- Beş Vakît Namazın Vakitlerinde Kılınması

Adsense kodları


Beş Vakît Namazın Vakitlerinde Kılınması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Wed 13 April 2011, 11:08 pm GMT +0200
 

Farz Olan Beş Vakît Namazın  Vakitlerinde Kılınması

Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Salâtı ikame et [namazı vaktinde ve eksiksiz kılgüneşin dülûkundan...

Bize Mukâtil 'Atâ'dan, o İbn 'Abbâs'tan, o Ömer b. el-Hattâb'tan (r.a), o da Nebî'den (s.a) tahdis edip dedi:

Güneşin dülûku, "güneşin semânın ortasından zevâli/kayması" demektir.

Mukâtil dedi: Bu sözleriyle salâtu'l-ûlâ'yı [öğle nama­zını] ve ikindi namazını kasd etmektedir.gecenin ğasagına (yani, gecenin karanlığına! kadar (ki bununla da, akşam ve yatsı namazlarını kasdetmektedir}, qur'âne'l-fecr'i de {yani, sabah  namazını da}; kuşkusuz gur'âne'l-fecr {yani, sabah namazı}, meşhûd olmuştur {yani, bu namazda gece ve gündüz melekleri hazır bulunurlar}.[41] (îsrâ/78)

Allah Hûd sûresinde şöyle buyurmaktadır: Namaz kıl; gündüzün taraflarından ikisinde {yani, :       sabah namazını, öğle namazını ve ikindi namazını kıl} ve geceden zülefte [gecenin birbirine yakın saatlerinde] {yani, akşam ve yatsı namazlarını kıl}! (Hûd/114)[42]

Yine Allah buyurmaktadır ki:

(O halde teşbih Allah'a [namaz kılın]); (akşam ettiğiniz vakit), sabah ettiğiniz vakit {yani, sabah na­mazını kılın},'aşiyyen [ikindileyin] (yani, ikindi namazını kılın}, öğle ettiğiniz vakit {yani, öğle nama­zını kılın}. (Rûm/17-18)

Mukâtil Ebî 'Amr'dan, o Ebî 'Iyâd'tan, o İbn 'Ab­bâs'tan şanı yüce Allah'ın, O halde teşbih Allah'a akşam ettiğiniz vakit, sabah ettiğiniz vakit, (.....) 'aşiyyen [ikindi­leyin] ve Öğle ettiğiniz vakit (Rûm/17-18) buyrukları hak­kında şöyle dediğini rivayet etti: "Bu buyruklarla, özellik­le farz kılınmış beş vakit namaz kasdedilmektedir." [43]

 


[41] I/218b'de diyor ki; Güneşin dülûku, "güneşin semanın ortasın­dan kaydığı vakit" demektir ki bununla, öğle ve ikindi namazı­nı kasdetmektedir. Gecenin ğasaqı ise, "şafak kaybolduğu vakit ortaya çıkan gece karanlığı" demektir ki bununla da akşam ve yatsı namazlarını kasdetmektedir. Qur'âne'l-fecr'den kasıt da, "sabah namazında okunan Kur'ân"dır. Doğrusu qur'âne'l-fecr, meşhûd olmuştur. Burada gece ve gündüz melekleri hazır bu­lunurlar. Böylelikle Yüce Allah bu âyet-i kerîme'de beş vaktin tamamım zikretmiştir.

[42] Diyen kimsenin, et-Tefsiru'l-Kebîr'in tamamının taranması ne­ticesinde Mukâtil b. Süleyman olduğu anlaşılmıştır.

[43] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 38-39