> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Ahkamüs Sultaniye >  Şahıslara karşı müessir fiiller ve cezaları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Şahıslara karşı müessir fiiller ve cezaları  (Okunma Sayısı 2848 defa)
01 Mart 2011, 20:39:20
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 01 Mart 2011, 20:39:20 »



 

ŞAHISLARA KARŞI İŞLENEN MÜESSİR FİİLLER VE CEZALARI

 

a) Organların kısasına gelince: Her âzâ eklem yerinden ke­silir. Ele karşı, el, ayağa karşı ayak, parmağa karşı parmak, par­mak uçlarına karşı parmak uçları, dişe karşı diş ve benzeri şekilde organ kısası yapılır. Sağa karşılık sol organ, yüksek olan düşük olanla, azı diş ön dişe karşılık, Ön ikinci diş ön dördüncü dişe karşı­lık, dişi olan dişi olmayana karşılık, sağlam el sakat ele karşılık konuşan dil konuşmayan dile karşılık kısas edilemez.

San'atkâr ve kâtibin eli san'atkâr ve kâtip olmayanmkine kar­şılık kısas edilir. Göze karşı gözde, sağlam göz şaşı göze ve gece görmeyen göze karşılık kısas edilir. Gören göz veya sakat el ancak benzeri göz ve elle kısas edilir. Kökü alan burun koku almayan bu­runa, duyan kulak duymayan kulağa karşı kısas edilir. İmam Mâlik aksi fikirdedir. Arap olan Arap olmayana, şerefli asil kimse bayağı kimseye karşı kısas edilir.

Bu sayılan cezaların kısası afvedilirse ceza bedele (diyete) dö­nüşür. İki elin bedeli tam diyettir (100 deve). Bir elin bedeli yarı di­yet, her bir parmağa 10 deve bedeli verilir. Bir parmak ucuna kar­şılık üç deve ve bir devenin üçte biri, yalnız baş parmağın ucuna karşılık beş deve, iki elin bedeli iki ayağın bedeli gibidir. Yalnız ayak parmak uçlarının diyeti elinkinden ayrı olup her parmak ucu için beş deve diyet gerekir. İki göze birden tam diyet (100 deve) bir göze ise yarı diyet cezası vardır. Şaşı olanla olmayanın üstünlüğü, farkı yoktur. Mâlik'e göre; bir şaşı göze tam diyet vermek gerekir. Dört göz kapağına tam diyet, her birine ise dörtte bir diyet cezası vardır. Buruna karşı tam diyet, iki kulağa karşı tam, bir kulağa karşı yarını diyet, dile karşı tam, iki dudağa karşı dörtte bir, her bir dişe karşı beş deve diyet cezaları vardır. Ağızdaki dişlerden hiç­biri diyetçe diğerinden farklı değildir, işitme kabiliyetini giderme tam diyeti, iki kulağı kesmek ve işitme kabiliyetini gidermek ikitam diyeti, burnu kesmek ve koku alma kabiliyetini gidermek iki tam diyeti, konuşma kabiliyetini gidermek bir tam diyet, dili kesip konuşma kabiliyetini giderme bir tam diyet, aklı kaybettirmek bir tam diyet, erkeklik uzvunu koparma bir tam diyet cezalarını ge­rektirir. Husyeler, zeker hepsi birdir. Ebû Hanîfe'ye göre: Erkeğin organlarının diyeti hâkimin vereceği karara bağlıdır. Kadının, ka­dınlık uzvunu tam kesme bir tam diyet, bir tarafını kesme yarı di­yet, kadının göğüslerinin ikisini kesme tam, birini kesme yarı di­yet cezalarını gerektirir. Erkeğin göğüslerini kesme karara bağlı, bir fikre göre de bir tam diyet cezasını gerektirir. (Buralardaki söz konusu bir tam diyet: 100 deveden ibarettir.)

b) YARALAMA:

1- Yaralamanın ilki basit yaralama ki deri çizilip de kan çık­mamasıdır. Kısas ve diyeti yoktur. Karara bağlıdır. Bu nevi yara­lamaya Harîsa denir.

2- Dâmiye denilen yaralamadır. Derinin çizilip, kan çıkıp ak­ması hâli. Bu nevi yaralama da kısası gerektirmez, ceza karara bağlıdır.

3- Dâmiğa denilen yaralama: Derinin çizilip, kan çıkıp akma-masıdır. Cezası karara bağlıdır, kısas ve diyet gerekmez.

4- Mütelâhime denilen yaralama: Deri ile birlikte biraz da et­ten kesmedir. Cezası karara bağlıdır.

5- Bâziğa: Derinin ete kadar soyulması. Cezası karara bağlı­dır.

6- Sumhâk denilen yaralama: Etin kemiğe kadar kesilip ke­mik yüzünde yalnız bir ince zarın kalmasıdır. Cezası karara bağlı­dır. Karar veren hâkim yaranın ağırlık derecesine göre kıymet takdir eder.

7- Mûzıha veya Mudıha: Derinin, etin ve kemik üzerindeki zann tamamen kesilmesi ve kemiğin de varılmasıdır. Bu nevi yaraiamanın cezası kısastır. Aivederse beş deve diyet cezası vermek gerekir.

8- Hâşime: Kemik dahil, üzerindekilerin hep kesilmesidir. 10 deve diyet cezası vardır. Bu derecede yara alan, yaralıyanın kısa­sını isteyemez. Eğer yaranın mûzıha yarası olarak kabulünü, do-layısiyle suçlunun kısas ile cezalandırılmasını isterse, bu isteği kabul edilmez. Kendisine beş deve fazla verildiği belirtilir. Mâlik'e göre; Hâşime yarasının cezası da karara bağlıdır.

9- Münakkile: Kemiğin tamamen kesilip yerinden ayrılması, yaranın tedavisi, kemiğin yerine getirilmesine bağlıdır. Bu tip ya­ralamanın diyeti 15 devedir. Yaralı, yarayı Mûzıha yarası kabul edilip kısas isterse, kendisine 10 deve fazla diyet verildiğinden is­teği kabul edilmez.

10- Me'mume:Damiğada denilir. Kafanın derisini, kemiğini ve beyin zarını yarıp dimağa, beyne kadar ulaşan yaradır. Diyeti üçte bir diyettir.

Vücutta îka edilen yaralar ise; bunlarda bir ceza verilmez. Ancak karın boşluğuna ulaşan bir yaralama ise üçte bir tam diyet cezası vardır. Vücutta yapılan yaralamalardan yalnız yedinci de­receden yaralama olan Mûzıhaya kısas uygulanır. Burada da yine kısası tatbik hâkime aittir.

Bir kimse bir şahsın âzalarının birçoğunu keser, yaralar mey­dana getirirse her organın (iyi olursa) ayrı ayrı diyeti gerekir. Vücûdunun yarısını kesmişse tam diyet cezası verilir. Organların kesilmesi sonucu iyi olmadan ölürse tam diyet gerekir. Organların cezası düşer. Yaralardan bir kısmı iyi olduktan sonra kişi ölürse, iyi olmayan yaralar yüzünden öldüğü için yine tam diyet cezası ge­rekir. Ayrıca her organın da diyeti alınır. Ahrasm dili, sakat olanın eli, fazla parmağın, görmeyen gözün yaralanmasında ceza, hâkimin kararına bağlıdır. Yaralanan köle ise, yaralanmadan ön­ceki kıymeti ile yaralandıktan sonraki kıymeti arasındaki fark onun diyetidir. Yaralandıktan sonra köle olmuşsa yaralanmadan ne kadar eder? Yaralandıktan sonra ne kadar ederse? Bu iki fiyat farkı diyetini teşkil eder.

Bir şahıs, kadının karnına vurmak suretiyle cenini düşürür-se, düşüren kadın hür kadın ise çocuk düşürtenin âkileleri (akra­baları) gurre cezası yani bir erkek veya kadın köle bedeli vermek zorundadır. Çocuk düşüren köle ise, annesinin kıymetinin onda biri (1: 10) diyet bedeli olarak verilir. Çocuğun dişi veya erkek ol­ması farketmez. Düşen cenin ise ses çıkarıyor, ağlıyorsa sonra da ölmüşse tam diyet cezası gerekir. Dişi ve erkek oluşuna göre de di­yet değişmez.

c) Buraya kadar sözü edilen kasden veya hatâen adam öldü­ren her şahsın, diyet cezasından başka bir de keffâreti katil cezaları vardır. Ebû Hanîfe'ye göre, yalnız hatâen adam öldüren için keffâreti katil gerekir, kasden adam öldüren için keffâret ge­rekmez.

Keffâret: İş görmeye engel ayıplardan uzak olan, müslüman bir kadın veya erkek köle âzâd etmektir. Buna imkânı olmazsa peş peşe 60 gün oruç tutmak, buna da imkânı yoksa Şafiî'nin bir görü­şüne göre 60 fakirin iki vakit karnını doyurur, diğer görüşüne gö­re: Bir şey gerekmez.

Bir topluluk diğer topluluk hakkında adam Öldürme dâvasında Kasâme de bulunurlarsa ve dâvalarına yarayıcı delil­ler de varsa davacıların dâvası kabul edilir. Davacıların sözleri esas alınır. Dâvâcı topluluğuna 50 yemin ettirilir. Kısas cezası ol­maksızın ölenin diyet cezasının davacılara verilmesine hükmedi­lir. Dâvâcı topluluğunun tamâmı veya bir kısmı yeminden kaçar­larsa, karşı dâvâlı tarafa 50 yemin yaptırılır ve berâeÜerihe karar verilir.

Bir şahsın veya organın kısası gerekince, bu cezanın yerine getirilmesinde yalnız ölünün veya yaralının velileri ve kendileri istekte bulunmazlar. Halîfe de cezanın yerine getirilmesine izin verecektir. Organların kısasında halîfenin izni mutlaka istenmez. Başkasını da görevlendirebilir. Kısas masrafları, kime kısas cezası tatbik ediliyorsa onun malından alınır. Kim için kısas yapı­lıyorsa ondan alınmaz. Ebû Hanîfe'ye göre; kim için kısas yapılı­yorsa onun malından alınır. Kısas yapılanın malından alınmaz. Bir insan kısas ediliyorsa bizzat halîfenin kendisi kısası tatbik eder. Öldürülecek şahıs o anda hazır değilse halîfe, imzalı bir emri kendine âit bir kılıçla yollar, Öldürülmesini ister.

Kısas hakkı sahibi can veya organ kısas veya diyetinde tek ba­şına kalır ve mazereti sebebiyle halîfeye durumu arzedemezse, tek başına kısas işlerini yürütür ve diyetini alırsa herhangi bir so­rumluluğu yoktur.[208]




[208] El-Ahkâmu’s-Sultaniyye, Ebu’l-Hasan Habib, Bedir Yayınevi, 1/ 438-442.




[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Şahıslara karşı müessir fiiller ve cezaları
« Posted on: 19 Nisan 2024, 19:14:50 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Şahıslara karşı müessir fiiller ve cezaları rüya tabiri, Şahıslara karşı müessir fiiller ve cezaları mekke canlı, Şahıslara karşı müessir fiiller ve cezaları kabe canlı yayın, Şahıslara karşı müessir fiiller ve cezaları Üç boyutlu kuran oku Şahıslara karşı müessir fiiller ve cezaları kuran ı kerim, Şahıslara karşı müessir fiiller ve cezaları peygamber kıssaları, Şahıslara karşı müessir fiiller ve cezaları ilitam ders soruları, Şahıslara karşı müessir fiiller ve cezalarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes