- Cuma namazı ve hanımlar

Adsense kodları


Cuma namazı ve hanımlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Tue 31 August 2010, 12:01 pm GMT +0200
    
Cuma Namazı ve Hanımlar

 Kadınlarla erkeklerin omuz omuza Cuma namazı kılma görüntüleri medyada uzun uzun gündemi meşgul etti. Her bir HOCACI çıkıp bir şeyler söyledi. Söylenenler görüntülerden daha çok ortamı bulandırdı. Çok şükür ki Kur'an, Sünnet önümüzde. Bize nasıl yol gösteriyor araştırıp, akıl(!) süzgecinden geçirip uygulamalıyız.

     Öncelikle "Cuma namazı kimlere farzdır?" sorusunun cevabına bir bakalım. Darakutni ve Beyhaki'den tahric etmiş oldukları Cabir(ra)'den rivayet olunan bir H.Ş.'de Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor:  "Kim, Allah'a ve ahiret gününe iman etmiş ise Cuma gününde ona Cuma farzdır. Hasta, misafir, KADIN, çocuk, köle müstesnadır. Ve kim oyun veya ticaret sebebiyle ondan kendini ihtiyaçsız görürse, Allah'ın ona ihtiyacı yoktur. Hakikaten Allah her şeyden ihtiyaçsız ve hamde layıktır"

     Yine Şafii ve Beyhaki'nin tahric ettikleri Beni Velioğullarından gelen bir rivayette şöyle buyuruluyor: "Cuma KADIN, çocuk ve köleden başka her müslümanın üzerine farzdır."

      Bu Hadis-i Şeriflerden anlıyoruz ki; Cum'a namazı kadınların kılmakla yükümlü oldukları bir namaz değildir. Bilakis, çalışan, çalışmayan, okuyan, okumayan, akıl baliğ olmuş her özgür ERKEĞE farzdır. O saatte kazanılan para haramdır. "Ey inananlar! Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman Allah'ı anmaya koşun; alım satımı bırakın; bilseniz ki bu sizin için daha iyidir." (Cum'a Suresi:9)

      Özürsüz olarak terk edenler için müthiş tehditler vardır; kalpleri mühürlenir, münafık olur diyor Allah'ın Habibi. Hatta Cumaya gelmeyenlere o kadar öfkeleniyor ki "evlerini üzerlerine yakmaya aracı ettim" diyor.

     Bu kadar önem verilen Cum'a namazı için kadınlara bir emre rastlayamıyoruz. Ama hanımın içinden geldi, kılmak istedi. Kılamaz mı? Kılar ama dikkatli bir şekilde, fitneye sebep vermeden, kendine ayrılan bölmesinde kılar. En öne geçip de erkeklerle omuz omuza namaz kılmak olmaz. Çünkü saf sıralaması çok mühimdir. Hatta Hanefi ulemasınca kadın ve erkeğin bir hizada bulunmaları namazı bozar. İbni Mace, İmam Ahmed ve İbni Ebu Şeybe'nin tahric ettikleri Cabir ve Ebi Said'den (ra) gelen bir rivayette Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor. "Adamların en önceki safları, en hayırlıdır; en son safları en şerlidir. Kadınların en son safları en hayırlıdır, en önceki safları en şerlidir"

     Şüphesiz namazda şer yoktur, bütün saflar sevap alır. Ama erkekler teşvik edilirken, kadınların mahremiyetine de ne kadar önem verildiğini anlamak gerekir belki.

     Ha bu arada önemli bir nokta; başı açık namaz kılınmaz. Namazın dışındaki farzları diye öğrendiğimiz, Setri Avret vardır. Bana göre kadın erkek her Müslüman, avret sayılan bölgeleri örtmek zorundadır. Kadının başı da avrettir, örtülmesi farzdır. Hatta erkeğin bile namazda tepesini örtmesi (takke, sarık kullanarak) hoştur, sünnettir, diyor ve bu hiç kimsenin Cuma'nın feyzinden bereketinden, sevabından mahrum olmamasını, mahrum edilmemesini diliyorum.

     Allah'a emanet olun.


Ayşe Tan

cerendemir
Tue 3 September 2013, 02:02 am GMT +0200
Evet  Müslüman bir erkeğe cuma namazı farzdır.Ama kadın isterse kılabilir.Belli bir zorlama yada farz yoktur.

ebu avane
Tue 3 September 2013, 06:40 pm GMT +0200
Nuru Zişan kardeşimizden Allah razı olsun. Kaliteli bir konuya değinmiş. Kadınların saf düzeniyle ilgili ilmihal kitaplarında ki Muhazatü-n nisa konusuna bakılabilir. Ve son zaman da bazı milletvekillerinin(!) fotoğraflarlarıyla karşılaşıyoruz kadın erkek aynı safta cenaze namazı kılıyor. Saçlar, boyunlar, ayaklar acık, tırnaklar uzun ojeli (ki bu hal vatandaşın abdestsiz olduğunun alameti ) bu şekilde kendilerine bile vekillik yapamayacak kapasitede olanlar (!) Millete vekil olduklarını iddia ediyorlar. Hayır efendim kabul etmiyorum benim böyle bir vekilim olamaz, olmamalı. Amaçları dinimizle alay etmek sanırım ama ne kadar gülünç bir durumda olduklarının farkında değiller. Rabbim şuur ihsan eylesin.

yagmur_7-c
Thu 1 January 2015, 10:33 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Cuma namazı her erkeğe farzdır ama verilen bilgilerden anlaşılıyor ki kadınlar da insan olarak cuma namazını kendilerine ayrılan bölmede (arka safta,erkeklerle aynı safta olmaması şarttır) kılabilir..Ama başı açık namaz kılınmaz,Nurcan kardeşimizin dediği gibi çoğu insan kadınla erkekle aynı safta,saçı tam kapalı olmadan,parmaklarını ojeli hem dinimize aykırı hem de kendilerine yakışmak şekilde namaz kıldım diye avunuyorlar..Rabbim Hakk yolundan ayırmasın İnşAllah,Mevlam razı olsun..

mevlüde06
Mon 18 January 2016, 12:40 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.erkeklerden cumayi kilmayanlarin karsiligini okuyunca bn dehsete dustum.Rabbim tum ummeti muhammedi bu ithamlara maruz kalmaktan muhafazza eylesin insallah.Allah razi olsun paylasim icin

Sümeyye Şahiner7B
Mon 18 January 2016, 02:23 pm GMT +0200
Esselamu Aleykum ;
Cuma namazı önemli bir namazdır akıl baliği yerinde olan erkeklere farzdır .Bu namazı kadınların kılması yükümlü değildir . Cuma suresinde ezan sesini duyduğumuz anda Allah'ı anmaya koşmamızı ve alım satımı bırakmamız tavsiye edilir . Cuma namazını özürsüz olarak terk edenlere tehditler vardır Rabb'im o tehditler altında kalan kullarından eylemesin inşAllah bizleri Amin

Yağmur Gümüş 8-B
Mon 18 January 2016, 02:35 pm GMT +0200
Bismillah...
Erkekler cuma namazına her zaman gitmelidirler ve asla ihmal etmemelidirler. Erkeklere cuma namazı farzdır. Ama kadınlar da kılabilir.
Allah cc. razı olsun.

Kevšer
Mon 18 January 2016, 02:43 pm GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Cuma namazı erkeklere farz kılınmıştır. Mevlam Cuma namazlarını hakkıyla edă edebilmelerini nasip eylesin inşaAllah.. Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim..

ikranur 7d
Mon 18 January 2016, 03:20 pm GMT +0200
selamun aleyküm.
cuma namazı erkeklere farzdır fakat bunu kadınlar da kılabilir. Rabbim namazlarımızı kabul etsin.
Allah c.c. razı olsun.

selinay 7b
Fri 11 March 2016, 04:48 pm GMT +0200
Selamun Aleykum
Cuma namazına her erkeğin gitmesi gerekir. Çünkü kişi  Allah'a ve ahiret gününe iman etmiş ise cuma namazı  ona farzdır. Kadınlar da katılabilirler .
Allah razı olsun