> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Ahkamüs Sultaniye > Hırsızlık ve cezası
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hırsızlık ve cezası  (Okunma Sayısı 1616 defa)
01 Mart 2011, 22:50:02
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 01 Mart 2011, 22:50:02 »



HIRSIZLIK VE CEZASI (MAL ALEYHİNE CÜRÜM)


Hırsızlık: "Etrafı çevrili olan bir yerden, belirli bir kıy­meti bulan, başkasına âit bir malı, âkil, baliğ bir şalısın alıp götürmesidir. Alan kimsenin; malı başkasına âit olduğu, bulunduğu yerin malın korunması için yapıldığı hususunda şüphesi de yoksa işlediği fiil hırsızlıktır." Alan kimsenin sağ eli bileğin­den kesilir. Eli kesildikten sonra yine aynı veya bir başka malı çalarsa sol ayağı ayak bileğinden kesilir. Üçüncü defa yine hırsız­lık ederse Ebû Hanîfe'ye göre, artık herhangi bir uzvu kesilmez. Şafiî'ye göre: 3'üncü defa sol eli bileğinden kesilir, 4'üncü defada sağ ayağı bileğinden kesilir. Beşinci defa hırsızlık ederse ta'zir cezası verilir, öldürülmez. Hırsızlık cezası uygulanmadan müker-reren hırsızlık etmiş, aynı suçu işlemişse hepsi için bir tek ceza ve­rilir, tek bir defa eli veya ayağı kesilir.

El kesmeyi gerektiren çalınan malın miktarı konusunda hu­kukçular ayrı ayrı görüştedirler. Şafiî'ye göre: Piyasada geçerli olan dinarlardan 4 dinar veya daha çok kıymette bir mal ise eli ke­silir. Ebû Hanîfe'ye göre 10 dirhem veya 10 dinar kıymetinde olan malı çalmak el kesmeyi gerektirir. Bu kıymetten az olursa el kesil­mez. İbrahim Nehaî'ye göre 40 dirhem veya 4 dinar kıymetinde olan bir malı çalmak el kesmeyi gerektirir. İbn Ebî Leylâ'ya göre, 5 dirhem miktarı, Mâlike göre, 3 dirhem miktarı (kıymeti) olan malı çalmak el kesmeyi gerektirir. Dâvûd-ı Zahirîye göre, çalman ma­lın kıymeti ne olursa olsun, az çok önemli değildir, çalan kimsenin eli kesilir.

Hukukçular el kesmeyi gerektirici malların vasfı konusun­da da ihtilâf etmişlerdir. Şafiî'ye göre: Hırsıza haram olan her malı çalmak, el kesmeyi gerektirir. Ebû Hanîfe'ye göre: Aslı mubah olan av, odun, ot gibi mallan çalmak el kesmeyi gerektirmez. Şafiî'ye göre: Bu gibi mubah mallar temellük edildikten sonra ça­lındığında el kesilir. Ebû Hanîfe'ye göre: Yaş yiyeceklerde el kesil­mez, Şafiî kesilir der. Ebû Hanîfe'ye göre, kitap çalanın eli kesil­mez. Şafiî'ye göre kesilir. Yine Ebû Hanife'ye göre mescidin kan­dillerini, Kâ'benin örtüsünü çalanın eli kesilmez. Âkil olmayan küçük bir köleyi veya konuşmasını bilmeyen bir yabancıyı çalarsa Şafiî'ye göre, çalanın eli kesilir. Ebû Hanîfe'ye göre, kesilmez. Kü­çük hür çocuğu çalarsa el kesilmez. Mâlik'e göre, kesilir.

Hukukçular "etrafı çevrili yer" anlamında ihtilâf etmişler­dir. Dâvûd-ı Zahirîye göre: Mal nerede olursa olsun alanın eli kesi­lir.

Büyük bir hukukçu gurubu da: Elin kesüebilmesi için malın, koruma altına alınmış olmasını aramışlardır. Etrafı çevrili olma­yan bir yerden mal almak el kesmeyi gerektirmez. Resûlüllah

(s.a.v) den rivayet olunduğuna göre:

"At çobanının eli, at ahırına (Tavlasına) girinceye kadar kesilmez. Atı tavladan çalmışsa eli kesilir."[200] buyurmuşlar­dır. Bunun gibi, ariyet mal alan inkâr etse el kesme cezası tatbik edilmez. Ahined b. Hanbel'e göre, uygulanır.

Hırsızlığın tam meydana gelişinde etrafı çevrili olmanın dere­ce ve miktarının ne olduğu konusunda hukukçular farklı görüşte­dirler. Ebû Hanîfe'ye göre: Etrafı çevrili olan malın kıymetinin az veya çok oluşu sınıra tesir etmez. Bütün malların sınırı aynıdır. Şafiî'ye göre: Malın kıymetine göre malın etrafının çevrili olma şekli değişiktir, örfle çevre tesbit edilir. Odun talıta gibi kıymeti az olan şeylerde etrafı çevrili olma gayet hafiftir. Pek muhkem olma­sı istenmez. Altın, gümüş gibi kıymetli olan şeyler ise çok muh­kem, çivili şeyler içinde saklanır. Odunun saklandığı yer ile altın ve gümüşün saklanıldığı yer bir olamaz. Tahtanın bulunduğu yer­den alınması el kesmeyi gerektirir ama aynı yerden altın veya gü­müşü alma el kesmeyi gerektirmez.

Kefen soyucuların eli de kesilir. Çünkü ölüler için muhafaza yeri örfe gör, mezarlardır. Her ne kadar mezar ölülerden başka şeylerin korunacağı bir yer değilse de. Ebû Hanîfe'ye göre: Mezar, kefenden başka şeyler için koruma yeri olmadığından kefen soyu-cunun eli kesilmez.

Bir kimse âdet üzere malını yürüyen bir hayvan üzerine bağ-lasa, hırsız da kıymeti 4 dinar veya daha fazla olan bu malı hayvan üzerinden alsa eli kesilir. Sebebiyse: Âdet üzere bir yere konulan eşyayı çalmıştır. Hayvan sırtı, o mal için koruma yeridir. Hayvanı eşya ile beraber çalarsa, eli kesilmez; zira eşyayı ve konduğu yeri-beraberce çalmıştır.

Altın ve gümüşten olan kapları kullanmak her ne kadar ya-saksa da mülkiyete konu olduklarından çalınmaları hâlinde hırsı­zın eli kesilir. İçinde yemek yenilsin, yenilmesin, yemek olsun, ol-masm önemli değildir. Ebû Hanîfe'ye göre: Bu tip kaplar içinde ye­mek veya içilecek su var iken çahnmışsa hırsızın eli kesilmez. Eğer içinde yemek ve su yok iken çahnmışsa eli kesilir.

İki şahıs hırsızlık işinde ortaklık etse de biri gözcülük yapıp di­ğeri de malı çalsa, malı alanın eli kesilir, gözcününki kesilmez. Yi­ne iki şahıs hırsızlık yapmak için anlaşsalar da biri gözcü olsa mal almasa, diğeri de kollanıp gözetilmediği hâlde malı almasa o iki­den herhangi birinin eli kesilmez.

Şahıs, malın bulunduğu yere girse, orada malı harap etse, za­rar ziyan verse malın bedelini öder, eli kesilmez. Hırsız cezalandırılınca elde bulunan mal ne kadar ise o mal sahibine veri­lir. Hırsız cezalandırıldıktan sonra, gider aynı malı konduğu yer­den İkinci defa yine alırsa yine cezalandırılır. Ebû Hanîfe'ye göre: Aynı malı ikinci defa çalmada hırsız cezalandırılmaz. Hırsız çaldı­ğı malı yok etse cezalandırılır ve çaldığı mal kadar borçlandırılır. Ebû Hanîfe'ye göre: Cezalandırıl irs a malı ödemez, mal ödetilirse cezalandırılmaz. Malı çalman kimse, çalman malını hırsıza bağış­larsa hırsız yine cezalandırılır. Hîbe cezayı düşürmez. Ebû Hanîfe'ye göre: Mal sahibi malı bağışlayınca hırsızdan ceza düşer, eli kesilmez.

Mal sahibi elinin kesilmesinden afvederse afiv ile ceza düş­mez. Safvan b. Umeyye ridâ (palto) sini çalan birini afvetti.

Bunun üzerine Resûîullah (s.a.v) şöyle buyurdu:

"Allah benden afVetmedi ben de afvedemem, dedi ve elinin kesilmesini emretti.[201]

Anlatıldığına göre, Hz. Muâviye'ye bir gurup hırsızlar getiril­miş, hepsim cezalandırmış, son biri kalmış, o da cezalandırılmak üzere huzura getirilince şu şiiri okumuştur.

"Ey Emire'l-Mü'minin! Göz Önünde tatbik edilen cezadan sağ elimin kurtulması için afvına sığınıyorum.

Elim kesilip örtüldüğünde evet güzel olacak ama sen böyle ke­silip güzel olan eli kötülükler yapan bu ele tercih etme.

Sağı ayrılan sol el ile dünyânın hayrı yoktur. Ve artık kötü ge­lir."

Bunun üzerine Muâviye,

- Arkadaşlarının elini kesmişken seni nasıl afvedebilirim, der. Hırsızın annesi:

- Onun bu günâhını da Allah'a tevbe edeceği günahları arasına bırak, der. Muâviye, de onu cezalandırmaz. İşte Islâmiyette ilk terk edilen ceza bu hadisedeki cezadır.

El kesme cezası tatbikinde erkek, kadın, hür, köle, müslüman, kâfir hepsi müsavidir. Çocuğun, delinin hırsızlık yapmalarında elleri kesilmez. Efendisinin malını çalan kölenin ve babasının ma­lını çalan oğulun elleri kesilmez. Dâvûd-ı Zâhirî'ye göre: Bunların da eli kesilir.[202]



[201] Neseî, sân1-. 4, 5. Kbû Davud, hudûd 4,16. v.s.

[202] El-Ahkâmu’s-Sultaniyye, Ebu’l-Hasan Habib, Bedir Yayınevi, 1/ 423-427.




[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hırsızlık ve cezası
« Posted on: 19 Nisan 2024, 16:59:23 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hırsızlık ve cezası rüya tabiri,Hırsızlık ve cezası mekke canlı, Hırsızlık ve cezası kabe canlı yayın, Hırsızlık ve cezası Üç boyutlu kuran oku Hırsızlık ve cezası kuran ı kerim, Hırsızlık ve cezası peygamber kıssaları,Hırsızlık ve cezası ilitam ders soruları, Hırsızlık ve cezası önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes