- Vitir gece namazının esasını teşkil eder

Adsense kodları


Vitir gece namazının esasını teşkil eder

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Mon 31 January 2011, 03:41 pm GMT +0200

Vitir, Gece Namazının Esasını Teşkil Eder:

 

Rasûlullah (s.a.) gece namazını çeşitli şekillerde kılmıştır ki, hepsi de sünnettir. Vitir, gece namazının esasını teşkil eder. Rasû­lullah'ın (s.a.), "Şüphesiz Allah Teâlâ sizi bir namaz ile destekle­miştir; o vitirdir, onu yatsı ile fecir arasında kılınız." hadisinin ifa­de ettiği mana budur. Rasûlullah (s.a.), bu namazı tek olarak meşru kılmıştır. Çünkü tek, mübarek bir sayıdır. Hadiste şöyle gelmiştir: "Şüphesiz Allah tektir[157] bu itibarla ey ehl-i Kur'ân tek

yapın. [158]

Ne var ki Rasûlullah (s.a.), gece namazının ikamesine ancak ilâhî teyide mazhar olmuş kimselerin güç yetirebileceğini gördü­ğünden bunu herkese yönelik bir yükümlülük kılmadı ve vitir na­mazının gecenin ilk kısmında kılınmasına ruhsat verdi. Bununla birlikte gecenin son bölümünde kılınmasını da teşvik etti. Şu hadis bu manadadır:

"Kim, gecenin sonunda kalkamayacağından korkarsa, o vitri gecenin evvelinde kılsın; kim de gecenin sonunda kılabileceğini umuyorsa, o gecenin sonunda kılsın. Zira gece namazı şahitlidir, bu (yani gecenin son bölümünde kılınması) daha faziletlidir. [159]

Doğrusu vitir namazı sünnettir[160] ancak sünnetler içerisinde en güçlüsüdür. Hz. Ali, İbn Ömer ve Ubâde b. es-Sâmit[161] (r.a.), bunu böyle açıklamışlardır.

Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

"Allah, sizi bir namazla teyit etti ki, o sizin için kızıl develere[162]  sahip olmaktan daha hayırlıdır. [163]

Derim ki: Bu, Allah Teâlâ'nın, kullar üzerine ancak kendileri­ne yeterli olacak kadarını farz kıldığını gösterir. Önce on bir rekat farz kılmış, sonra huzur halinde iken eklenen diğer rekatlarla (sa­yıyı on yediye) tamamlamıştır. Sonra daha ziyade istifade etmek ihtiyacı duyanları teyit etmek için Rasûlullah (s.a.), vitir namazını koymuştur. Çünkü o, kabiliyetli olanların daha çok sevap isteye­ceklerini, dolayısıyla daha fazla namaza ihtiyaç duyduklarını gör­müştür. Bunun sonucu olarak da, namaz rekatlarının asıl sayısın­ca yani on bir rekat ekleme yapmıştır. İbn Mes'ûd'un (r.a.), bedeviye, "Bu senin ve senin gibiler için değildir." derken kastetti­ği mana budur. [164]

 
Vitir Namazı Duaları:
 

Vitir namazında okunacak dualardan biri, Rasûlullah'ın (s.a.) Hasan b. Ali'ye Öğretmiş olduğu şu duadır. O bu duayı, vitrin ku-nutunda okurdu:

1. "Allahümme 'hdinî fîmen hedeyte..."

Manası: Allahım, beni hidayet ettiklerin arasında doğru yola ilet, be­ni afiyet verdiklerin arasında sağlık ve afiyet üzere kıl, işlerini üstlendik­lerin arasında benim de işlerimi üstlen, bana verdiğin her şeyi hakkımda mübarek eyle, beni hükmettiğin şeylerin şerrinden koru; şüphesiz ki sen hükmedersin, ama hiçbir kimse sana hükmedemez. Senin dost edindiğin kimse hiç zillete düşmez, senin düşman ilan ettiğin kimse de hiçbir zaman izzet bulamaz. Ey Rabbimiz, senin şanın çok yücedir, sen her şeyden yüce­sin.

2. Yukarıdaki duanın sonunda şöyle der:

"Allahümme innî eûzü bi rızâke min sehatike ve bi muâfâtikemin ukûbetike ve eûzü bike minke lâ uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike."

Manası: Allahım, ben gazabından rızana, ukubetinden affına sı­ğınırım, senden yine sana sığınırım. Ben seni layıkıyla övmekten acizim; sen, kendini övdüğün gibisin.

3. Selâm verdiği zaman, üç defa "Sübâne'l-meliki'l-kuddûs" der, üçüncüsünde sesini yükseltir.

Rasûlullah (s.a.), vitri üç rekat kılması halinde , ilk rekatta "Sebbihi'sme rabbike'l-a'lâ" sûresini, ikinci rekatta "Kul yâ eyyühâ'l-kâfirûn" sûresini, üçüncü rekatte de İhlâs süresiyle Muavvizeteyn[165] sûrelerini okurdu. [166]


 
[157] Zatında tektir; bölünme kabul etmez; sıfatlarında tektir eşi ve emsali yoktur; fiillerinde tektir; ortağı ve yardımcısı yoktur.

[158] İbnMâce, İkâmet, 114.

[159] Müslim, Müsâfirin, 162.

[160] Hanefî mezhebine göre vaciptir.(Ç)

[161] Ubâde b. es-Sâmit; Hazrec'den ve Rasûlullah'a (s.a.) karşı kabilesini temsil etmek üzere seçilmiş olan on iki nakîbden biridir. Bedir ve diğer gazvelerin tümüne katılmıştır. Akabe'de bulunan yetmiş kişiden biriy­di. Yakışıklı, uzun boylu, babayiğit, cesur ve kahramandı. Filistin'de, Ramle denilen yerde 34 yılında yetmiş iki yaşında iken vefat etmiştir.

[162] Araplar için en değerli şey, develerdi.

[163] Ebû Dâvûd, Vitir, 1; İbn Mâce, İkâmet, 114.

[164] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/48-49.

[165] Felak ve Nâs sûrelerini.(Ç)

[166] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/49-50.



HALACAHAN
Tue 8 March 2016, 05:37 pm GMT +0200
Vitr namazını gecenın ilerleyen saatlerınde de kılınabiliyor.. Ancak uyanamayıpta namazı kacırma durumuna karşi vaktınde kılmamız daha doğru..
Allahım, beni hidayet ettiklerin arasında doğru yola ilet, be­ni afiyet verdiklerin arasında sağlık ve afiyet üzere kıl, işlerini üstlendik­lerin arasında benim de işlerimi üstlen, bana verdiğin her şeyi hakkımda mübarek eyle, beni hükmettiğin şeylerin şerrinden koru; şüphesiz ki sen hükmedersin, ama hiçbir kimse sana hükmedemez. Senin dost edindiğin kimse hiç zillete düşmez, senin düşman ilan ettiğin kimse de hiçbir zaman izzet bulamaz. Ey Rabbimiz, senin şanın çok yücedir, sen her şeyden yüce­sin.
Böyle mübarek dualarla kıldığımız namazlarımızı Rabbim katında kabul eylesın..