- El-Müstevrid bin Şeddad (Radiyallahü anh)den

Adsense kodları


El-Müstevrid bin Şeddad (Radiyallahü anh)den

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Tue 27 December 2011, 04:33 pm GMT +0200
4111) "... El-Müstevrid bin Şeddad (Radiyallahü anh)den

4111) "... El-Müstevrid bin Şeddad (Radiyallahü anh)'den; Şöyle de­miştir :

Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem), atılmış murdar bir sahle (yani kuzu veya oğlak) üzerine vardığı zaman beraberinde bulu­nan kervan içinde ben (de) muhakkak vardım. El-Müstevrid demiştir ki  Resûl-i Ekrem (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) (o ölü hayvanın başı­na vardıktan) sonra:

Şu murdar hayvanın sahipleri yanında kıymetsiz olduğunu görü­yor (veya biliyor) musunuz? buyurdu — veya buyurduğu gibidir —. El-Müstevrid demiştir ki (bu soru üzerine) :

Yâ Resülallah! Sahipleri onu ancak kıymetsizliğinden dolayı at­mışlar, denildi. Resûl-İ Ekrem (Sallalahü Aleyhi ve Sellem) :

Nefsim (kudret) elinde olan (Allah) a yemin ederim ki Allah ya­nında dülnya, sahipleri yanında şu hayvandan daha kıymetsizdir, bu­yurdu."[11]

 

İzahı
 

S e h l (Radıyallahü anh) 'ın hadîsinin Resül-i Ekrem (Aleyhi's-salatü ve's-selâm) 'e âit bölümünün bir benzerini T i r m i z i de ri­vayet etmiş ve sahih - garîb olduğunu söylemiştir. Oradaki metin şöyledir:

"Eğer dünya Allah katında bir sivrisinek kanadı kadar kıymet taşısaydi, Allah kâfire ondan bir yudum su içirmezdi."

El-Müstevrid (Radıyallâhü anh) 'in hadîsini Tirmizî ve A h m e d de rivayet etmişlerdir. Müslim de bunun bir benzerini Zühd kitabının başında Câbir bin Abdillah (Radıyallâhü anh) 'den rivayet etmiştir.

Tuhfe yazarı S e h l (Radıyallâhü anh) ın hadîsinin izahı bölü­münde özetle şöyle der:

Yâni eğer Allah katında dünya hayatının bir kıymeti olmuş ol­saydı kâfire bir yudum su bile verilmezdi. Çünkü kâfir kişi Allah'ın düşmanıdır. Düşmana kıymetli sayılan hiç bir şey verilmez. Dünya Allah katında hiç bir değer taşımadığı için Velî, yâni Allah'ın sevgili kulu durumunda olan mübarek zâtlara dünyalık şeyler pek verilmez. Nitekim bir hadîste;

"Biriniz hasta kişiyi (gerektiğinde) sudan koruduğu gibi şüphe­siz Allah (da) mü'min kulunu dünyadan korur." buyurulmuştur.


ceren
Thu 22 March 2018, 03:07 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim...

Bilal2009
Thu 22 March 2018, 05:06 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizlerin ilmini artırsın Rabbim paylaşım için razı olsun