali bin Talib (as.) ın faziletleri hakkında yazılmış “Mahzenul La’alee” (Mücevherler Hazinesi)

   Huccetül İslam Seyyid Nusret Begum Emin 1965 de Isfahanda tüm öğretmenlerin bayan olduğu ve seçkin öğrencilerin bulunduğu hz Fatime sa. Üniversitesinde ders vermeye başlıyor.

    Sahasındaki harikulade ilmiyle; kendisini dünyaya bir çok maniye rağmen öğrenimine devam eden, en  yüksek dereceye ulaşan ve yolun zeminini  kendi yolundan yürüyenler için düzenleyen birisi olarak ispat ediyor.

Bu esnada Isfahan islami tebliğ merkezinin verdiği dini ve kurani tefsir derslerini idare edip, birçok sene öğretime devam ediyor.Huccetil islam Emin hayatının baharını ilim ve bilime sahip hanımları ve genç kızları yetiştirmek için harcıyor.

     97 sindeyken 1983 de ölüyor.Bu dindar ve takva ehli iranlı  hanım  doğduğu şehir olan isfahanda defnediliyor.     

    Ayetullah Şeyh Muhammed Rıza Necefi buyuruyor ki; “Benim için her yönüyle Hz Fatıma (a.s)'ın takipçisi olan bu bilgili ve asil hanıma,   hadis, hukuk ve dua kitaplarından ders vermesine izin verdim.Bu muçdehite bayan İsfahanda, Fatıme üniversitesi adında  bir üniversiteye yerleşti.Fazilet  sembolu olan bu hanım yaşamındaki tüm imkanlarını ve yeteneklerini dinin yayılması için sarfetti.1983 senesinde vefat ettiği  öğrenildi.Hatırasını saygıyla yad ediyoruz.”

     “Makhzan ul-Erfan fi Feqhel Qur'an “  kitabı çok yönlü bir tefsir olup, 15 ciltlik bir seriye sahiptir.İlk iki yönlü Kurani tefsirlerin ardından (üçüncüsünü de içeriyordu) ,Emin hanım çok fazla yaşamayacağını hissettiğinde 30. sureyi tefsir etmeye başladı.Fakat ömrünün sonlarına doğru Kuranın harika bir tefsirini  yapmaya başlamıştı.Başından sonuna kadar dünyadaki tek bayan mütercimdir.

    Merziye HAKLI