- 97 bin meslek lisesi mezunu iş buldu

Adsense kodları


97 bin meslek lisesi mezunu iş buldu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Sun 17 July 2011, 08:50 am GMT +0200
TİSK: 97 bin meslek lisesi mezunu iş buldu

 Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 1 milyon 455 bin kişilik istihdam artışında en büyük payı 940 bin kişiyle lise altı eğitimlilerin aldığını açıkladı. Konfederasyonun araştırmasına göre son bir yılda 97 bin meslek lisesi mezunu iş buldu.

TİSK'in Temmuz İşgücü Piyasası Bülteni yayımlandı. Son bir yıllık dönemde işgücü piyasasında ilginç verilerin ortaya çıktığını tespit eden bültene göre, 2005-2011 döneminde sektörel istihdam artışlarında tarım sektörünün lehine büyük değişim yasandı. İşveren sendikasına göre işgücü artışıyla birlikte işgücüne katılma oranı da yükseliyor. Nisan 2011'de istihdam artışı bir miktar yavaşlamakla birlikte güçlü biçimde yükselmeye devam etti. Tarım sektörü toplam istihdam artışına sanayiye yakın bir düzeyde katkı yaptı. İstihdamda en büyük paya sahip olan hizmetler sektörünü geride bıraktı. İstihdama eklenen her dört kişiden üçü düşük nitelikli personelden oluştu. İşsizlikteki azalmadan en fazla yararlananlar, eğitim düzeyi yetersiz kişiler olurken, yükseköğrenim mezunları bu süreçten yararlanamadı. Üniversite mezunu işsiz sayısı bu grupta 25 bin kişi arttı. İşgücü piyasasında ortaya çıkan bu çarpıklık, "Bu durum ekonominin üretim yapısının ve sisteminin ciddi sorunlar yaşadığını ortaya koydu." ifadeleriyle yorumlandı. Ücretli istihdamındaki hızlı büyümenin de devam ettiği ortaya konuldu. İstihdam edilen her dört kişiden biri, kadınlarda her iki kişiden biri kayıt dışında iş buldu. Tarımdaki ücretsiz aile işçilerinin sayısı 142 bin kişi arttı. Bu kayıt dışı istihdam artışının yüzde 70'ini oluşturdu.

İşsizlik azalışında kadınların erkeklere göre dezavantajlı olduğu tespit edildi. En geniş işsizlik tanımına göre Türkiye'de 5 milyon 402 bin işsiz var. Türkiye, işsizlik sıralamasında 40 ülke arasında 10'uncu sıradan 12'nci sıraya inerek Euro Bölgesi ortalamasına ulaştı. İşsizlik ödeneğine başvuru Haziran 2011'de bir miktar artarken, reel kesimin istihdam beklentisi de yükseldi.

zaman