> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Ahkamüs Sultaniye > Hisbe işlerinde muhakeme
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hisbe işlerinde muhakeme  (Okunma Sayısı 1094 defa)
01 Mart 2011, 20:35:04
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 01 Mart 2011, 20:35:04 »



B- HİSBE İŞLERİ (BELEDİYE İŞLERİ) NDE MUHAKEME

 

Hisbe işlerindeki yargılama ile ilgili hükümler, genel yargıla­ma ile fevkalâde yargılama hükümleri arasında orta bir yer işgal eder. a) Hisbe ile genel yargılama işleri arasındaki müşterek hu­sus 2 yöndedir. 2 yönden de genel yargılama işlerinden ayrılır.

Hisbe teşkilâtıyla genel yargılama işleri arasındaki müşterek hükümler şunlardır:

aa) Dâva için Muhtesibe müracaat etme, davacının insan hak­larını ihlâle âit olan dâvasını dinlemek hakkı vardır. Bu yetki bü­tün dâvaları içine almaz. Muhtesib üç gurup dâvaya bakar.

1- Ölçü ve tartı konusundaki eksik tartma, yanlış ölçme, fazla alıp az verme konularındaki şikâyetler.

2- Mal ve ücretteki hîleli, karışık durumlara âit dâvalar.

3- İmkân olmasına rağmen hak edilmiş bir borcu geciktirmek, hususundaki dâvalar.

Muhtesib yalnız bu üç gurup dâvaya bakabilir. Çünkü bunlar kötü hareketlerdir. Kendisi de iyilikler sahasında bilgi, ihtisas sa­hibi olup görevi de budur. Hisbenin konusu da vazifelerin yapıl­ması, hakların yerine getirilmesi, yerine getirtmede gerekli yar­dımı sağlamadır. Muhtesib, hâzırla gâib arasında olan veya yuka-ndakilerin dışında bir dâvaya bakamaz. Birinci benzerlik budur.

bb) Dâvâlıyı, yerine getirmediği görevi yerine getirmesi için zorlar. Bu durum her dâvada söz konusu olmaz. Ancak muhtesi­bin dinleyebileceği dâvalarda, şikâyetlerde olur. Borçlunun duru­mu müsâid, imkânları olduğu zaman borcu da itiraf etmesi üzeri­ne borcunu vermesi için zorlanır. Çünkü imkân varken geciktir­me kötü iştir. Muhtesib de işte bunu gidermek için tâyin olmuştur.

Umumî muhakeme usullerinden daha özel, ayrı 2 du­rum ise:


aa) Alacaklar, borçlar, birtakım haklar akidler ve muameleler konusundaki açıkça kötülüğü anlaşılamıyan bütün dâvaları din-leyememesidir. Sözü geçen dâvalara bakması doğru olmadığı gi­bi, haklar konusundaki (kıymeti 1 dirhemden az veya çok olan) dâvalara bakamaz. Şayet açıkça bu konularda bâzı dâvalara bak­ma yetkisi verilmişse bu ek göreve hâkim sıfatıyla bakar. İşin mâhiyeti genel yargı ve hisbe konularını ihtiva etmelidir. Bu du­rumda muhtesibin içtihad yapacak biri olması gerekir. Mutlak hisbe işlerine bakabilecekse hâkimler daha geniş yetkili olmakta­dır.

bb) Muhtesib, itiraf edilen haklara âit dâvalara bakar, inkâr ve kaçınmayı ihtiva eden dâvalara bakamaz. Hâkim, inkâr edilen yerlerde deliller dinler, yemin verir. Muhtesib ise delil dinleye­mez, yemin de veremez. Hâkimler, deliller dinleme ve yemîn ettir­mede tam yetkilidirler.

Yargı hükümlerinden farklı ve fazla olan 2 husus ise:


aa) Muhtesib: Baktığı dâvalarda dâvâlı hazırda olmasa, gıyabında iyiliği yapmasını, kötü işlerden kaçınmasını emredebi­lir. Emretmesi için kendisine, dâvâlı hazır da olmasa, dâva arze-dilir. Hâkim böyle yapamaz, hasmın hazır bulunmasından sonra dâvaya bakar. Hasmı hazır olmayan bir dâvaya bakmak, yetkisi dışıdır. Görevine ait kuralları çiğnemiş olur.

bb) Hisbe işlerine bakan memur, Devletin kötülükler konu­sundaki hususlarda himaye ve üstünlüğünü bahşettiği yetkiyi hâizdir. Hâkimlerde bu yetki yoktur. Hisbe teşkilâtı halkı korku içinde murakabe için kurulmuştur. Muhtesib, Devletin kendisine vermiş olduğu yetkiyi daha ileri götürüp zulüm ve kahretmeye yeltenemez. Hâkimlik ise insaf ve mülâyemet, vakar için kurul­muş bir kuruldur. Hisbe işleri sebebiyle Muhtesib yumuşak dav­ranamaz ama haklara da tecâvüz edemez. Hâkimlik ile muhtesib-lik ayrı ayrı şeylerdir. Her biri kendi yetkisini kötüye kullanırsa haddi tecâvüz etmiş olurlar.

b) Hisbe ile Fevkalâde Muhakeme (mezalim) işleri ara­sında bir kısım benzerlik ve ayrılıklar vardır. Hisbe ile fevkalâde yargılama arasındaki benzer hususlar 2'dir:

1- Her iki teşkilât da mevzuu kesin şecaate, iktidarın üstünlü­ğüne dayanan konuları âmme işlerini yürütür.

2- Amme menfaati sahasındaki ihtilâfları, münâkaşaları, işit­tikleri açık düşmanlıkları, kötülükleri önlerler.

Hisbe ile fevkalâde yargılama arasındaki farklar da 2 yöndedir:

1- Fevkalâde yargı memurluğu hâkimlerin âciz kaldığı yerlerde o işleri görmek için kurulmuştur. Hisbe görevi ise, hâkimlerin işlerini hafifletmek için kurulmuştur. Bu sebeble fevkalâde yargı (mezâlim) hâkiminin rütbesi en üst, hisbeninki (Muhtesibinki) ise en aşağıdır.

2- Fevkalâde yargılama görevlisi, hâkimlerin ve muhtesible-rin görevini yapabilir, hâkimler, fevkalâde yargılama görevlisi­nin işine bakamaz. Kendi işine ve muhtesibin işine bakar. Muhte­sib ise yalnız kendi işine bakar, fevkalâde yetkili hâkimin baktığı işe ayrıca muhtesib el koyamaz.[213]




[213] El-Ahkâmu’s-Sultaniyye, Ebu’l-Hasan Habib, Bedir Yayınevi, 1/ 450-453.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hisbe işlerinde muhakeme
« Posted on: 20 Nisan 2024, 03:17:41 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hisbe işlerinde muhakeme rüya tabiri,Hisbe işlerinde muhakeme mekke canlı, Hisbe işlerinde muhakeme kabe canlı yayın, Hisbe işlerinde muhakeme Üç boyutlu kuran oku Hisbe işlerinde muhakeme kuran ı kerim, Hisbe işlerinde muhakeme peygamber kıssaları,Hisbe işlerinde muhakeme ilitam ders soruları, Hisbe işlerinde muhakemeönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes