- Hz. Süleyman ın duası

Adsense kodları


Hz. Süleyman ın duası

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Fri 6 May 2011, 11:37 am GMT +0200
2- Hz. Süleyman'ın Duası


Kur’an’ın ifadesine göre Hz. Süleyman, Allah'a dua ede­rek, O'ndan hiç kimseye verilmeyen, ya da hiç kimseye nasip ol­mayacak büyük bir mülkü, mal ve yöneticiliği istedi.

"Andolsun, biz Süleyman'ı denemeden geçirdik, tahtının üstüne bir ceset bıraktık. Sonra (eski durumuna) döndü.

Rabbim, beni bağışla ve benden sonra hiç kimseye nasib olmayan bir mülkü bana armağan et. Şüphesiz sen, karşılıksız armağan edensin." [71]

Âyetlerin devamından Hz. Süleyman'ın bu duasının kabul edildiğini ve kendisine hiç kimseye verilmeyen çok farklı arma­ğanlar, büyük bir mülk ve maddi güç verildiğini anlıyoruz.

Allah (c.c.) Hz. Süleyman'ı niçin denemişti? Bu denemenin özü ne idi?

Bunu incelemeyi az sonraya bırakıp şimdilik Hz. Süley­man'ın duasına bakmaya devam edelim. Çünkü onun duasıyla ona verilen görülmemiş nimetler arasında bağlantı bulunmaktadır.

Hz. Süleyman bu duayı ne zaman yapmıştı? Yukarıdaki âyet bir deneme olmak üzere tahtının üzerine bir ceset bırakıl­masından sonra onun duasını söz konusu ediyor.

Ancak görünen o ki Hz. Süleyman zaten bir mülke sahip­ti. Tahtı vardı ve imtihan için tahtının üzerine bir ceset bırakıl­mıştı.

Buna rağmen Hz. Süleyman Allah'tan af diliyor ve O'ndan hiç kimseye verilmeyen bir zenginlik istiyor. Bu zenginlik Hz. Süleyman'ın şanına ve peygamberliğine uygun bir zenginliktir. Onun istediği mülk ve hükümdarlık, peygamberlere verilen mu­cize cinsinden bir şeydi.

Hz. Süleyman sanki şöyle dua etmişti: Yarabbi, bana öyle bir mülk ve yönetim gücü ver ki, ben ona kavuşup ve onu kul­lanıp öleyim. Benden sonra gelen insanlar desinler ki; bakınız, dünya malının ve saltanatının bir vefası ve kalıcılığı olsaydı, bu önce Süleyman'a nasip olurdu desinler. Dünya mülkü Süley­man'a bile yar olmadığına, o da bütün varlığı terkedip gittiğine göre kimseye yar olmaz desinler. Dünya zenginliğine, mülküne saltanatına fazla rağbet etmesinler. Onlara takılıp ta gaflete düş­mesinler.

Dünya lezzetlerinden sakınmak gerçekten zordur. Zira bu lezzetler insanın karşısında hazır olduğu için Ahiret mutluluğunu unutturabilir. Hz. Süleyman bunca zenginlik ve yönetim gü­cüne rağmen, onlara fazla rağbet etmemeyi dünya işleriyle kalb İle değil, nefis ile meşgul olmanın gereğini ve bu mülkle beraber Hakka hizmet etmeyi göstermek işlemişti. [72]

Hz. Süleyman'ın asıl amacı, geçici dünya mülküne ve sal­tanatına sahip olmak değil, Ahiretteki sonsuz mülkü ve saadeti is­temekti. Çünkü Allah (c.c.) kim ne isterse, kim hangi amaç için ça­lışırsa, onu isteyene verir. Bu gerçeği Kur'an şöyle açıklamaktadır:

"Her kim Ahiret ekinini (gelirini) isterse, biz ona kendi ekininde arttırmalar yaparız, kim de dünya ekinim (gelirini) is­terse, ona da ondan veririz; ancak onun Ahirette bir nasibi yok­tur." [73]

Bu ilâhî ölçüye rağmen Hz. Süleyman'ın bir peygamber olarak yalnızca dünya mülkünü istemesi düşünülemez.

Nitekim onun duası kabul edilmiş, ve kendisine bundan fazlası verilmiştir. Su âyet buna işaret etmektedir:

"Biz de bunun üzerine rüzgârı kendisinin emrine verdik...." [74]

Bu âyet aynı zamanda dünya mülkünün, zenginliğinin ve saltanatının tıpkı rüzgâr gibi gelip geçici olduğuna anlamlı bir şekilde işaret etmektedir.[75] Ahireti ve malı kendisine nasibeden Allah'ı unutanlar, mülkü veya dünya zenginliğini hiç bitmeyece­ğini zannederler. Ona sürekli sahip olacaklarının hayali içerisin­dedirler. Halbuki dünya malı rüzgâr gibi hızlıca esip gider.

Hz. Süleyman bu mülkü ve hükümdarlığı, dünya malına olan hırsından veya bununla insanlara tahakküm etme arzusun­dan dolayı istemiş olamaz. Böyle bir aşırı istek peygamberlik ku­rumuna yakışmadığı gibi, onun hayatını anlatan Kur'an âyetlerinde, onun bu mülk ve saltanatla yanlış bir iş yaptığını da gör­müyoruz.

Bu mülkü öncelikli olarak Allah'tan, kendi peygamberli­ğinin bir delili olsun diye mucize olarak istemişti. Ayrıca o, bu mülk ve yönetim gücünü tümüyle insanları Allah'a davet uğru­na kullanmıştır. Velinimetini (nimet vereni) bilmiş, şükrünü ye­rine getirmiştir. Böylece bütün mal, servet, mülk ve saltanat sa­hiplerine muazzam bir örnek olmuştur.

Üstelik o mülkün çok Özel bir çeşidini istemiştir. Onun is­tediği sıradan bir hükümdarlık, bir devlet başkanlığı gibi bir yö­neticilik, çeşitli dünyalıklar değildi. Bambaşka bir şeydi: Hiç kimseye verilmeyen, hatta verilmeyecek olan bir mülk, güçlü bir idarecilik, rüzgâra, cinlere, şeytanlara ve kuşlara hükmetme ve onları çeşitli işlerde kullanma gücüydü.

Âyette bir konu daha dikkat çekmektedir. O da, Hz. Süley­man'ın bu duasını Allah'a tevbe istiğfar ettikten sonra yapmasıdır.

Bazı tefsircilere göre Hz. Süleyman bir hata (zelle) işlemiş­tir ki bundan dolayı Allah'a tevbe etmekte ve O'ndan af istemek­tedir. Eğer ortada bir hata olmasaydı Hz. Süleyman niçin tevbe elsindi? Ancak peygamberlerin hatası, büyük günah değil, evlâ veya efdal olanı terketme gibi küçük hata cinsinden şeydir. [76] An­cak Kur'an Hz. Süleymanın herhangi bir hatasından söz etmiyor.

Bilindiği gibi tevbe ve istiğfar aynı zamanda bir dua ve her dua da bir ibadettir. Mü'min günah işlese de, işlemese de tevbe ve istiğfar dualarım yaparak Allah'a ibadetini sürdürür. Peygam­berlerin istiğfarları ise hiç bir zaman bir günahın ve hatanın kar­şılığı değildir. Bu, Rablerine bağlılıklarının ibadete dönüşmüş bir şeklidir.

Allah (c.c.),

"Senin geçmiş ve gelecek bütün günahlarını bağışladım" [77] diye müjdelediği ve o hiç günah işlemediği halde, Peygamberimiz günde en az yüz defa (bazı rivayetlerde yetmiş defa) tevbe istiğfar ettiğini söylüyor.[78]

Tevbe ve istiğfar kul için tenezzül (Allah huzurunda ken­dini aşağı görme) ve saygı makamıdır. Allah'ın sevgili kulları kendilerinin bu saygı makamında olduğunu bilirler ve Allah'a karşı hakkıyla saygı gösterememekten bile tevbe ederler.

Hz. Süleyman'ın tevbe-istiğfarının da bu anlamda olması gayet doğaldır.

Bu âyet aynı zamanda Allah'a kulluk (din) ismin, dünya işinden çok daha önemli olduğuna bir işarettir. Kul, öncelikli olarak Rabbini bilecek, kulluğunu yerine getirecek, sonra O'na dua ederek dilediğini O'ndan isteyecektir. Allah (c.c.) kendine karşı saygısızlık gösterenlerin rızıklannda bereket vermez. Bu­nun bir kaç örneğini daha Kur'an'da buluyoruz. Hz. Nuh (a.s.) kavmi için şöyle anlatıyor;

"Bundan böyle dedim, 'Rabbinizden bağışlanma (istiğfar) dileyin. Çünkü gerçekten O, çok bağışlayandır.

(Öyle yapın ki), üzerinize gökten sağanak (bol miktarda yağmur) yağdırsın.

Size mallar ve çocuklarla yardımda bulunsun. Size (ürün yüklü) bağlar-bahçeler versin, ırmaklar da versin."[79]

Bir başka âyette ise namaz kılma emrinden sonra Allah'ın rızık verici olduğu söz konusu ediliyor:

"Ehline namazı emret ve onda kararlı davran. Biz senden nzık istemiyoruz, biz sana (zaten) rızık vermekteyiz. Sonuç ta takvanın (Allah'tan hakkıyla korkup-sakınmanm)dır." [80]

Hz. Süleyman (a.s.) ordusu ile karınca vadisine geldiği za­man, karıncanın başkanı diğerlerine yuvalarına girmelerini söy­ledi. Zira Hz. Süleyman'ın ordusu bilmeden onları ezebilirdi. Karıncanın bu sözünü duyan Hz. Süleyman şöyle dua etti:

"...'Rabbim, bana, anne babama verdiğin nimete şükret­memi ve razı olacağın salih bir amelde bulunmamı bana ilham et ve beni rahmetinle salih kullarının arasına kat." [81]

İşte bu dua Rabbine içten bir yalvarış, teslim olmuş bir kulun Yaratıcıya niyazıdır.

Hz. Süleyman, 'beni razı olacağın şeyi yapmaya başarılı kıl...' diye yalvarıyor. Bütün benliğinin, dilinin, kalbinin, zihni­nin, eylemlerinin ve niyetinin bu amaca yönelmesini istiyor. Bü­tün güç kaynaklarının bu noktada toplanmasını Rabbinden ni­yaz ediyor. Bunun sebebi de Allah'ın ona, ana babasına verilen nimetlere hakkıyla şükredebilmektir.

Bu ifade, Hz. Süleyman'ın, kendisine verilen nimetlere karşı nasıl duyarlı olduğunu, nimet verene karşı kalbinin ve duygularının nasıl harekete geçtiğini gösterir. Hz. Süleyman, o anda Allah'ın kudret elinin kendisinin ve ana-babasının üzerin­de olduğunu idrak etmiş, korku ve ümit içerisinde Allah'ın rah­met ve nimetinin önemini dua ile dile getirmişti.

Kişinin salih amel işleyebilmesi bile Allah'ın insana bir lütfudur. Allah (c.c.), kendisine hakkıyla şükreden kullarını salih amel işlemekte başarılı kılar.

Hz. Süleyman, şükredici bir kul olmak ve salih amel işle­yebilmek üzere Rabbinin yardımını istiyordu. Çünkü o biliyordu ki bu iki ibadet te Allah'ın insanlara başka bir ihsanıdır, bağışı­dır. Salih kullar, Allah'ın rahmetini hak etmiş ve kendilerinden razı olunmuş kullardır. Allah'ın salih kullarının arasına girmek yine O'nun rahmetinin bir sonucudur.

Hz. Süleyman (a.s.) bir peygamber olmasına ve kendisine bunca nimet verilmesine rağmen, hakkıyla şükretmemekten, ila­hî rahmeti hak edememekten korkuyor ve Rabbine, hakkıyla şükredici olabilmek, ya da salih amel işleyebilmek üzere yalva­rıyor. O, kulluğunu eksik yapmaktan endişe duyuyor ve Allah'ın yardımını istiyor.

İşte takvanın en hassas şekli budur, işte duanın en anlamlısı burada görülmektedir. İlâhi tecellinin görüldüğü anlarda bi­le, hep Allah'ı hatırlamak, O'nun yardımını istemek, O'nun rıza­sından başka bir sey düşünmemek.. .[82]




[71] Sâd: 38/34-35

[72] F Razî, Tefsir-u Kebir, Mısır 1357-1938, 26/210

[73] Şura: 42/20.

[74] Sâd: 38/36

[75] Elmalılı H. Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, sad. Heyet, İst. Trh. 6/470

[76] E Razı, T. Kebir, 26/209, A. Mustafa el-Merâğı, Tefsir, Mısır 1343/1973, 23/120, M.b. Cerir et-Taberi, el-Camiul Beyan, Bulak. 1323-1328, 23/102

[77] Fetih: 48/2.

[78] Müslim, Zikr 12, Hadis no: 2702/2703- Ebu Davud, Sünen, Beyrut, Trh. Salat 361. Hadis no:1515, 2/84. İbni Mace, Sünen, Yersiz, trh. Edep 57, Hadis no: 3816/3817,2/1254

[79] Nuh:71/10-12

[80] Taha: 20/132.

[81] Neml: 27/18-19

[82] Prof. S. Kutub, fi-Z. Kur'an, 5/2636-2637. Hüseyin K. Ece, Hz. Süleyman, H. Ece Yayınları: 54-60.

Rüveyha
Sun 31 August 2014, 09:14 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm..
"...'Rabbim, bana, anne babama verdiğin nimete şükret­memi ve razı olacağın salih bir amelde bulunmamı bana ilham et ve beni rahmetinle salih kullarının arasına kat.

Amin amin amin..Bizler Hz Süleyman a.s dualasıyla yakarıyoruz..Mevlam sen kabul et inşaAllah..

kaan 7A
Thu 25 December 2014, 09:10 pm GMT +0200
Kur’an’ın ifadesine göre Hz. Süleyman, Allah'a dua ede­rek, O'ndan hiç kimseye verilmeyen, ya da hiç kimseye nasip ol­mayacak büyük bir mülkü, mal ve yöneticiliği istedi.Kişinin salih amel işleyebilmesi bile Allah'ın insana bir lütfudur.

ceren
Thu 25 December 2014, 09:19 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Sümeyye abla...

ikranur 7d
Fri 21 August 2015, 04:18 am GMT +0200
ve aleykümüsselam ve rahmetullah ve berekatuh.
çok güzel bir paylaşım sayenizde yeni konular öğrendim.
Allah (c.c.) razı olsun.

Kevšer
Sat 22 August 2015, 01:33 pm GMT +0200
  Ve Aleykümüsselam ecmain.Rabbim herkesin hakkında herdaim hayırlı olanını nasip eylesin inşaAllah Amin.

Hz. Süleyman'ın asıl amacı, geçici dünya mülküne ve sal­tanatına sahip olmak değil, Ahiretteki sonsuz mülkü ve saadeti is­temekti. Çünkü Allah (c.c.) kim ne isterse, kim hangi amaç için ça­lışırsa, onu isteyene verir. Bu gerçeği Kur'an şöyle açıklamaktadır:

"Her kim Ahiret ekinini (gelirini) isterse, biz ona kendi ekininde arttırmalar yaparız, kim de dünya ekinim (gelirini) is­terse, ona da ondan veririz; ancak onun Ahirette bir nasibi yok­tur." [73]

halim
Sat 5 September 2015, 11:49 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; İnşaallah agzı dualı mübareklerin dualarına nail olur cenabı hakkın rahmetine bereketine nail olanlardan oluruz.

Allah razı olsun

mevlüde06
Sun 6 September 2015, 01:06 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah..
Son paragraf bilhassa son cumle her seyi oyle guzel ozetliyor ki."Onun rızasindan baska bir sey dusunmemek"
Insallah bunu basarabilenlerden olurhz.Allah razi olsun

Rüveyha
Mon 16 May 2016, 09:34 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah..Rabbim bu mübarek duayı kabul eylesin İnşaAllah.
Rabbim razı olsun

HALACAHAN
Tue 17 May 2016, 11:45 am GMT +0200
Aleykum selam.. Rabbimizden ne istiyorsak ne için istiyorsak o vermeye kadirdir.. Hem dünya hem ahiret saadetimiz  için hayirli şeyler isteyenlerden oluruz.. Mevlamiz zaten vermeye kadirdir..

Busra 8-B
Tue 17 May 2016, 03:17 pm GMT +0200
Esselamun aleykum
"Her kim Ahiret ekinini (gelirini) isterse, biz ona kendi ekininde arttırmalar yaparız, kim de dünya ekinim (gelirini) is­terse, ona da ondan veririz; ancak onun Ahirette bir nasibi yok­tur." [73] buyrulmustur. Allah c.c razi olsn

HAMİDE
Tue 17 May 2016, 03:59 pm GMT +0200
Selamun Aleyküm...
Paylaşım için Allah cc. razı olsun. Bunu da  öğrenmiş olduk.

Rüveyha
Sun 26 June 2016, 11:35 am GMT +0200
Ve aleykumusselam..İnsanın niyeti yeter ki salih olsun samimi olsun,Allah rızasını kazanmak olsun.İşte o zaman Allahın mükafatı yetişir bizlere.Rabbim yardımcımız olsun İnşaAllah