> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Eğitim > Anne baba eğitiminde yeni teknikler > Davranış Bozuklukları 2
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Davranış Bozuklukları 2  (Okunma Sayısı 978 defa)
10 Ocak 2012, 05:46:11
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 10 Ocak 2012, 05:46:11 »



Davranış Bozuklukları 2

Yalan Söyleme
Yalan, yapılan hatayı gizlemek ve başkalarını yanıltmak için ya¬pılan bir davranıştır. Çocuklarda doğruyu söylemek zamanla geli¬şir, iyiyi, kötüyü ya da gerçek olanı olmayanı öğrendikten sonra da yalan söylemeye devam ediyorsa, bu davranışın temelinde yatan uyumsuzluğun ortaya çıkarılması gerekir.
Aşağılık kompleksi, kıskançlık ve suçluluk hissi çocuğu yalan söylemeye sürükler. Çocuğa suçunu zorla kabul ettirmek de onu yalana zorlar. Çocuğun her hareketine karışmak, rahat bırakmamak iyi bir davranış değildir. Fazla ilgilenme çocuğu yalan söylemeye alıştırır.
Hırsızlık
Küçük yaşlarda çok sık görülen bu davranışlar, çocukların ku¬rallara uyma bilinci gelişmediğinden ileri gelmektedir. Çalma, bir uyum ve davranış bozukluğu olarak kabul edilmektedir.
Başkalarına ait olan mal ve eşyalara saygı gösterilmesi hususu ve çalmanın doğru bir hareket olmadığı çocuğa öğretilmelidir. Yedi ya¬şından itibaren düzenli harçlık verilmeli ve özel eşyaları olmalıdır. Çocuk bu şekilde dürüst davranmayı zamanla öğrenecektir. Anne baba da bu konuda başka kimselere saygılı davranarak, kişilik hak¬larını gözeterek çocuğa örnek olmalıdır. Anne babaların dengeli ve tutarlı bir kişilik göstermeleri çok önemlidir. Aşırı sevgi ve katı tu¬tumdan özenle kaçmalıdırlar.
Saldırganlık
Saldırganlık; vurma, kavga etme, başkalarının isteklerini engel¬leme gibi incitme veya kaygı yaratan davranışlardır. Ancak bir ço¬cuğun diğer çocuğa kasıtlı vuruşu, çeşitli şekillerde yorumlanabilir.
Öfke de çocuklarda küçük yaşlarda meydana gelir. Bu nedenle çocuğun öfkeye alıştırılmaması gerekir. Yoksa bu durum değişik bi¬çimlerde devam eder. Öfke karşısında çocuğun her isteğinin yapıl¬ması doğru bir davranış değildir. Çocuk her isteğini yaptırmak için böyle bir harekete başvurur ve bunu alışkanlık haline getirir.
İnatçılık
İnatçılık çocukta benliğini gösterme ihtiyacından kaynaklanır. Bu durum 3-4 yaşına kadar devam eder. Bu yaştan sonra başkaları¬nın varlığından haberdar olur. isteklerinin onlar tarafından da kar¬şılandığını görür. Bu durumda çocuk kendisinin büyükler gibi ol¬ması gerektiğini anlar. Bu şekilde bağımsız hareket etmeye başlar. "Yap" denileni yapmaz. Aksini yapar, "yapma" denileni yapar. Bu davranışlar 3-4 yaşlarındaki çocuklar için tamamen normaldir.
Çocuk inatçılık belirtilerine gösterilen tepkilerle karşılaşarak bu huyundan zamanla vazgeçer. Fakat anne baba ve öğretmenler tara¬fından uygulanacak dayak, kötü söz ve onu yalnızlığa itme gibi davranışlar, çocuğu menfi yöne sürükler. Kendini savunmak için bu davranışlarını sürdürür. Baskı daima mukavemeti davet eder, inadın artmasına yol açar. Eğitimcilerin bu şekil sert tutumları ço¬cukta yeni uyanmaya başlayan ve sağlam bir kişilik için gerekli olan "benlik"in körleşmesine ve bunun neticesi olarak da "silik, pı¬sırık" bir kişilik gelişmesine sebep olur. (Yakut, 1997: 60)
UYGULAYIN
Zararlı alışkanlıklar ve davranış bozuklukları için;
1 Çocuklarını zararlı alışkanlıklardan korumak ve onlara olumlu ve düzenli bir hayat yaşatmak isteyen ailelerin yapa¬cakları en önemli iş, yaşantılarıyla çocuklarına örnek olmak ve onlara doğruları göstermektir.
2 Zararlı alışkanlıklara karşı çocuklar sürekli olarak izlenmeli, hissettirilmeden gözetim ve denetim altında bulundurulmalı.
3 Zaman zaman aileler, çocuklarıyla birlikte bir araya gelip, si¬gara, alkol, uyuşturucu ve saire gibi zararlı alışkanlıklarla il¬gili konuşmalı. Zararlı alışkanlıkların fiziksel ve ruhsal açı¬dan kişiyi ne gibi olumsuz bir duruma sürüklediğini örnek¬leriyle birbirlerine anlatmalılar.
4 Çocuklara yeteri kadar para vermeyin. Eğer ihtiyaçtan fazla para verirseniz, lüzumsuz ve zararlı yerlere harcayabilirler, ihtiyaçtan az verilirse de para bulmak için bazı olumsuz alış¬kanlıklar edinebilirler. Buna dikkat edin.
5 Çocuklarınıza zararlı alışkanlıkların nedenleri ve sonuçlarıy¬la ilgili olarak çeşitli kaynaklar temin edin ve onların bu kay¬nakları okumalarına imkân tanıyın.
6 Sigara içen aileler, içtikleri sigaranın ne kadar olumsuz bir şey olduğunu çocuklarına anlatmalı. Ayrıca kesinlikle evde sigara içmemeli.
7 Aile, çocuğun arkadaşlarına ve içerisinde bulunduğu çevreye dikkat etmeli. Çocuğu kötü alışkanlıklara iten arkadaşları varsa, bu izlenilmeli, gerekli tedbir de alınmalı.
8 Aile yuvası, çocuk için çekici ve sıcak bir ortam haline geti¬rilmelidir. Çocuk her türlü neşeyi, huzuru ve mutluluğu aile¬sinde bulursa, problemlerini ailesiyle paylaşırsa, dışarıyla paylaşacağı bir şeyi kalmaz. Bu şekilde zararlı alışkanlıklar¬dan korunmuş olur.
9 Çocuğu asi, isyankâr ve söz dinlemez yapan sebeplerin ba¬şında, şiddetli huzursuzluk, kavga ve aile baskısı gelir. Çocu¬ğun küçük hatalarını büyütüp, büyük bir adam gibi hesaba çekmek ve sürekli üstüne gitmek çocuğun davranışlarını bo¬zar, çocuğu ailesine karşı soğutur.
10 Çocuklarınızın sürekli bir büyüme safhaları ve değişme dö¬nemleri olduğunu düşünerek, onların çocuklarınız olmala¬rıyla birlikte sizden ayrı bir kişilik geliştirmekte olduklarını idrak ederek onları tanımaya ve anlamaya çalışın.
11 Evinizde bazı kurallar koyun ve siz dahil, bütün aile fertleri¬nin bu kurallara uymasını isteyin. Bu şekilde çocuk hayatını düzene sokmayı öğrenir ve bazı kurallara uymanın da, haya¬tın bir gereği olduğunu anlar. Çünkü kuralsız bir hayat, insa¬na sınırsız zararlar sunar.
12 Çocuğunuzun gözünün dışarıda kalmaması için onu sınır¬landırmayın. Gezmesine, oyun oynamasına, para harcaması¬na müsaade edin. Ancak, bunları bir disiplin dahilinde yap¬masını temin edin.
13 Çocuklarınıza moral değerler aşılayın. Sevgi, saygı, hak, hu¬kuk, tarih ve inanç gibi değerler çocuğun kişilik yapısına son
derece olumlu katkılar yapar. Bu değerler çocuğun kendi kendini denetlemesine, bir kişilik kazanmasına ve belli bir ideal oluşturmasına zemin hazırlar. Milli ve dini duyguları ve bilinci almış olan bir çocuk, örnek davranışlar sergiler ve za¬rarlı alışkanlıklardan kaçmaya çalışır.
14 Onları yeteneklerinin üstünde işlere zorlamayın. Ancak başa¬rabilecekleri işleri yapmalarını bekleyin ve başarabilmeleri hususunda da destekçi olun. Çabalarını övün. Onlara güven¬diğinizi hissettirin. Onları başkalarıyla karşılaştırarak umutsuz¬luk girdabına sürüklemeyin. (Ertuğrul, 2002:118-119)
SON SÖZ
Çocukları zararlı alışkanlıklar ve davranış bozukluklarından ko¬rumanın yolu, anne babanın bilinçli ve eğitimli olmasıdır.
 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Davranış Bozuklukları 2
« Posted on: 19 Mart 2024, 14:29:53 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Davranış Bozuklukları 2 rüya tabiri,Davranış Bozuklukları 2 mekke canlı, Davranış Bozuklukları 2 kabe canlı yayın, Davranış Bozuklukları 2 Üç boyutlu kuran oku Davranış Bozuklukları 2 kuran ı kerim, Davranış Bozuklukları 2 peygamber kıssaları,Davranış Bozuklukları 2 ilitam ders soruları, Davranış Bozuklukları 2önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes