- Hz. Süleyman Sebe kraliçesi ile evlendi mi?

Adsense kodları


Hz. Süleyman Sebe kraliçesi ile evlendi mi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 5 May 2011, 04:25 pm GMT +0200
d- Hz. Süleyman Sebe' Kraliçesi İle Evlendi Mi?




Kur'an, Sebe' kraliçesinin müslüman olmasını söylüyor ve konuyu kapatıyır. Onunla ilgili daha başka bir bilgi vermeyi ge­reksiz görüyor.

Hz. Süleyman'ın onunla evlenip evlenmediği meselesi önemsiz olduğu gibi, kesin bir şey söylemek te mümkün değildir. Çünkü elimizde bunu isbat edecek sağlam bir dayanak yoktur.

Hz. Süleyman hakkında bilinen bir kanaatin yanlışlığına işaret etmek üzere bu başlığı koyduk. Bu konuyu kısaca açıkla­mak istiyoruz.

Söylentiye göre Belkıs'ın babası bir cin imiş. Bu nedenle kendisinin kadın mı erkek mi olduğu belli değilmiş. Bacakları da eşek bacağı gibi kıllı, ayağı da katır tırnağı imiş. Hz. Süley­man işte bu söylentini doğru olup olmadığını anlamak için içi su gibi görünen billurdan, saydam bir sahanlık yaptırmış. Belkıs o sudan geçmek isterken eteklerini açmış, böylece onun bacakla­rının kıllı olmadığını anlamış. Hemen yüzünü çevirip, köşkü­nün sahanlığının su olmadığını ona söylemiş. [317]

Bu söylentilerin isbat edilmesi mümkün olmadığı gibi, bunları bilmenin bir faydası da yoktur. [318] Söylentiler baştan so­na Kur’an’ın açık sözlerine de terstir. Çünkü Kur'an, farklı yer­lerde cinlerden ve onların yapılarından, Hz. Süleyman'ın emrine verilen cinlerden bahsediyor, bunların arasında Belkıs'la ilgili bir şeye yer vermiyor. Bunun yanında Sebe' ülkesinin kraliçesi olan bir 'kadın'dan, onun Hz. Süleymanla olan ilişkisini anlatıyor. Onun bir cinnî olduğundan asla söz etmiyor. [319]

Hz. Süleyman'ın bir peygamber olarak, dedikodular üze­rine onun kadın olup olmadığını anlamak veya bacaklarının kıl­lı olup olmadığını görmek üzere, özel bir köşk yaptıracağı ve böylesine abes bir oyuna baş vurabileceği nasıl düşülebilir? Kal­dı ki Kur'an, onun tabanında su var zannettiği köşkü, Yüce Al­lah'ın Hz. Süleyman'a verdiği bir üstünlük, mucize ve kudreti­nin delili olarak göstermektedir.

Biz bütün peygamberleri böyle yakışıksız nitelendirmeler­den tenzih ederiz.

Kimilerine göre Hz. Süleyman müslüman olmasından sonra onunla evlenmiş, sonra da Yemen'e götürüp eski makamı­na tekrar bırakmış.

Kimilerine göre, Hz. Süleyman ona evlenme teklif etmiş, ancak o kabul etmemiş. Fakat adamlarından biriyle, veya Hemedan hükümdanyla veya Habeşistandan bir hükümdarla evlen­meye razı olmuş.

Kimilerine göre de o kimseyle evlenmeksizin Hz. Süley­man tarafından tekrar ülkesinin kraliçeliğine geri atanmış. [320]

Bütün bunların doğru olup olmadığını bilmiyoruz. Bun­dan ötesi de zaten bize gerekli değildir. (En doğruyu Allah bilir.)

Abullah b. Utbe, Belkıs'ın Hz. Süleyman'la evlenip evlen­mediğini kendisinden sonra bir kişiye:

Belkıs ile ilgili bu konu "Ben Süleymanla birlikte Allah'a teslim oldum" âyetiyle biter, bi­zim bundan öte bir bilgimiz yoktur' cevabını vermiş ve işi bir öl­çüde dedikodudan kurtarmıştır. [321]

Onun, kiminle nasıl evlendiğinden daha önemlisi, Hz. Süleyman'ın davetine uyarak, yanlış olan dinini terketmesi, Gü­neşe secde etme yanlışlığından, Allah'a secde etme mutluluğuna erişmesidir. Tahtında bir putperest iken Hz. Süleyman'ın yanın­dan ülkesine muvahhid (Tevhide gönül vermiş) bir kimse olarak dönmesidir. Daha önceden şirk dininde kavminin öncülüğünü yaparken, müslüman olduktan sonra Tevhid Dinini yaşamada, tebliğ etmede kendi kavmine öncülük şerefine kavuşmasıdır.

Önemli olan onun bir kadın olarak örnek yönetimi, örnek kişiliği ve güçlü bir saltanata sahip olmasına rağmen bir pey­gamberden gelen hak daveti anlayıp, Hakka teslim olmasıdır.

Onun kiminle evli olup olmadığını bilmenin bir faydası yoktur ama, onun şirk dinini, atalar dinini, batıl bir inancı terketme ahlâkını bilmenin faydası vardır.

Şüphesiz bu kıssa da bütün yöneticiler, insanların sorum­luluğunu üzerine alanlar için ibretler, dersler bulunmaktadır.

Allah (c.c.) bu kıssada bir çok mucizeler, acaiplikler anla­tarak müslümanları Allah'ın yaratıcılığının, yerde ve gökteki hâ­rika izlerini araştırmaya, ilim ve hikmetlerini artırmaya teşvik ediyor. [322]

İşin bu yönü ise son derece önemlidir. [323]




[317] İbni Kuteybe, Ab. Müslim, cl-Mearif, Kahira, Trh s:628. es-Sa'lebi, K. Enbiya, s:322-323. Ibni lyas, B. Z. fi V Dühur, s:157-158. Kurtubî, el-C li-A. Kur'an: 13/139. Akısı, R. Meâni: 19/208.

[318] T. Cevheri, el-Cevâhir: 13/170

[319] İbni Esir bu konuyla ilgili rivayetleri sıraladıktan sonra: Bu anlatılanla­rın hepsi de hurafedir, hiç birinin aslı yoktur' diye ekliyor. (el-Kamil fi't Tarih, 1/232)

[320] Taberi, Tarih, 1/350. İbni Kuteybe, el-Mearif, s: 628. İbni Kesir, el-B. ve'n Nihâye 2/24. Kurtubî, el-C. lı-A Kur'an 13/139. E Razi, T. Kebir 24/201. es-Sa'lebi, K. Enbiya, s: 323. Âlusî, R. Meânı, 19/209

[321] Doç. A. Aydemir, İ.KG.Peygamberler, s 220

[322] T. Cevheri, el-Cevâhir: 13/168

[323] Hüseyin K. Ece, Hz. Süleyman, H. Ece Yayınları: 173-176.