- Ebû Vail (Şakik bin Seleme)nin kavminden bir adam olan Semûre bin Sehm

Adsense kodları


Ebû Vail (Şakik bin Seleme)nin kavminden bir adam olan Semûre bin Sehm

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Sun 1 January 2012, 09:50 am GMT +0200
4103) "... Ebû Vail (Şakik bin Seleme)nin kavminden bir adam olan Semûre bin Sehm

4103) "... Ebû Vail (Şakik bin Seleme)nin kavminden bir adam olan Semûre bin Sehm (Radıyallâhü anh)dan; Şöyle demiştir :

Ebû Hâşim bin Utbe (Radıyallâhü anh), veba hastalığına yaka­lanmış halde iken yanına vardım. Biraz sonra Muâviye (bin Ebî Süf-yân) (Radıyallâhü anh), onun ziyaretine geldi. Ebû Hâşim bir ara ağladı. Bunun üzerine Muâviye:

Seni ağlatan şey nedir? Ey Dayım! Seni ızdıraba sokan bir acı mı, yoksa artık safası gitti (diye) dünyaya düşkünlük mü? dedi. Ebû Hâşim: Onların hiç birisi için değildir. Ve lâkin Resûlullah (Sallal-lahü Aleyhi ve Sellem) bana bir tavsiyede bulundu, keski o tavsiye­ye uymuş olaydım (diye hayıflanıyorum). O i

(Ey Ebâ Haşim!) Senin, bâzı kavimler arasmda taksim edilecek (hazîneye âit) bir takım mallara yetişmen kuvvetle umulur. O mal­lardan sana ancak bir hizmetçi ve Allah yolunda (üstünde yolculuk edeceğin) bir binek hayvanı yeter, buyurdu (idi). Sonra ben (o mal­lara) yetiştim de (o tavsiye hilâfına mal) biriktirdim."[4]

 

İzahı
 

Bu hadîsi Tirmizî, Nesâî ve îbn-i Hibbân da rivayet etmişlerdir.

T i r m i z i' nin rivâyetindeki senedde Semûre bin Sehm yoktur. Olayı Ebû Vâil anlatıp hadîsi rivayet etmiş­tir. Müellifimizin senedinde ise Ebû Vâil, Semûre bin Sehm aracılığıyla rivayette bulunmuştur. îbn-i Hibbân'ın rivayeti de böyledir. E 1 - M ü n z î r î' nin et-Terğîb ve't-Terhîb'te naklen beyânına göre îbn-i Mâceh'în senedinde bu hadisi Semûre bin Sehm, ismini vermediği ve kendi kavmine men-sub bir adamdan rivayet etmiştir. Bundan anlaşılıyor ki Müellifimi­zin süneninin bâzı nüshalarındaki sened bu şekildedir.

Tirmizî' nin rivayetine göre, Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) 'in   Ebû   Hâşim   bin   Utbe    (Radıyallâhü anh) 'a yaptığı tavsiye; = "Mal biriktirme bakımından yalnız bir hizmetçi ve Allah yolunda (binile­cek) bir binek hayvanı sana yeter" şeklindedir. Ebû Hâşim bu tavsiyeyi rivayet ettikten sonra oradaki rivayete göre;

 = "Halbuki ben kendimi mal biriktirmiş olarak görüyorum (veya kendimi böyle biliyorum)" demiştir.

Tuhfe yazan ile el-Münziri' nin beyânlarına göre R e -z I n * in rivayetinde şu ilâve vardır: "Ebû Hâşim (Radıyal­lâhü anh) vefat edince geriye bıraktığı mal tesbit edildi. Toplamı otuz dirheme ulaştı. Hamur yoğurmak ve yemek yemek için kullandığı ça­nak bu meblâğa dâhildi."

Hadîste geçen "Taın" Tâûn, yâni veba hastalığına yakalanan de­mektir. Mat'ûn da aynı mânâyı ifâde eder. İbn-i Hibbân'm rivayetinde Mat'ûn kelimesi kullanılmıştır.

Iş'âz: Iztırap veren, kıvrandıran demektir. Bu kelime "Şe*z" künden alınmadır. Şe'zın asıl mânâsı sert ve çok taşlı arazidir.

Ebû Haşini (R.A.)'ın Hâl Tercemesİ

Ebû Hâşim bin Utbe bin Rebla bin Abd-i Şems el-Kureşl el-Abşî, Muâviye bin Ebl Süfyân'in dayısı ve Mus'ab bin Umeyr'in ana bir kardeşidir. Allah cümlesinden razı olsun. Bu zâtın adının Heşim veya Hâlid ya da Şeybe olduğu rivayetleri var­dır. Kendisi Mekke'nin fethinde müslüman olanlardandır. Râvisi Ebû Vâil'dir. Tir­mizî, Nesâî ve İbn-i Mâceh hadis rivayetinde bulunmuşlardır. (Hülâsa, 462)

Râvisi Ebû Vâil Şaklk bin Seleme'nin hal tercemesl de 413. nolu hadis bölü­münde geçmiştir.

Semûre bin Sehm el-Kureşl veya el-Esedl, tbn-i Mes'ûd (R.A.)'ın ravisidlr. Kendisinden de Ebû Vâil, rivayette bulunmuştur, İbn-i Hibbân onu güvenilir say­mıştır. (Hülasa, 156)


Bilal2009
Sun 25 March 2018, 03:17 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm Rabbim bizleri Peygamberimiz e uyan kullarından eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Sun 25 March 2018, 11:38 pm GMT +0200
Aleykümüsselam bu dünya için mal biriktirmeyelim ancak geçinecek kadar paramız olsun inşaAllah