๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Ahkamüs Sultaniye => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 09 Mart 2011, 12:36:38



Konu Başlığı: Suların kısımları hukukî durumu
Gönderen: Sümeyye üzerinde 09 Mart 2011, 12:36:38
B- SULARIN KISIMLARI VE AKARSULARIN HUKUKÎ DURUMU

 

Yeryüzünde mevcut olan sular 3 kısma ayrılır:

a) Nehir suları,

b) Kuyu suları,

c) Pınar suları.

a) Nehir suları kendi içinde üç kısma ayrılır:

aa) Allah tarafından akar bir şekilde yaratılmış olan büyük nehir sularıdır. Dicle ve Fırat nehirleri gibi. İnsanlar bu sular için her hangi bir kazı işlemi yapmamışlardır. Dicle ve Fırat'a "Rafideyn" de denir. Suları arazi sulamaya ve içmeye müsaittir. Halkın, sularından istifâdede niza ve ihtilâf çıkarmala­rı düşünülemez. Herkes ihtiyâcına yetecek kadar faydalanabilir mallarını sulamak için su alabilir. Sulama işlemine ve nehirden su almaya kimse engel olamaz. Sarnıçlarını doldurabilirler, top­raklarına su biriktirebilirler.

bb) Allah tarafından akar şekilde yaratılmış küçük su­lar, ırmaklardır ki kendi içinde iki kısma ayrılır:

Birincisi: Suyundan tam olarak istifâde edilemiyorsa da, önü­ne setler yapıp suyunu yükseltmek suretiyle, o nehir suyundan bölgede bulunan halkın noksansız yararlanabilmesidir. Bu du­rumda her toprak sahibi ihtiyacı zamanında toprağım sulaması hakkıdır. Biribiriyle ihtilâfa düşemezler. Başka bölgenin arazi sa-^ hipleri, bir kanal açmak suretiyle bu nehir suyundan su götürmek isterlerse veya başka yerde akan, suyu çok bir nehrin suyunun faz­lasını bir kanalla bu akar suya akıtmak isterlerse duruma bakılır. Bu küçük nehirden faydalananlara zarar veriyorsa yapılan işle­me izin verilmez. Zarar vermiyorsa su götürmelerine veya su kat­malarına müsaade edilir.

İkincisi: Nehrin suyunun az olması, taşırılamaması ve ancak bir yerde biriktirilmek suretiyle istifâde edilebilme sidir. Bu du­rumda nehirden ilk faydalananlar topraklarını sulamak için suyu tarlalarına tutarlar, işlerini bitirip, yetindikten sonra onlardan aşağıdaki arazi halkı arta kalan sudan yararlanır. Daha sonra da daha aşağıda olanlar... yararlanabilir. Ubâde b. Sâmit de bu konuda şu hadîs-i şerifi rivayet etmiştir.

"Resûlüllah (s.a.v) hurmalıkların sel suyundan sulan­masında önce yukarıdakilerin, sonra aşağıdakilerin sula-yabileceği, yukarıdakilerin işi bitince aşağıdakilere suyu bırakmaları îcâb ettiğini belirtmiş, bu suretle bütün top­rak sahiplerinin topraklarını sulamalarına hükmetmiş­tir.[160]

Yukarıda bulunan toprak sahiplerinin tutabilecekleri su mik­tarı: Muhammed b. İshak'ın Ebû Mâlik b. Salebe'den, Onun da ba­basından rivayet ettiği hadîs-i şerifte:

"Resûlüllah, Mehruz vadisinin sulama işinde suyun toprakta iki topuğa kadar akmasına, birikmesine, iki topu­ğa kadar çıkınca diğer sulanacak araziye suyun bırakılma­sına hükmetmiştir.[161]

Mâlik'e göre: Bathan selinden de arazinin sulanma işinde Resûlüllah (s.a.v) aynı esâsı uygulamış, iki topuğa kadar suyun akmasına müsâade etmiştir. Resûlüllah (s.a.v)ın bu hükmü ve tatbikatı her zaman ve her yerde tatbik edilen genel bir kaide de­ğildir. Akacak suyun miktarı ihtiyâca göre kararlaştırılır.

İkinci gurup sulardan sulama işinde 5 bakımdan ihtilâf göste­rilmiştir. 1- Toprakların değişik yapıda oluşu. Bâzı toprakların az su ile bazısının da çok su ile suya kanması. 2- Arazide olan ekin ve ağaçların değişik oluşu. Ekinler ve hububat için lüzumlu su mik­tarı ayrı, hurma ve ağaçlar için yine ayrıdır. 3- Mevsimin kış ve yaz oluşu. Mevsime göre suya duyulan ihtiyaç az veya çoktur. 4-Ekin ekilme vaktinde ve ekilmeden önce ihtiyaç duyulan su mik­tarı ayrıdır. Ekinler ekilip yeşermiye başlayınca yine ihtiyaç du­yulan su miktarı ayrıdır. 5- Suyun devamlı akması veya kesilme­sine göre de, ihtiyaç ayrı ayrıdır. Kesilecek sudan biriktirebildiği kadar biriktirir. Devamlı akar sudan kullanılacak kadar bir mik­tar kullanılır, biriktirmeye lüzum duyulmaz. Şüphesiz ki bu 5 du­ruma göre Resûlüllah (s.a.v)'ın genel hükmü bir tahdîd sayılmaz. Örf ve âdete göre ihtiyaç miktarı su, takdir ve tesbit edilecektir.

Bir kimse toprağını sulasa, sulama esnasında aşağıdaki ara­ziye de normal olarak sular aksa bu durumda aşağıdaki arazi sahi­bi yukandakine bir tazminat ödemez. Çünkü herkes mülkünde ve mubah olan şeyi kullanmakta serbesttir. Aşağıdaki araziye akan suya balıklar toplanmışsa, aşağıdaki arazi sahibinin balıkları av­lamada, suyun gelmiş olduğu yukarıdaki arazi sahibinden daha Üstün bir avlanma hakkı vardır.

cc) İnsanların, bir araziyi işe yarar hâle getirmek için kazı yapmak suretiyle ortaya çıkardıkları akarsular: Böyle sular aynen evler arasındaki sokaklar gibi insanlar arasında müş­terek maldır. Herhangi birinin toprağından çıkması ona bu suyun mülkiyetini bahşetmez. Böyle bir su Basra taraflarında bulun­muş ve denizin med hâlinde nehirden su akıyorsa o civardaki bü­tün arazi sahiplerinin müşterek suyudur. İhtilâf çıkaramazlar, suyu bir yerde tutup önleyemezler. Önüne sed çekip, baraj yapıp, suyu taşınp bütün arazinin sulanması işine engel olunmaz. Arazi sulandıktan sonra cezr (deniz suyunun çekilmesi) hâlinde su ara­zide tutulup alıkonur. Med ve cezir olmayan ülkelerde ise, suyu kazıp çıkaran arazi sahiplerinin müşterek mahdır. Başkalarının buradan arazi sulamalarında, suyu biriktirip arazisine götürme­sinde bir hakkı yoktur. Suya ortak olanlardan birisi tek başına ne­hir üzerine dolap kuramaz, suyun önüne set çekip yükseltemez, değirmen kuramaz. Müşterek mülk olan sokaklarda, caddelerde nasıl herkes istediğim yapamazsa, müşterek sularda da diğer or­takların rızası olmadan tek başına bir tasarrufta bulunamaz. Ay­nı şekilde suya yeni kollar katamaz ve suyu kollara ayıramaz. Or­takların hepsinin rızasıyla böyle işler yapılabilir.

Sonra bu sudan faydalanma 3 özellik arzeder:

1- Ortaklar az ise günlere göre münavebeli faydalanırlar. Çok-sa saat hesabına göre tarlalarını sularlar. İhtilâf çıkar, anlaşa­mazlarsa aralarında kur'a çekerler. Buna göre bir sıra tesbit edilir devamlı ona uyulur. Herkes nöbetine dikkat eder, başkasının sı­rasında arazisini sulayamaz.

2- Taksim yerinde geniş tahtalarla suyu taksim etmek, küçük ağızlıklar açarak suyu parçalamak, her ağızlıktan o nehirden fay­dalanacakların hakları nisbetinde beşte bir (1: 5) veya onda bir (1: 10) gibi suyu taksim etmek ve belirli devirlere göre araziyi sula­mak.

3- Arazisinin alanına göre veya ortakların ittifakıyla tesbit edecekleri kadar bir deliği arazisinin başına açıp o kadar su ile de­vamlı olarak araziyi sulamak. Bu durumda da her ortağın hakkı­na eşit şekilde uyulur. Kimse kararlaştırılan bu suyu azaltıp artı­ramaz. Ancak müşterek bir kararla hareket edilir. Sokaklardan istifâde gibi.

Sulama hakkı sonra olan bu hakkını öne alamaz, sonradan bir sulama hakkı daha isteyemez. Evden sokağa sonradan kapı açma bazı sınırlamalarla mümkündür. Halbuki sulama hakkını öne al­ma, istifâde hakkına diğer ortaklara nisbetle bir ziyadelik katar, hakkın artırılışı sayılır.

Bu nevi akar suların etrafındaki topraklar ölü toprak ise, Şafiî'ye göre: Benzer topraklardaki örf ve âdete göre işlem yapılır. Birinci nevi nehirlerden kanallar açıp su akıtmada ve bu sudan yararlanmada hüküm 3'ncü nevi nehirlerdeki gibidir. Çünkü akı­tılan sular da gizli nehir sayılır. İnsanlar tarafından ortaya çıkarı­lan üçüncü nevi nehirlerin işlemi carî olur. Ebû Hanîfe'ye göre: Nehrin kenarları, akar suyun sızıp çamurlarının meydana geldiği yere kadar olan kısımdır. Daha geniş bir kenar düşünülemez. Ebû Yusuf a göre: Kanalın çevresi, toprak üzerinde suyun akamadığı yerlere kadar olan kısımdır. Ancak bu çevre suyu toplar, akmasını sağlar. Ebû Yusuf un bu görüşü tercihe değer.

b) Kuyular ve hukukî durum:

Kuyuları kazma suretiyle ortaya çıkaranın hukuk açısından 3 durumu söz konusudur.

a) Birinci durum: Yolcuların içmesi maksadıyla açılan kuyular. Bu nevi kuyuların suyundan istifâdede kuyuyu kazan ve diğer şahıslar eşit ve müşterek hakka sahiptir. Hz. Osman Rûme  kuyusunu,  kovasını  da  koymak üzere  insanların istifâdesine vakfetmiştir. Suyun az veya çok oluşuna göre insanın içmesinde, hayvanın sulanmasında, arazinin sulanmasında her­kes müşterek hakka sahiptir. Kuyu suyu az ise, hayvan sulama, tarla sulamadan Öncedir. Hayvan terimi içine insanlar da girmek­tedir. İnsan ve hayvana birden yetmiyorsa, insanların içmesi hay­vanlardan öncedir.

b)  İkinci durum: Çöllerde su bulup ihtiyaç gidermek için açılan kuyular. Susuz yerlerde bu şekilde kuyu açan ve bu­lan kimseler, kendileri ve hayvanları içerler. Suyu bulmaları ve orada oturmaları sebebiyle istifâdede başkalarından önce gelir­ler. Kuyunun suyu fazla ise, başka yerlerden gelenlere de sudan istifâde ettirirler. O yerden göçüp giderlerse kuyu gelip geçenler için sebil olur. Önce bir kabileye aitken, sonra umuma ait kuyu du­rumunu kazanır. Göç ettikten sonra tekrar o yere dönerlerse, on­larla diğerleri eşit hakka sahiptir. Daha önce gelip yerleşen* ol­muşsa, istifâde hakları daha kuvvetlidir.

c) Üçüncü durum: Bir şahsın kendisi için olmak üzere kazdığı kuyuîar. Suyu çıkarmadıkça kuyunun mülkiyeti kesin-leşmez. Kuyudan su çıkarmışsa mülkiyeti kesinleşir. Şayet suyu­nu dışarı çıkarmıya muhtaçsa suyun alınması, çıkarılmasıyla tam bir ihya olur. Mülkiyet kesinlik kazanır. Bilâhare de şahıs, kuyu ve çevresinin mâliki olur.

Kuyunun çevresinin miktarı hususunda hukukçular farklı gö­rüştedirler. Şafiî'ye göre: Bu konudaki örfe göre tâyin edilir. Ebû Hanîfe'ye göre: Kazılan ve su çıkarılan kuyunun çevresi her taraftan 50 zira' (37,5 m.) olan bir alandır. Ebû Yusuf a göre ise: Her ta­raftan çevresi 60 zira (45 m.) olan bir alandır. Ancak kuyunun do­labı bu ölçüden daha büyükse dolabın sonuna kadar olan yer ku­yunun çevresi sayılır. Yine Ebû Yusuf a göre: Hayvan sulamak ve dinlendirmek için açılan kuyuların çevresi her taraftan 40 zira' (30 m.lik) olan bir yerdir. Ebû Hanîfe'nin ve Ebû Yusuf un verdik^ leri bu rakamlar hakkında nas varsa, bağlayıcıdır. Yoksa kesin değildir, uyulması gerekmez. Onun için görüşleri tenkidden vareste değildir. Su dolabına göre tâyin etmesi uygundur. Buna göre, Örf ve âdetle hareket daha muteberdir.

Kuyunun ve etrafının mülkiyeti kesinleşince suyundan fayda­lanmada da hak sahibidir. Şafiî mezhebi hukukçuları araziyi su­lamadan, etrafını çevirmeden malik olup olamıyacağı hususunda ihtilaflıdırlar. Bâzılarına göre, mülkiyet edinme kararıyla araziye de mâlik olur. İsterse etrafını çevirmesin ve işlemesin. Mâden bu­lunan araziye mâlik olunca madeni çıkarmasa da mâdenin mül­küne de sahip oluşu gibi. Binâenaleyh, kuyu etrafını sulamadan önce de satabilir. Bir şahıs gelip kuyu etrafını sulasa kuyu sahibi ondan bu yeri (kuyu etrafım) geri alır. Diğer bir guruba göre de: Kuyu etrafını sulamak, çevirmek suretiyle mâlik olur. Böyle bir iş yapmamışsa asıl olan o kuyu etrafının mubah oluşudur. Herkes eşit hakka sahiptir. Bir başkası gelip sular ve sürerse, kuyu sahibi geriye alamaz.

Kuyunun husûsî mülkiyeti: Suyundan istifâde hakkı kesinle­şince kuyu sahibi hayvanlarını, ekinlerini, ağaçlarını sular. Ken­di ihtiyacından fazla değilse, başkalarına su vermek mecburiyeti yoktur. Ancak, suya çok daralmış hayvan ve insanlara kuyusun­dan su vermek zorundadır. Hasanın rivayetine göre: Bir şahıs su­yu bulunan bir kabileye gelir. Su ister, vermezler, adam da Ölür. Hz. Ömer, o kabilenin hepsini ölenin diyetine mahkûm eder. Şah­sa âit kuyunun suyu, şahsın ihtiyacından fazla ise, Şafiî mezhebi­ne göre: Ekin ve ağaç sulama hâriç hayvan ve sürü sahiplerinin ih­tiyaçlarını karşılamak için fazîa suyu vermesi gerekir. Şafiî'nin görüşünü paylaşanlardan Ebû Ubeyde b. Cersûme'ye &°'re: Fazla olan suyunu hayvanlar ve bitkiler için vermek mecburiyeti yoktur. Şafiîlerden diğer hukukçulara göre: Ekinler hâriç, hay­vanlara vermek mecburiyetindedir. Bu mecburiyeti hukukîdir.

Ebû Zenâd'm A'rec'den, onun Ebû Hüreyre'den rivayetine gö­re, Resûlüllah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

"Kim suyun fazlasını başkalarının ihtiyaçlarını gider­mek için vermezse, Allah da kıyamet gününde rahmetinin fazlasını esirger.[162]

Kuyu suyunun fazlasını harcamada 4 muteber şart ara­nır.

1- Kuyunun bulunmuş olduğu yerde, su isteyen şahıs olacak ve kuyu suyundan başka bir su ile sulanamayacak.

2- Kuyunun civarında ona bitişik arazî olması. Şayet sulana­cak arazî yakında değilse, su vermek gerekmez.

3- Hayvanlar içecek başka su bulamıyacak. Mubah, herkesin istifâde ettiği su mevcutsa, hayvanlar o sudan sulanır. Bir bölge­de, birden fazla kuyu varsa her kuyu sahibi suyunun fazlasını ku­yusuna gelene vermesi gerekir. Hayvanlar için bir kuyunun fazla suyu yeterli ise, diğer kuyu sahiplerinden, hayvanlara su verme mecburiyeti düşer.

4- Hayvanların su için kuyu başına gelmesi, kuyu sahibinin ekinlerine ve hayvanlarına zarar vermemelidir. Zarar veriyorsa hayvanlar önlenir, çobanlar fazla olan suyu alır, hayvanlarına gö­türebilirler.

İşte bu 4 şart tam anlamıyla mevcutsa, fazla suyu olan kuyu sahibi bedelsiz olarak bu suyu harcar; ücret alması haramdır. Şartlardan biri veya birkaçı yoksa, bir ölçüye göre ücret alması caizdir. Ölçüsüz, tartısız, takdirî olarak satamaz. Ayrıca hayvan doyasıya, ekin kanasıya kadar su verip, para almak caiz değildir.

Bir şahıs kuyu kazar veya satın alır, etrafına da sahip olursa sonra o kuyudan biraz uzak, çevresi dışında bir kuyu kazar, birinci kuyunun suyunu ikinci kuyuya akıtır, doldurursa ikinci kuyuya da mâlik olur. Yaptığı işe kimse engel olamaz. Aynı şekilde bir kimse kuyusunu temizlemek için ikinci kuyuyu kazarsa ve birinci kuyunun suyu da değişirse ikisine de sahip olur. Mâlik'e göre: Bi­rinci kuyunun suyu çekilirse onun mülkiyetini kaybeder, kuyuyu da kapatır.

c) Pınarlar ve hukukî dramları:

Pınarlar da 3'e ayrılır.

a) Allah'ın çıkardığı, insan oğlunun müdâhalesinin olmadığı pınarlar. Bu nevi pınarların hükmü, kendi kendine akan nehirle­rin hükmü gibidir. Pınar suyu ile bir toprağı işe yarar hâle getiren, pınar suyundan ihtiyâcı kadar alabilir. Suyun azlığı sebebiyle arazî sahipleri ihtilâf ederlerse pınar suyundan toprağı işe yarar hâle getirenlerin durumuna bakılır. Bir kısmı diğerinden önce toprağı işe yarar hâle getirmişse, pınar suyundan istifâde hakkı araziyi ilk işe yarar hâle getirene âit, sonra ondan sonrakine ve böylece bir sıra takip edilir. İlk gelenin, hakkı vardır. Bâzılarının hakkı çok az ise, diğerlerinin sulama hakkından tamamlanır. Hepsi aynı zamanda arazisini işe yarar hâle getirmiş öncelik ve sonralık yoksa suyu ya taksim suretiyle veya bir sıralaşma sure­tiyle kullanırlar.

b)  İnsanlar kendi gayretleriyle pınarları akıtmışlarsa Çıkaranların mülkü olur. Pınarın etrafındaki toprağa da sahip olurlar. Şafiî mezhebinin görüşü budur. Pınarın etrafındaki ara­zinin miktarı da örfle, ihtiyaçlarla, zaruretlerle tâyin ve tesbit edi­lir. Ebû Hanîfe'ye göre: Pınarın çevresi, suyun aktığı yöne doğru olmak üzere 500 zira1 (375 m.) lik bir arazîdir. Suyu sevk edebilece­ği her yönde bu kadar uzaklıktaki bir mesafe, pınarın çervesi sayı-

lır. Ve pınarlar sahiplerinin mülküdür.

c) Bir şahsın kendi toprağından pınar çıkarması: Pınar­lar arazi sahibi, arazisini sulamakta herkesten önce gelir. Su an­cak kendi toprağına yeterli ise başkasına vermez. Başkasının da isteme hakkı yoktur. Su sıkıntısı içinde olan hâriç. Şayet ihtiya­cından fazlaysa ve bununla Ölü toprağı işe yarar hâle getirecekse bu hakkıdır. Arazîsini de sular. Böyle bir toprak işiemiyecekse, fazla olan pınar suyunu insan ve hayvanların ihtiyâcı için harca­ması zorunludur. Ekinlere vermeyebilir. Aynen kuyu suyu gibi. Ekin sahipleri, para ile su isterlerse, ücret karşılığı su vermesi caizdir. Hayvan sahipleri ücretle su isterse, ücret alması uygun değildir. Çöllerde kuyu kazan veya pınar çıkaran kimse bunun mâlikidir. Suyunu parayla satabilir. Aldığı para haram olmaz. Saîd b. el-Müseyyeb ve İbn Ebî Ziyb'e göre: Satamaz. Satmışsa al­dığı para haramdır. Ömer b. Abdilaziz ve Ebû Zenad'a göre: Şayet müşteri çekmek, celbetmek için satmışsa caizdir. Issızlıktan istifâdeyle satmışsa caiz değildir. Kuyu veya pınar sahibinin ya­kınlarının sudan ücretsiz istifâdeye hakları vardır. Çöllerde açı­lan pınar ve kuyunun sahibi, civarına da sahip olur.[163]




[160] îbn Mâce, rühûn 20. Müsned-i Ahmed, 5/327. Buharî, şirb 7.

[161] Buharî, şirb 8.

[162] Buharı, müsâkât 5. Müsned-i Ahmed, 2/183

[163] El-Ahkâmu’s-Sultaniyye, Ebu’l-Hasan Habib, Bedir Yayınevi, 1/ 336-345.