- Enes (Radiyallahü anh)den rivayet edildiğine göre

Adsense kodları


Enes (Radiyallahü anh)den rivayet edildiğine göre

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Mon 19 December 2011, 03:46 pm GMT +0200
4210) "... Enes (Radiyallahü anh)den rivayet edildiğine göre

4210) "... Enes (Radiyallahü anh)den rivayet edildiğine göre; Resûlul­lah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

Hased (yâni başkasındaki bir nimeti çekememek), ateşin odunu yediği (mahvettiği) gibi sevablan yiyer (tüketir). Sadaka da suyun ateşi söndürdüğü gibi hatâyı söndürür. Namaz mü'minin nurudur. Oruç da ateşten koruyucu bir kalkandır''

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Hadisin ilk cümlesini Ebû Dâvud kendi süneninde Ebû Hüreyre (R.A.)'ın hadisi olarak rivayet etmiştir. Enes bin Mâlik (R.A.)'ın bu hadisinin senedinde İsâ bin Ebi îsa bulunur. Bu râvi zayıftır.[94]

 

İzahı
 

Ibn-i Mes'ûd (Radıyallâhü anh) 'in hadîsini B u h â r î, Müslim ve Nesâi de rivayet etmişler, İbn-i Ömer (Radıyallâhü anh) ın hadisini Buhârî, Müslim ve Tirmizî de rivayet etmişlerdir. Enes (Radıyallâhü anh)'in hadîsi ise Zevâid nevilidendir.

Hased kelimesi ilk iki hadîste sevimli ve makbul imrenme ve gıbta etme manasınadır. Son hadiste ise çekememezlik manasınadır.

Başka bir kimsede bulunan bir nimeti, bir hasleti çekememek, o nîmet veya hasletin sahibinin elinden çıkmasını arzulamak Kitâb, Sünnet ve İcmâ ile haramdır. Son hadiste belirtildiği gibi bu mânevi hastalık, sahibinin sevablannı giderip mahveder. Başkasının elinde bulunan bir nîmet ve haslete gıbta etmek, imrenmek, yâni bir ben­zerine kavuşmayı arzulamak ise meşrudur, yasak değildir. Şayet o nî­met ve haslet dinsel ise ona imrenmek müstehabtır, sevabtır. İlk iki hadiste meşruluğu belirtilen hased, yâni imrenme ve gıbta etme bu nevîdendir.

Birinci hadiste meşruluğu belirtilen iki haslet şunlardır:

1. Bir mü'minin elindeki malı bir ölçü dâhilinde hak yolunda ve hayır uğruna harcaması hasletidir. Belirli bir ölçü dâhilinde dedim. Aslmda hadîste bu kayıt yoktur. Ama, kişinin malının tamamını ha­yır yollarına harcayıp da aile ferdlerini halka el avuç açacak hâle sokması dînen makbul bir davranış değildir. Bu hususta vârid olan hadîsler mevcut olduğu gibi bâzı âyetlerde buna işaret vardır.   Bu nedenle bu kayıt melhuzdur.

2. Bir mü'minin edindiği dini ilim ve hükmetmesi ve bildiğini başkasına öğretmesi hasletidir.

İkinci hadiste meşruluğu belirtilen iki hasletten birisi yukarda bi­rinci maddede geçen haslettir. Diğeri de Kur'an-ı Kerimi bilip onunla amel etme hasletidir. Bu haslet de birinci hadiste geçen dîni bilgi hasletinin aynısıdır, denilebilir. Çünkü "Kur'ân-ı Kerim*! bilip onun­la amel etmek", ifâdesi geniş kapsamlıdır. Kur'ân-ı Kerîm'i okumak, öğretmen, onunla hükmetmek ve benzeri hususları kapsar. Bu ha­dîste geçen "Ânâ" kelimesinin tekilinin "İnâ", "Enâ' "Inyün" ve "İn-vün" biçiminde olabildiği N e v e v î tarafından belirtilmiştir. Ne-v e v i bu kelimenin saatler demek olduğunu da bildirmiştir.

Son hadisin ilk cümlesinin Ebû Dâvûd tarafından da ri­vayet edildiği notta belirtildi. Ebû Dâvûd' un, Edeb kitabın­da 'Hased hakkında gelen hadisler" babında Ebû Hüreyre (Radıyallâhü anh)'den rivayet ettiği hadîs şöyledir:

"... Ebû Hüreyre (Radıyallâhü anh)'den rivayet edildiğine göre Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur i

Hasedden uzak durun. Çünkü hased, ateşin odunu (veya râvi de­di ki) yaş otu yediği (yakıp mahvettiği) gibi sevablan yiyer (giderip mahveder)."[95]

 

Bu Hadîsten Çıkan Hükümler
 

1. Hased, sahibinin sevablarını tüketir.

2. Sadaka, sahibinin günahlarını bağışlatır. Günahlarından do­layı müstehak olduğu ateşi söndürür.

3. Namaz, sahibi için bir nurdur.

4. Oruç, cehennem ateşine karşı koruyucu bir kalkandır. Sahi­bini bir takım günahlardan korur ve bir takım günahlarının da ba­ğışlanmasına vesile olur. Böylece cehennem ateşine karşı bir perde­dir, engeldir.[96]


ceren
Sun 11 March 2018, 08:59 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.rabbim bizleri iman eden sadakatini hakkiyla veren orucunu tutan namazını kılan ve rahmete erişen kullardan olalim inşallah. Rabbim razı olsun paylasimdan kardeşim. ..

Sevgi.
Sun 11 March 2018, 10:33 pm GMT +0200
Aleyküm Selam. Mevlam bizlere tüm ibadetini hakkıyla yerine getirebilmeyi nasip etsin inşaAllah  

Bilal2009
Tue 20 March 2018, 06:42 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri haset edenlerden eylemesin Rabbim paylaşım için razı olsun