- Herşey İnsan İçin İnsan Da Allaha Kul Ve Halife Olmak İçin Yaratılmıştır

Adsense kodları


Herşey İnsan İçin İnsan Da Allaha Kul Ve Halife Olmak İçin Yaratılmıştır

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
meryem
Thu 10 February 2011, 07:54 pm GMT +0200
Herşey İnsan İçin, İnsan Da Allah'a Kul Ve Halife Olmak İçin Yaratılmıştır

 "O ki, yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yarattı; sonra göğe yöneldi, onları yedi gök olarak düzenledi. O herşeyi bilir" [789]. Allah yalnız yerde bulunanları insan için yarat­makla kalmamış, yukarıda da temas ettiğimiz gibi, gökleri ve gök cisimlerini de insana hizmet için görevlendirmiştir. "Gör­mediniz mi Allah göklerde ve yerde bulunan herşeyi size boyun eğdirdi ve size zahir ve bâtın (dış ve iç; görülen, görülmeyen; bildiğiniz ve bilmediğiniz) nimetlerini bol bol verdi? Yine de in­sanlardan kimi var ki ne bilgisi, ne yol göstereni ve ne de aydınlatıcı bir kitabı olmadan Allah hakkında tartışır (durur)"  [790].

"Göklerde ve yerde ne varsa hepsini kendin­den (bir lütuf olarak) size boyun eğdirdi. Elbette bundan düşünen bir toplum için ibretler vardır." [791]. Bu meâldeki âyetler pek çoktur. Maksadı ifadeye yettiği için bu kadarla yetiniyoruz.

Bu kâinat kendisi için yaratılan insan da, Allah'a kul ve hali­fe olmak için yaratılmıştır.

"Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım" [792].

"Ey insanlar sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk edin ki, (Allah'ın azabından) konmasınız" [793].

"Bir zamanlar Rabbin, meleklere: 'Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım' demişti..." [794]

Halife burada Allah Teâlâ'nın yeryüzündeki hali-fesidİr, Âdem ve zürriyetleridir [795].

"Câil" de bu âyette, "Hâlik," Yaratıcı mânâsında olması caiz­dir. Halife, birine halef olan, makamına kaim olan, nâib (vekil) olandır. Sonundaki "Hâ" mübalağa içindir. Murad Âdem (a.s.)'dir. Çünkü o yeryüzünde Allah'ın halifesi oldu. Aynı şekil­de her nebiyi Allah, yeryüzünün imarı, insanların idaresi, nefis­lerinin kemâle erdirilmesi, emrinin onlar arasında yerine getiril­mesi için halife seçmiştir. Yoksa Allah'ın buna ihtiyacı yoktur. Ondan sonra arzda sakin olanlar veya zürriyeti birbirlerine halef olurlar [796]. Şu halde halife, vekil, birinin yerine bakan kimse de­mektir. Burada insanın yeryüzünde Rabbin temsilcisi, Rabbin sıfatlarının mazharı olarak yaratıldığına işaret vardır [797].

Bu ve benzeri pek çok âyetten, İslâm dininin, insana yeryü­zünde Allah'a halife ve vekil olmak gibi, çok şerefli ve çok mes'uliyetli bir vazife verdiğini anlıyoruz. "Biz emâneti, göklere, yere ve dağlara tevcih ettik, onu yüklenmekten kaçındılar, onun sorumluluğundan korktular; onu insan yüklendi; (bununla be­raber onun hakkını tam yerine getirmedi), çünkü o, çok zalim ve çok cahildir" [798]. Bu emanet, düşünce ve akıl ile verilmiş teklif ve cüz'î irâdeden doğan sorumluluk, Allah'ın ken­di hukukunu ve kullarının hukukunu icraya me'mur hilafetidir. Âyet-i kerîme genişçe tefsire müsait olup, buradaki "emanet" kavramı burada zikredilenlerden de başka şekillerde yorumlan­mıştır. Âdem'in çocukları bu şerefe ve bu göreve liyakatte yarış­malıdırlar. İşte imtihan konusu da kendiliğinden ortaya çıkmış oluyor. Bu mukaddes emaneti yerine getiren insan ve insan top­lulukları saadete ereceklerdir. [799]


[789] Bakara: 2/29

[790] Lokman: 31/20

[791] Câsiye: 45/13

[792] Zâriyât: 51/56

[793] Bakara, 2/21

[794] Bakara: 2/30.

[795] RM, 1,220.

[796] Bey, I, 44-45.

[797] Süleyman Ateş, Kur'ân-ı Kerim ve Yüce Meali-, s. 5.

[798] Ahzâb: 33/72

[799] Veli Ulutürk, Kur’an-ı Kerim’de Yaratma Kavramı, İnsan Yayınları: 146-148.


Salihalp
Fri 11 February 2011, 12:17 pm GMT +0200
"Bu mukaddes emaneti yerine getiren insan ve insan top­lulukları saadete ereceklerdir. "
inşallah bizler daim bu bilinçte oluruz ve bize verilen görevi hakkıyla yerine getiren kullardan olabiliriz inş...
mühim bir paylaşım olmuş kardeşim Rabbim razı olsun..

Bilal2009
Sun 3 February 2019, 02:12 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri doğru yoldan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun