> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Ahkamüs Sultaniye > Yalnız insanların haklarından doğan yasaklar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yalnız insanların haklarından doğan yasaklar  (Okunma Sayısı 1070 defa)
01 Mart 2011, 18:09:10
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 01 Mart 2011, 18:09:10 »



 
İ-YALNIZ İNSANLARIN HAKLARINDAN DOĞAN YASAKLAR


Bir kimsenin, komşusunun evine tecâvüz etmesi, komşu du­varına ağaçlar koyması, sınırı geçmesi gibi. Komşu bu hususlarda muhtesibe şikâyette bulunmazsa, muhtesibin re'sen olaya el koy­ma yetkisi yoktur. Çünkü komşu olan bu hakkı tanıyabilir veya karşılığında para alabilir. Komşu, muhtesibe şikâyet ederse, ara­larında ihtilâf olmasa bile tecâvüz edenin tecâvüzünü Önler, ceza verir. Aralarında anlaşmazlık varsa durumu mahkemeye bildi­rirler, muhtesib olaya el koyamaz. Hâkim ihtilâfı çözmeye yetkili­dir. Komşu, ücret istemeden sınıra tecâvüz hakkı, duyara ağaç koyma hakkı tanımış, yapılan şeyleri yıktırmıyacağını bildirmiş sonradan da ücret isterim demişse, bunu istemeye hakkı vardır. Kendisine sayılan haklar tanınan kimse de, istenilen ücreti verir, isterse yaptığı şeyleri yıkar, bedel vermez.

Bir kimsenin ağaçlarının dalları, komşusunun evine sarkarsa muhtesibe gidip bunların kesilmesini isteyebilir. Muhtesib de ağaçların sahibine, dalların kesilmesini emreder. Ayrıca ceza ve­remez. Çünkü ağaçların büyüyüp komşunun evine sarkması ken­di kusurundan doğmamaktadır. Ağaçların kökleri, komşusunun toprağına geçmişse, komşu, ağacın köklerinin sökülmesini iste­yemez. Şayet kesmişse duruma göre kendisine ceza verilir.

Bir kimse evinde ocak yakıp bunun dumanından komşusu ra­hatsız olsa, rahatsız olan komşu ocağın yakılmasını önleyemez. Bunun gibi, evine su dolabı kurar, demir parmaklıklı kapılar, pencereler yaparsa komşu bunlara da engel olamaz. Çünkü her­kes mülkünde istediği tasarrufu yapmakta serbesttir. Bu tip yapı­lar, işler herkes tarafından normal karşılanmıştır.

Ücretle adam çalıştıran bir şahıs, çalıştırdığı adamları karar­laştırılan ücrete karşılık daha fazla çaliştırırsa bu nevi hakka tecâvüzlerine mani olunur. Duruma göre yasaklar konulur, işi tenkid edilir. Çalışan kimse de gerekli şekilde iş yapmaz, haksız olarak ücretinin artırılmasının isterse onun bu hareketlerine en­gel olunur. İyi bir hareket tarzı olmadığı bildirilir. Muhtesibe bu durumlar bildirilince, gerekli tedbiri alır, olay hakkında hükmü­nü verir.

İşçi ile işveren, iş ve ücret konusunda anlaşamazlarsa bu du­rumda ihtilâfa hâkim bakar.

Muhtesiblerin çarşı ve pazarlarda kontrol edebileceği sanatkârların işleri üç gurupdur:

a) Çalışmaların tam ve noksan olduğunu kontrol ve tesbit.

b) San'atkârlarm güvenilir kimseler olup olmadığını tesbit.

c) Bir kısım'san'atkârların işlerinin iyi olup olmadığını kont­rol.

a) Çalışmaların tam veya noksan olduğunu tesbit: Dok­torlar ve Öğretmenler gibi. Çünkü doktorlar hatâları sonucu in­sanların ölümüne veya sakat kalmasına yol açabilir. Öğretmenler de büyüyen yavruları terbiye ederler, onlara bilgiler öğretirler, yavruların olgun insan olmasını sağlarlar. İnsan şahsiyetinin bo­zulmaması, cemiyet âdabının kirlenmemesi, unutulmaması için kusurlu olan öğretmenlere mâni olur.

b)  San'atkârlarm güvenilir kimseler olup olmadığını tesbit: Kuyumcular, kumaş dokuyucular, demirciler, boyacılık yapanlar gibi. Çünkü bunlar her an insanların mallarını çalabilir­ler.

İşte muhtesib; bu türlü san'at sahiplerinin güvenilir kimseler olup olmadığını tesbit eder, gerekli kontrolleri yapar. İyi kimseler işine devam eder, hilekâr, işten men edilir. Yaptığı hainlikler muhtesib tarafından herkese duyurulur. Onu tanımayan kimse­lerin zarar görmesinin önüne geçer ki, bu da yapılacak olan ilânla mümkündür. Bir görüşe göre de o yerin bekçileri, polisleri ve ida­recilerin yardımcıları bu işleri yapmaya, kontrollerde bulunmaya muhtesibten daha çok yetkilidirler. Kuvvetli olan da bu görüştür. Çünkü hainlik, hırsızlığın bir nev'i sayılır. Onun hükmüne tâbi­dir.

c) Bir kısım san'atkârların işlerinin iyi olup olmadığını kontrol: Hisbe idarecileri bu kontrolleri bizzat yapar. Her hangi bir şikâyet olmasa da âmmeyi İlgilendirdiğinden bozuk, çürük iş­leri tesbit eder, bunları yapanları yasaklar. Özel işlerde de, san'atkâr bu işlerde hileyi ve fesadı âdet hâline getirmişse, hasım da muhtesibe şikâyet etmişse, muhtesib sanatkârın hareketinin kötülüğüne ve meslekten men edilmesine karar verir.

Eğer yapılan hainlik, fesâd ve zarara yol açıyorsa duruma ba­kılır, zararın tesbiti gerekiyorsa o zaman bu işe muhtesib bakamaz. Hâkimin kararına muhtaçtır. İşe hâkim el kor. Böyle bir tes­bit ve hâkimin kararına ihtiyaç yoksa, muhtesib işe el kor, san'at-kâra, sebeb olduğu zararı Ödettirir. Yapmış olduğu haksızlıktan ötürü meslek cezası verir, sırasına göre icraı san'attan men eder.

İnsanların yiyecekleri ve diğer ihtiyaç maddeleri için ucuzlat­ma ve pahalılaştırma yönlerinde narh koyamaz, fîat tesbiti yapa­maz. İmam Mâlike göre: Yiyeceklerin pahalı olması hâlinde muh­tesib narh koyabilir.[224]




[224] El-Ahkâmu’s-Sultaniyye, Ebu’l-Hasan Habib, Bedir Yayınevi, 1/ 474-477.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yalnız insanların haklarından doğan yasaklar
« Posted on: 20 Nisan 2024, 07:40:12 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yalnız insanların haklarından doğan yasaklar rüya tabiri,Yalnız insanların haklarından doğan yasaklar mekke canlı, Yalnız insanların haklarından doğan yasaklar kabe canlı yayın, Yalnız insanların haklarından doğan yasaklar Üç boyutlu kuran oku Yalnız insanların haklarından doğan yasaklar kuran ı kerim, Yalnız insanların haklarından doğan yasaklar peygamber kıssaları,Yalnız insanların haklarından doğan yasaklar ilitam ders soruları, Yalnız insanların haklarından doğan yasaklarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes