- Prof.Dr. Oktay Sinanoğlu

Adsense kodları


Prof.Dr. Oktay Sinanoğlu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ehlidunya
Fri 30 July 2010, 03:53 pm GMT +0200
Prof.Dr. Oktay Sinanoğlu

25 Şubat 1935’de İtalya’nın Bari kentinde doğdu. Ortaöğrenimini burslu olarak okuduğu Ankara Yenişehir Lisesi(Bugünki TED Koleji)’ni birincilikle bitirerek tamamladı. Kimya Mühendisliği eğitimini ABD Kaliforniya Üniversitesi-Berkeley’de aldı ve burayı da birincilikle bitirdi. Ertesi yıl(22 yaşında) MIT(Massachusetts Institute of Technology)’den yüksek kimya mühendisliği derecesi aldı. Daha sonra tekrar Berkeley’e döndü ve zamanın ünlü kuantum kimyacılarından K. S. Pitzer ile yaptığı doktorasını iki yılda tamamladı. 1960’da ABD’nin en iyi üniversitelerinden biri olan Yale’de yardımcı profesör olarak göreve başladı. Bir süre Harward’da ziyaretçi profesör olarak görev yaptı. 26 yaşındayken Yale Üniversitesi tarafından “son 300 yılda batının en genç profesörü” olarak tanıtıldı. 1962’de Yale’de assosiye profesörlüğe terfi etti.
Aynı yıl Türkiye’ye gelip Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ni(ODTÜ) ziyaret etti. ODTÜ Mütevelli Heyeti tarafından sadece Oktay SİNANOĞLU’na mahsus olmak üzere “danışman profesör” unvanı verildi. Türkiye’de Kuramsal Kimya Bölümü’nü kurdu. Eğitim dilinin Türkçe olması için uzun uğraşlar verdi. 1963 yılında ise “Atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı” adıyla bilinen çalışmalarıyla Yale’de Kimya bölümüne profesör oldu. 1964’te yine Yale’de ikinci kürsüsüne, “Moleküler Biyoloji”ye profesör olarak atandı. 1966’da Tübitak Bilim Ödülü’nü, 1973’te Almanya’nın en önemli bilim ödülü olan Aleksander von Humboldt Bilim Ödülü’nü ilk kazanan kişi oldu. 1975 yılında Oktay SİNANOĞLU’na özel olarak, ilk ve tek “Türkiye Cumhuriyeti Profesörü” unvanı verildi. 1978’de TDK tarafından yayımlanan “Fiziksel Kimya Terimleri Sözlüğü”nü hazırladı.

Yaptığı bilimsel çalışmaların sonucunda, dünya genelinde pek çok üniversitede seminerler verdi, sayısız ödüller aldı, çeşitli önemli bilimsel kurullarda kurul üyesi, konuşmacı ve davetli olarak bulundu. Birkaç uluslar arası bilimsel derginin editörlüğünü ve danışma kurulu üyeliğini yaptı. Çeşitli ülkelerde iki kez nobele aday gösterildi.

Türkiye’de ise bilimin gelişmesine büyük destek ve katkı sağlayan Oktay SİNANOĞLU, farklı dönemlerde ODTÜ ve Boğaziçi üniversitelerinde danışman profesörlük ve kendisinin kurduğu ODTÜ Kuramsal Kimya Bölümü’nde fahri başkanlık yaptı. Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’ndeki profesörlük görevinden yaş sınırında(67) emekli oldu. Yale’deki hayat boyu olan iki kürsülü profesörlük görevini “emeritus professor” unvanına çevirterek Türkiye’deki çalışmalarına yoğunlaştı. Şu anda da çeşitli ülkelerde bilimsel araştırmalarına devam etmekte olduğu biliniyor.

yagmur_7-c
Mon 30 December 2013, 09:21 pm GMT +0200
kimyacı olarak büyük birisi olduğuna göre hayatı verilmiş doğrusu iyi bir insan

HALACAHAN
Thu 3 December 2015, 02:20 am GMT +0200
Temel bilim dallarından bırı olan, hayatımızın her alanında  bulunan kimya bilimine buyuk katkısı  olan degerli bilim adamimiza çalısmalarından dolayı teşekkürler.  Ülkemiz adına daha nıce faydalı çalısmalar yapmak ısteyen herkese Allahım boyle güzel basarılar nasıp etsın .. (Amin )

Kevšer
Thu 3 December 2015, 03:33 am GMT +0200
Esslâmü Aleyküm. Bu güzel bilgiler için Rabbim Razı olsun inşaAllah kardeşim.

Yağmur Gümüş 8-B
Thu 3 December 2015, 03:44 pm GMT +0200
Bismillah...
Çevremizde de Oktay Sinanoğlu gibi büyük ilim sahibi iyi insanlar vardır. Biz de inşallah böyle başarılı oluruz.
Rabbim razı olsun...

Yağmur Gümüş 8-B
Thu 3 December 2015, 03:45 pm GMT +0200
En güzel ilim sahibi olan insanlardan birisi de Enes hocadır.
Paylaşım için teşekkürler...