- Ebu Hüreyre (Radıyallahü anh)den rivayet edildiğine göre

Adsense kodları


Ebu Hüreyre (Radıyallahü anh)den rivayet edildiğine göre

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Mon 19 December 2011, 04:27 pm GMT +0200
4201) "... Ebu Hüreyre (Radıyallahü anh)den rivayet edildiğine göre

4201) "... Ebu Hüreyre (Radıyallahü anh)den rivayet edildiğine göre; Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) :

(Ey Mü'minler!) Amel ve ibâdetlerinizde itidal ile hareket edip ifrattan (yâni ibâdette aşırı gitmekten) kaçınınız. Çünkü hiç birinizi (güzel) ibâdeti - işi kurtarıcı değildir, buyurdu. Sahâbîler:

Seni de mi kurtaramaz? Yâ Resûlallah, diye sordular. Resûl-i Ek­rem (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) :

Evet, beni de Allah'ın rahmet ve fazlı bürümedikçe yalnız ibâde­tim kurtarıcı değildir, buyurdu."

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir: Bu basen bir seneddir. Hâvi Şerik hak­kında ihtilâf vardır.[88]

 

İzahı
 

Zevâid nevinden olan bu hadisin benzerini B u h â r î Rıkak kitabında "El-Kasd Ve'I-Müdavemetu Ale'l-Amel" babında rivayet et­miştir.

Hadisin;.........fiilleri ile kasdedilen mânâ: İyi amel ve ibâdetlerde ifrata kaçmayınız, aşın gitmeyiniz, mutedil ve orta yolu bu­lup ona yaklaşınız.

İbn-i Hacer şöyle yorum yapmıştır: "Karibû" cümlesinin mânâsı: ifrata kaçıp da ibâdet uğrunda kendinizi aşırı derecede zorlamayınız. Çünkü böyle yaparsanız yorulursunuz, ibâdetten soğur­sunuz ve neticede ibâdette gevşeklik yapıp bu kere tefrit, yâni kusur edersiniz. Hadisteki "Seddidu" cümlesi de: Doğru yolu, yâni ihlâs ve benzeri Islâmi prensipler yolunu izleyiniz.

Sindi de: "Karibû" cümlesi: Mutedil, yâni orta yola yakla­şınız, îfrât ve tefritin ortası olan itidalli hareket etmeye bakınız, an­lamında kullanılmıştır. "Seddidû" cümlesi de: Orta yol üzerinde dos­doğru durunuz, ifrat veya tefrit tarafına sapmayınız, mânâsını ifâde eder. Bu iki cümle ile kasdedilen mânâ şudur: Amel ve ibâdette ifra­ta kaçmayınız, diye bilgi verir.

Şu noktayı belirteyim: Amel ve ibâdette mutedil davranma ve or­ta yol dediğimiz şey, Allah'ın Resulünün izlediği yoldur, ifrat ve tef­rit yolu da O'nun yoluna ters düşen yollardır. Daha açık bir ifâde ile şunu söylemek isterim: Allah'ın farz, vâcib veya sünnet kıldığı İbâ­detleri gereği gibi yapmak, İslâm'ın helâl kıldığı şeyleri helâl kabul etmek, haramları haram kabul etmek itidalli hareket yoludur. İşte or­ta yol da budur. Bunun aksine helâl olan bir şeyi kişinin kendi nef­sine haram etmesi, farz veya vâcib bir ibâdeti zaman zaman ihmal etmek gibi hareketler de bu yola ters düşer.[89]


ceren
Wed 7 March 2018, 05:48 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.rabbim bizleri onun rızası için hem bu dünyasını hemde ahiretini kazanmak için iman eden ibadet eden ve kurtuluşa erişen kullardan olalim inşallah. ..

Sevgi.
Wed 7 March 2018, 08:49 pm GMT +0200
Aleyküm Selam. Mevlam bizleri dünya sevgisine dalıp ahiretini unutanlardan eylemesin inşaAllah

Bilal2009
Tue 20 March 2018, 06:47 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri doğru işler yapanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun